Het muziekleven van Ben Cramer

Forever young…..

Forever young…..

Je ontkomt er niet aan als je als artiest je leven lang geassocieerd wordt met een bepaalde hit. Op zichzelf niets mis mee, maar vaak heeft deze artiest nog veel meer hoogtepunten in zijn muzikale loopbaan bereikt. Zo ook Ben Cramer, die we allemaal kennen van zijn grote hit ‘De Clown’. Ik ontmoette hem op een mooie nazomerse dag in Groesbeek waar hij graag vertoeft, omdat een goede vriend van hem daar woont. Met veel enthousiasme vertelde hij over zijn meer dan zestig jarige imposante muziekleven.

Ben wordt op 17 februari 1947 als Bernardus Kramer geboren in Amsterdam. Hij groeit op in een gezin van vijf jongens waarvan hij de jongste is. Tijdens een repetitie van het beatbandje ‘The Rhythm Boys’ in zijn MULO-periode zingt hij voor de grap het liedje ‘I’m Gonna Knock on Your Door’. De bandleden waren gelijk onder de indruk van zijn stem en vroegen hem of hij bij de band wilde komen zingen. Ben veranderde zijn achternaam in het internationaal beter klinkende ‘Cramer’ en de band ging in 1966 verder onder de naam ‘Ben Cramer & The Sparklings’.

Tijdens een van hun optredens was er iemand van de televisie aanwezig en werden zij uitgenodigd om hun televisiedebuut te komen maken in het jongerenprogramma Twien van de NCRV. Een jaar later komt Ben in contact met zangeres en talentenscout Annie de Reuver en biedt ze hem een platencontract aan. Waarna Ben het liedje ‘Zai Zai Zai’ opneemt dat gelijk een gigantische hit wordt. Zai Zai Zai krijgt al snel een vervolg met hits als Dans Met Mij, Mona Lisa, Vrede en De Clown. Aan de samenwerking met The Sparklings komt in 1972 een einde waarna Ben solo verder gaat.

Een jaar later vertegenwoordigt Ben Nederland op het Eurovisie Songfestival in Luxemburg en eindigt met het door Pierre Kartner geschreven liedje De Oude Muzikant op een veertiende plaats. Dit resulteert in tournees in landen als o.a. Bulgarije, Japan en Australië. Ook treedt hij regelmatig op in Las Vegas en behaalt hij prijzen op songfestivals in Rio de Janeiro, Athene, Innsbruck, Sofia, Tokyo en Oostende.

In 1986 neemt de carrière van Ben een wending wanneer hij meespeelt in het toneelstuk ‘In Holland staat een huis’ van Nooy’s Volkstheater. De combinatie van zingen en toneelspelen bevalt hem uitstekend en in 1989 speelt hij de rol van Juan Perron in de door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen uitgevoerde musical Evita. Dezelfde rol speelt hij ook in Amerika. Zijn rol in Evita krijgt een vervolg in de musical Chicago, waarin hij de advocaat Billy Finn speelt.

In 1993 wordt Ben door Joop van de Ende gevraagd voor de hoofdrol in de musical The Phantom of the Opera, een rol die ruim drie jaar met veel succes vertolkt. Er volgden nog een aantal musical rollen zoals o.a. in Aïda, Beauty and the Beast, Chess en Op Hoop van Zegen. In 2022 kreeg hij de hoofdrol in De Schone van Boskoop, waar hij zichzelf vertolkte.

Hij acteerde in tv-series als Baantjer, Westenwind, Spangen, Flodder en Gebak van Krul. Ook was hij te zien in de bioscoopfilms als Filmpje, De Zeemeerman en Sinterklaas en het Grote Boek. Ben was ook een graag geziene gast op televisieprogramma’s als o.a. Big Brother Vips, Ali B op Volle Toeren van de Tros en in 2019 was hij te zien als panellid in de speciale Ranking The Stars.

Van Ben Cramer, een van Nederlands bekendste muzieklegendes, verschenen ongeveer honderd singles en een tiental albums. Hij nam diverse duetten op met o.a. zijn dochter Shanna en Emily Bécaud, de dochter van Gilbert Bécaud. In 1993 werd zijn album ‘Alles Wordt Anders’ bekroond met een Edison.

Tot op de dag van vandaag neemt Ben nog steeds liedjes op die hij veelal zelf schrijft en ook treedt hij nog regelmatig met veel plezier op. Met zijn 76 jaar wil hij nog lang geen afscheid nemen als artiest en zoals hij zelf zegt: Ben Cramer blijft…Forever Young!

Naar het overzicht

Huub Arents

Over de schrijver

Huub Arents

Huub schrijft voor Topic elke editie weer een leuk verhaal over de vele artiesten die onze regio rijk is.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring