Een minbril voor uw kind, is dat nou zo erg?

U herkent het wellicht:  opgroeiende kids, die vandaag de dag wel vastgegroeid lijken aan smartphones, tablets en spelcomputers. Soms wel uren per dag. ‘Dit is slecht voor hun ogen’ hoor je dan vaak.  Is dat echt zo, of is het bangmakerij? En als het echt zo is, is een bril dan zo erg?

U herkent het wellicht:  opgroeiende kids, die vandaag de dag wel vastgegroeid lijken aan smartphones, tablets en spelcomputers. Soms wel uren per dag. ‘Dit is slecht voor hun ogen’ hoor je dan vaak.  Is dat echt zo, of is het bangmakerij? En als het echt zo is, is een bril dan zo erg?

Ik ben dan wel opticien, maar gelooft u me, als vader van twee opgroeiende kinderen lukt het ook mij lang niet altijd om de kids van tien en dertien lekker naar buiten te sturen. Zeker niet in deze donkere maanden. Maar misschien valt er dit jaar weer een flink pak sneeuw, dan zijn kinderen hun smartphone snel vergeten. Althans, die van mij. Want het beste advies is toch echt: speel eens wat vaker buiten. Het helpt echt! Maar hoe zit dat dan precies?

Oogspieren moeten zich aanspannen om dichtbij scherp te zien. Aangetoond is dat de lengte van de oogbol toeneemt naarmate kinderen langer dichtbij kijken of lezen. Zo hoeft het oog zich minder vaak aan te passen, te accommoderen. Het brandpunt valt dan meer vóór het netvlies en zo ontstaat bijziendheid. Een kleine verandering in levensstijl kan dus positieve effecten hebben. Om dit nog concreter te maken, bestaat er de 20-20-2 regel:

Na twintig minuten dichtbij kijken, bijvoorbeeld op telefoon of tablet, moet je minimaal twintig seconden ver weg kijken, verder dan zes meter. En je zou eigenlijk elke dag minstens twee uur buiten moeten zijn, inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk. 

Dus u ziet: er blijft dus nog steeds tijd genoeg over om bijvoorbeeld te gamen of huiswerk te maken. De vlieger (citaat van mijn puber dochter): ‘ik heb mijn huiswerk niet gemaakt want dat is slecht voor mijn ogen, dat moet jij als opticien toch weten’ gaat dus niet op. Wat ik als opticien wel weet is dat bijziendheid niet per definitie ernstig is. Het is geen ziekte, en het kan prima opgelost worden met een bril of contactlenzen. Echter, kinderen met sterktes hoger dan -5 die dus een langer gevormd oog hebben, hebben een verhoogde kans op oogaandoeningen op latere leeftijd. Dit is geen bangmakerij, maar wetenschappelijk aangetoond. Maar moet u hier dan bang voor zijn, ook dat zeker niet! 

Oogartsen schrijven steeds vaker brillenglazen of contactlenzen voor die een remmende werking hebben op de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen. Als myopie expert is Optiek Groesbeek specialist in het aanmeten ervan. Want mocht uw kind ondanks al het buitenspelen toch een bril nodig hebben, maak er dan een feestje van. En dat feestje begint bij Optiek Groesbeek. Wij zijn namelijk DE kinderbrillen specialist met de grootste collectie kinderbrillen in de hele regio. Want hippe kinderen willen hippe gadgets en dus een hippe bril!

En als u uw kinderen weer eens bezig ziet met een computerspelletje, Snapchat, Insta of iets anders hips, denkt u dan maar eens aan die opticien in Groesbeek met die opgroeiende kinderen. U staat niet alleen!

Wellicht tot ziens in onze winkel!

Bob van Uden 
Opticien/audicien 
Optiek Groesbeek   

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring