Heerlijk zweven in het water

Op bezoek bij Duikvereniging Maasduinen

Op bezoek bij Duikvereniging Maasduinen

Duikvereniging Maasduinen is een nog jonge vereniging die in de opstartfase is. Circa vijftien tot twintig mensen zijn nu lid deze club en ze delen de gezamenlijke passie voor het duiken. Een bijzondere hobby is het zeker. Alles onder water is anders en  als je de juiste technieken aanleert en het goede equipment gebruikt is het een erg mooie hobby. Ik ga er op de koffie en spreek er met Bert Jurgens

Duikvereniging Maasduinen maakt gebruik van de faciliteiten en locatie van SAMsDIVING in Goch. SAMsDIVING is gevestigd een aan mooi groot en helder meer bij een zandafgraving. Bij binnenkomst zie je meteen dat het hier om een echte duikschool gaat: er hangen veel duikpakken, duikflessen en alles wat verder nodig is om te duiken. In de zaak zelf bevindt zich een zwembad waarin je de eerste duikervaringen kunt opdoen. “Ja, we zijn erg blij dat we hier mogen duiken”, zegt Bert. “Het ontbreekt ons hier aan niets. De eigenaar is een Nederlander, dus geen taalbarrière voor onze leden en de gasten die geen Duits kunnen spreken of verstaan. We duiken hier graag en geven mensen die  willen leren duiken ook les. Van beginner tot gevorderd we hanteren geen leeftijdsgrens, we hebben hier kinderen van een jaar of acht, negen, die duiken, maar ook 60-plussers, iedereen is welkom.”

De opleidingen die we geven zijn zeer divers en veelal op maat. “Een uitdaging is het om in en uit te ademen onder water door een mondstuk. Maar als je dit eenmaal onder de knie hebt gaat hoef je er niet meer stil bij te staan, en kun je genieten van al het moois dat de onderwaterwereld te bieden heeft. Belangrijk is ook de duiktheorie: onder water heb je met andere omstandigheden te maken zoals bijvoorbeeld de omgevingsdruk en het effect daarvan op je lichaam. Verder leer je ook te ‘praten’ onder water, dat doe je vooral met je handen: zo bestaan er meer dan 3.000 tekens onder water. En wat wij onze duikers altijd op het hart drukken: plan je duik, duik je plan! Maak goede afspraken met je mededuikers en wees alert op veranderende situaties. Het klinkt misschien allemaal best wel spannend, maar als je de theorie onder de knie hebt, binnen de limieten blijft en je materiaal op orde is valt het allemaal mee. Het enige risico van duiken is dat je eraan verslaafd raakt. Trouwens, naast de opleidingen is het ook voor de duikers die al een brevet hebben fijn om hier te duiken. Ze zullen aangenaam verrast zijn”, aldus Bert.

“En wat is er nou mooier dan ‘zweven’ in het water, heerlijk toch”, voegt SAMs eigenaar Ralph toe. “Hier in Goch kan dat erg goed. Het water is helder en er is veel te zien onder water. We hebben diverse zaken onder water verborgen, zoals een auto, een zeilboot, een onderzeeër en nog wat verrassende objecten. Er zijn hier diepe stukken en minder diepe stukken. Er is veel leven onder water, veel vissen en andere dieren. Mocht je niet willen duiken maar met je vrienden, partner of kind meekomen, ook dan is het goed vertoeven hier. Er valt veel te genieten in de prachtige natuurlijke omgeving. En o ja, in de zomer staat de barbecue hier steevast aan, dus ook de inwendige mens komt dan niets te kort.”

“Als je in Goch kunt duiken, kun je overal wel duiken”, zegt Bert. “Hier tref je wisselende omstandigheden aan. Soms is het water koud en het zicht wat minder en in de zomer is het water lekker op temperatuur en het zicht optimaal. En deze mooie omstandigheden jagen wij als vereniging ook na. We hebben respect voor het milieu, ruimen de rotzooi op wanneer we dat onder of boven water tegenkomen. Als we dat met zijn allen blijven doen, kunnen we nog lang plezier houden aan onze bijzondere hobby.”

LEZERSACTIE!
Graag nodigt Duikvereniging Maasduinen geïnteresseerden uit om kennis te komen maken met de duiksport. Speciaal voor de lezers van Topic bieden zij een PADI opleiding (inclusief boek, materiaal en brevet) aan voor €399,-. Ook kunt u een kennismakingsduik komen maken, incl. materiaal en duik in het bassin vanaf €35,-. Voor een groep vanaf twee personen is een korting bespreekbaar.

Meer informatie/aanmelden: bel met Bert: (0485) 51 90 14 of:

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring