Govert haalt alles uit het leven

Hij reist de hele wereld over, op zoek naar bijzondere verhalen en avonturen, Govert Sweep uit Boxmeer. Eén ding ontbreekt hierbij nooit in zijn bagage: een camera. Govert maakt online videoproducties die in totaal meer dan 55 miljoen keer zijn bekeken. Deze jongen bruist van de energie en wil alles uit het leven halen.

Hij reist de hele wereld over, op zoek naar bijzondere verhalen en avonturen, Govert Sweep uit Boxmeer. Eén ding ontbreekt hierbij nooit in zijn bagage: een camera. Govert maakt online videoproducties die in totaal meer dan 55 miljoen keer zijn bekeken. Deze jongen bruist van de energie en wil alles uit het leven halen.

Op zijn veertiende speelde Govert Sweep (22) graag computerspellen, bijvoorbeeld het voetbalsimulatiespel FIFA. Met een telefoontje filmde hij zijn games en plaatste deze op YouTube. Met de aankoop van materiaal waarmee zijn beeldscherm gefilmd kon worden, werd dit professioneler, wat belangstelling opleverde van collega-gamers. De spellen werden inmiddels van commentaar voorzien en later kwam ook zijn gezicht daarbij in beeld. Toen Goverts’ interesse in de computergames afnam, wilde hij een stapje verder gaan. Govert: “Op mijn eigen manier een verhaal maken, mijn bucketlist verfilmen. Een serie maken waar ik in kan duiken. Iets wat mee kan groeien betreft leeftijd, spannend is en vooral leuk voor mijn volgers.”

Goverts’ passie voor avontuur en film groeide uit tot het avontuurlijkste YouTube kanaal van Nederland onder de naam GOVERT SWEEP met meer dan 400.000 volgers. De meest uiteenlopende avonturen zoekt Govert op, alleen of met een vriend, maar ook met professionals. Hij legt deze vast of laat dit doen door ingehuurde zzp’ers. Hierbij werkt hij samen met merken, zorginstellingen of overheidsinstanties. “De leeftijd van de kijkers is afhankelijk van het onderwerp waarover de filmpjes gaan. De serie ‘De Spooktocht’ wordt bijvoorbeeld vooral door wat ouderen bekeken en ‘Verboden Toegang’ vooral door jeugd. Ik wil verhalen vertellen waarvan we niet echt het fijne weten. Duiken in onbekende werelden.

In de serie ‘De Spooktocht’ zoekt Govert antwoord op de vraag of geesten echt bestaan. De meest beruchte en spookachtige plekken over de hele wereld zoekt hij op met professionele geestenjagers. In ‘Verboden Toegang’ zoekt hij spannende en verlaten locaties over de hele wereld en hoopt daar meer over de geschiedenis te weten te komen en oude overblijfselen te vinden. Het woord angst staat hierbij niet of nauwelijks in zijn woordenboek. “Natuurlijk ben ik wel eens bezorgd, toen ik in een Amerikaanse cel belandde bijvoorbeeld vanwege ons avontuur in AREA 51. Niet voor mezelf, wel voor iedereen thuis. Dit veroorzaakte zelfs een Tweede Kamer debat. Toen ik samen met een vriend verdwaalde in de Limburgse grotten, was er ook echt wel paniek, maar bang raak ik eigenlijk alleen van agressieve honden.”

Govert zoekt voor avontuurlijke video’s vooral de extremiteit op die een adrenalinekick oplevert, zoals zijn opdracht voor Red Bull. Zonder enige ervaring deed hij mee aan een motorcrosswedstrijd. En niet zomaar een, nee de grootste en zwaarste strandrace ter wereld: de Red Bull Knock Out. Gelukkig kreeg hij tips van meervoudig kampioen Jeffrey Herlings. Ontelbare keren ging hij onderuit, maar bij Govert is opgeven geen optie. “Met 100 kilometer per uur over het strand racen tussen 999 ervaren crossers, bezorgde me de allergrootste adrenalinekick ooit. Ik eindigde als 970e, de ervaring van mijn leven.”

Naast het entertainment en het informerende gedeelte van zijn video’s, helpt Govert ook graag mee aan de opzet van online campagnes of geeft hij strategisch advies op het gebied van social media. “Dit doe ik voor commerciële bedrijven, scholen en onderzoekers.” Met zijn bedrijf Influencing for Health houdt Govert zich, samen met een vriend, bezig met het verbeteren van de landelijke gezondheid. “Een artikel wat we maakten over Covid-19 is gepubliceerd in het medische tijdschrift Jama Network Open. We kregen betrokkenheid van het Parool, NRC en de Telegraaf.” Ook verricht hij onderzoeken, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne onder jongeren. “Voor een wetenschappelijk blad kreeg ik een opdracht te onderzoeken hoe vaak jongeren hun handen wassen. Vervolgens maakte ik een instructievideo met daarin uitleg waarom dit zo belangrijk is. Daarna volgde een onderzoek naar de effectiviteit ervan. Het aantal jongeren dat nu wel handen wast, was toch met 40 procent gestegen. Ik vind zulke dingen leuk, zinvol en leerzaam, ook voor mezelf. Mijn experiment om drie nachten niet te slapen, deed ik samen met Universiteit Nederland om te kijken wat dit met je hersens doet. Dat was pittig, na uren zonder slaap leek het alsof mijn hersenen borrelden als een pan met kokend water en erwtjes.” 

Voor zijn video’s schrijft Govert zelf het script en zorgt dat randvoorwaarden geregeld worden. Ook het editen, het bewerken van een film, heeft hij in eigen hand. “De dagen dat ik tien uur achterelkaar achter de computer heb gezeten om video’s te bewerken, zijn wat minder spannend, maar ik heb echt fantastisch werk. Het thuisfront is weleens bezorgd als ik weer eens op avontuur ben. Sinds een vriend van mij knock-out ging in een ondergrondse bunker heb ik wel geleerd altijd te laten weten waar ik zit. Gelukkig staat mijn vriendin achter me en kan ik met haar goed sparren over de verschillende ideeën. Inspiratie heb ik nog genoeg! Meestal komen deze bovendrijven als ik beweeg in de natuur.”

Met de komst van corona kon Govert de grens niet over en moest hij in Nederland het door hem zo geliefde avontuur opzoeken. “Ik dacht dat dit er niet was, maar met mijn volgende project, meelopen met de verschillende facetten van de landmacht, is het tegendeel bewezen. Ook loop ik mee met de brandweer in Nijmegen en Almere. Bovenaan mijn bucketlist staat een reportage maken over de drugswereld die begint in de bush van Columbia, naar de haven van Rotterdam tot de gebruiker in een studentenhuis en de zwaar verslaafden. Dat is weer zo’n wereld waar we het fijne niet van weten en wel interesse opwekt. Ik hoop nog heel lang heel veel mensen, jong en oud, te kunnen vermaken of informeren met mijn video’s. Ook hoop ik jongeren te motiveren naar buiten te gaan. Mijn doel over vijf jaar? Dan hoop ik een miljoen volgers te hebben bereikt.”

Elke zaterdag om 10.00 uur post Govert een nieuwe video op zijn YouTubekanaal. Vind je het leuk om hem te volgen? Het enige wat je hoeft te doen is op de rode ‘abonneer’ knop te klikken. Geniet van al zijn bizarre avonturen.

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring