Een mooie carambole, da’s genieten

Waar de meeste jongetjes op tienjarige leeftijd op voetbal gingen, koos Raymund Swertz uit Afferden voor biljarten. Als kleuter oefende hij al met een bamboestok en knikkers. Hij speelde voor het eerst echt op een biljart in het restaurant waar zijn moeder werkte. Ook wanneer zijn vader aan het biljarten was, lette hij extra goed op en met resultaat. De tweeëndertigjarige Swertz heeft inmiddels vele nationale en internationale titels achter zijn naam, tijd om met hem in gesprek te gaan.

Waar de meeste jongetjes op tienjarige leeftijd op voetbal gingen, koos Raymund Swertz uit Afferden voor biljarten. Als kleuter oefende hij al met een bamboestok en knikkers. Hij speelde voor het eerst echt op een biljart in het restaurant waar zijn moeder werkte. Ook wanneer zijn vader aan het biljarten was, lette hij extra goed op en met resultaat. De tweeëndertigjarige Swertz heeft inmiddels vele nationale en internationale titels achter zijn naam, tijd om met hem in gesprek te gaan.

Als ik op een woensdagavond aanbel word ik uitgenodigd om naar de biljartzaal te komen. Een immens biljart staat prominent in het midden van de zaal. Tenminste voor mij ‘immens’, ik ben het biljart in de lokale kroeg gewend. “Nee, dit is een echt wedstrijdbiljart”, begint Raymund. “Hier oefen ik op en ook geef ik er les op.” Wat me opvalt zijn de vele spots erboven, waarom zoveel spots? ik had het idee dat twee lampen wel genoeg zou zijn. “Ja, dit is in een kroeg wel vaak het geval, maar hier heb ik extra verlichting laten aanleggen, zodat ik vanuit elke hoek goed zicht heb. Stel ik hang boven de biljartballen, dan heb ik zó geen last van mijn eigen schaduw. Dit biljart stond eerst bij mijn ouders thuis, daar was ik dan ook regelmatig te vinden. Maar toen we dit huis kochten hebben we deze ruimte aangebouwd. Ik ben er dolblij mee.” Hij traint hier zelf, maar Raymund geeft er ook les aan biljarters uit het hele land.

Veel trainen
Raymund is heel vaak te vinden in zijn biljartzaal. Hij werkt tweeëndertig uur bij Linssen Parts in Cuijk als manusje van alles. Daarnaast is hij met trainingen en wedstrijden nog wel dertig uur per week bezig met biljarten. “Ik wil hier wel even zeggen dat ik aan Linssen een echte goede werkgever heb. Zij werken altijd mee als ik een toernooi of wedstrijd moet spelen in het buitenland, ze zijn zeer tolerant daarin. En ja, ik train veel, soms zelfs s ’morgens voordat ik ga werken. Dan sta ik vroeg op om zo nog even wat te oefenen, heerlijk rustig. En voor grote wedstrijden of toernooien maak ik extra trainingsuren. Vaak alleen, maar ik train ook met andere biljarters via de KNBB op onze Topsportlocatie. Daar hebben we ook in deze coronatijd, op gepaste afstand, getraind. We leren daar veel van elkaar, we overleggen, delen technieken en situaties met elkaar. Wanneer ik thuis train, train ik altijd alleen. Ook wanneer ik naar mijn wedstrijden ga, rij ik alleen. Vroeger toen ik nog geen rijbewijs had gingen mijn trotse ouders bijna altijd mee. Mijn vrouw Jorien was er ook meestal bij, maar sinds we een dochtertje hebben gaat ze niet altijd meer mee, er moet natuurlijk iemand bij onze kleine meid blijven. Maar tijdens belangrijke toernooien is er altijd wel familie of vrienden die me komen supporteren.”

Internationaal
Raymund is een allround speler die zich na zijn nationale en Europese titels in de korte spelsoorten steeds meer  focust op het driebanden en de vijfkamp. Hij geeft biljartles en demonstraties en heeft een eigen bedrijf in biljartbenodigheden en accessoires. “Ja, mooi he, zo sta ik op Wikipedia, natuurlijk ben ik daar trots op, daar staat niet iedereen op natuurlijk. Maar succes komt je niet zomaar aanwaaien. Oké, je moet een beetje aanleg hebben en voor de rest is het keihard trainen, net als bij andere sporten om iets te bereiken. Ik ben al sinds mijn tiende verslaafd aan deze sport en ben het  blíjven doen, omdat ik het erg leuk vind en omdat ik iets wilde bereiken. Iedereen beleeft de biljartsport op zijn eigen manier en elke manier is goed. Toen ze me vroegen om te komen spelen voor een Franse club, was ik natuurlijk supertrots, de hele familie trouwens. Tegelijkertijd wist ik, dit gaat veel tijd kosten, maar ik wilde dolgraag met de beste spelers biljarten. Dat is gelukt, ik heb tégen Dick Jaspers gespeeld, helaas verloren, maar speel nu zelfs mét hem, echt bijzonder. Ik speel nu voor een Franse club, waarmee ik al drie keer Europees kampioen ben geweest, ik speel voor een Duitse club in de bundesliga, geef les, geef demonstraties. Kortom:  dat wat ik vroeger graag wilde, heb ik bereikt. Bereikt door er keihard voor te werken.”

Genieten
Wanneer ik in de biljartzaal van Raymund om me heen kijk, zie ik veel foto’s, veel bekers en heel veel medailles. Dan moet je toch wel erg met je sport bezig zijn. “Ja, natuurlijk ben ik dat, maar tegelijkertijd ben ik ook nuchter, het is maar een spelletje. Ik kan vlak voor een belangrijke wedstrijd nog goed een geintje maken, dat moet kunnen. Tijdens de wedstrijd ben ik geconcentreerd en zit ik er helemaal in. Weet je, ik vind het spelletje erg leuk en een beker of medaille is mooi meegenomen, maar ik kan echt genieten van een mooie carambole. Ook al zou ik dan verliezen, daar geniet ik dan toch van. Maar ja, ik zie je denken, als je verliest, zijn je caramboles niet goed geweest, en dat is natuurlijk ook wel weer waar”, lacht Raymund.

Raymunds prijzenkast:

Nationale titels Ereklasse
Nederlands kampioen Libre (2x): 2011-2012; 2013-2014
Nederlands kampioen Ankerkader 47/2 (5x): 2009-2010; 2012-2013; 2015-2016; 2016-2017; 2019-2020
Nederlands kampioen Ankerkader 71/2 (4x): 2012-2013; 2015-2016; 2016-2017; 2017-2018
Nederlands kampioen Bandstoten (1x): 2016-2017
Nederlands kampioen Vijfkamp (1x): 2018
Nederlands kampioen Libre Klein Vierde klasse jeugd 2000-2001
Nederlands kampioen Libre Groot junioren 2005-2006 ; 2007-2208 ; 2008-2009
Nederlands kampioen Ankerkader 47/2 junioren 2007-2008 ; 2008-2009
Nederlands kampioen Driebanden Klein junioren 2009-2010

Internationale titels
Europees kampioen Tweekamp Jeugd (3x): 2006-2007; 2007-2008; 2008-2009
Europees kampioen Ankerkader 47/2 (1x): 2012-2013
Europees kampioen Ankerkader 71/2 (3x): 2012-2013; 2014-2015; 2018-2019
Europees kampioen classic teams (4x): 2008-2009 met JB Kupers (NL) & 2017-2018, 2018-2019, 2019-2020 met DSB Douarneneze (FR)

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring