Heel-Wijs, de school voor de toekomst!

‘We worden wat we onderwijzen’, dit citaat van Robert Frank is een leidraad voor Ilse Gooren en het team dat ze om zich heen verzamelde. Het team heeft als doel een gezonder onderwijslandschap creëren voor leerling én leerkracht. Het huidige schoolsysteem kraakt in hun ogen, dat laten maatschappelijke issues als obesitas, burn-outs, overbelaste jeugdzorg en uitvallende leerkrachten schrijnend zien. Dat moet anders! Laten we dat jong leren…

‘We worden wat we onderwijzen’, dit citaat van Robert Frank is een leidraad voor Ilse Gooren en het team dat ze om zich heen verzamelde. Het team heeft als doel een gezonder onderwijslandschap creëren voor leerling én leerkracht. Het huidige schoolsysteem kraakt in hun ogen, dat laten maatschappelijke issues als obesitas, burn-outs, overbelaste jeugdzorg en uitvallende leerkrachten schrijnend zien. Dat moet anders! Laten we dat jong leren…

Ilse Gooren uit Blitterswijck is moeder van twee jonge kinderen van vier en twee jaar. Ze is onderneemster en heeft een praktijk als Orthomoleculair Voedingsdeskundige & Kindercoach. “Voor mijn kinderen zocht ik een school waar kinderen in een natuurlijke, gezonde, leef-, leer- en zorgomgeving onderwijs krijgen. Die vond ik helaas niet”, begint Ilse. “Dat was eigenlijk de start van mijn missie Heel-Wijs.”

“Enkele maanden geleden vond een groep ouders, (ex-)leerkrachten, coaches en andere betrokkenen elkaar in deze gedeelde droom en ambitie. Een tweede thuis, waarin kinderen volledig tot bloei kunnen komen door kleinschaligheid, want alles wat je aandacht geeft groeit. Maar ook door te vertrouwen op hun natuurlijke leerproces en door de intrinsieke motivatie om iets te willen leren. Niet alleen het vergaren van kennis en leren over onderwerpen buiten jezelf staat centraal maar vooral ook het jezelf leren kennen (zelfbewust). Er volgde een voorlichtingsavond, waar ruim honderd mensen op af kwamen. Later dit voorjaar was er een tweede voorlichtingsavond, wederom een zaal vol mensen en veel nieuwe gezichten dit keer. Er volgden veel gesprekken met gemeente, organisaties, scholen en met leerkrachten. Er hebben zelfs zestig, ja je leest het goed: zestig! leerkrachten een sollicitatie gestuurd. Die vele sollicitanten zijn voor ons een bevestiging dat Heel-Wijs zeker gaat slagen!”

Wat doet Heel-Wijs anders?
Met het neerzetten van een uitdagende en gezonde leer-, leef- en zorgomgeving met inspirerende coaches wil Heel-Wijs kinderen van 0 tot 21, van kinderopvang, tot basis- en voortgezet onderwijs, laten leren vanuit eigen behoeften en talenten. Drie pijlers staan daarbij centraal:

  1. Hoofd, handen en hart: de coaches kijken naar de individuele groei van het kind zelf. Want wij streven naar kwaliteit, niet naar kwantiteit. Alles wat je aandacht geeft groeit immers. En alleen werken met het hoofd is voor Heel-Wijs te beperkt, de handen en het hart die hebben we niet voor niets gekregen!
  2. Een brede blik op gezondheid en dit gaat bij Heel-Wijs verder dan het aanbieden van een gezonde, warme maaltijd. Ieder kind wordt met regelmaat gemonitord op algehele vitaliteit en gezondheid en we streven naar een positieve ontwikkeling, naar meer energie en meer levenslust.
  3. Eigen leertraject en ontdekkend leren: doordat een kind bij Heel-Wijs op het eigen tempo leert op het moment dat het er klaar voor is, krijgt het vertrouwen in zichzelf en zijn of haar kunnen. Het ontdekt eigen talenten en valkuilen én hoe leuk leren is als je het vanuit intrinsieke motivatie doet.

Locaties met veel buitenruimte gezocht
Heel-Wijs wil zich vestigen in de gemeenten Gennep, Horst, Venray, Venlo en Peel&Maas en is op zoek naar locaties. De brede blik op gezondheid vraagt om een plek waar kinderen veel buiten kunnen zijn. Lekker bewegen en ravotten en ondertussen vitamine D opnemen. “We zijn op zoek naar een plek met een buitenruimte waar we ook de nodige groenten en fruit zelf kunnen verbouwen”, zegt Ilse. “Zo kunnen we de ingrediënten voor de maaltijden tussen de middag zelf plukken en oogsten, bereiden en eten! Een warme maaltijd op het moment dat je de meeste energie nodig hebt en dat scheelt de ouders weer stress in de avonduren. De binnenlocatie hoeft niet schools ingericht te zijn. Wij denken niet in klaslokalen. Integendeel; het gebouw wordt juist modulair ingericht. Kinderen mogen het zelf invullen en ideeën aandragen voor nieuwe invullingen. Welk type  locatie het mag zijn? Wij denken in kansen. Is het een boerenbedrijf met ruimte over? Een maatschappelijk gebouw dat leeg staat? Een….? Misschien denk je nu je dit leest, ik heb zo’n locatie of ik ken zo’n locatie. Tip ons via info@heel-wijs.nl!”, besluit Ilse.

Investeerders gezocht
Wil jij bijdragen aan een maatschappelijke trendbreuk en zorgen dat kinderen niet alleen een toekomst maar vooral een gezónde toekomst krijgen? De focus verleggen van ziekte naar gezondheid, van beter maken naar preventie? Investeer dan in een gezonder onderwijslandschap waar kinderen niet alleen kennis vergaren, maar ook zichzelf leren kennen. Een landschap waarin  leerkrachten stressvrij de focus kunnen hebben op het welzijn van kinderen in plaats van administratie, procedures en toetsresultaten. Omdat Heel-Wijs een andere visie op onderwijs heeft dan het reguliere onderwijs en niet bekostigd wordt door het reguliere systeem is Heel-Wijs op zoek naar investeerders. Ben jij die persoon die enthousiast wordt van onze missie en visie? Maak kennis met Heel-Wijs via info@heel-wijs.nl 

‘Dit is een school voor mijn kind!’
Word jij blij van de gedachte dat je kind niet bijna de hele dag op een stoel zit, maar op ontdekkingstocht gaat? Ontdekt wat het wil leren, ontdekt hoe leuk leren is, ontdekt waar het goed in is en waar het enthousiast van wordt. Kortom ontdekt waar het intrinsiek van gemotiveerd raakt. Dat je niet alleen kunt leren met je hoofd, maar ook met handen en hart. Waarom zou je niet kunnen rekenen op een naaimachine of tijdens het timmeren? Leren doe je bij Heel-Wijs bovendien in je eigen tempo en op het moment dat je er klaar voor bent. Net zoals je op je eigen moment leert kruipen, leert lopen en leert praten, op het moment dat jouw hersenen daar klaar voor zijn. Want eerder lukt het niet of minder goed! Heb jij vertrouwen in de zelfredzaamheid van je kind? Dan past jouw kind bij Heel-Wijs. Lees hoe je je kind kunt aanmelden op https://heel-wijs.nl/aanmelden/

info: Ilse Gooren
06-15303211

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring