Jeanne Linders op de foto voor Brandwonden Stichting

Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag zette de Nederlandse Brandwonden Stichting dertig van haar ambassadeurs op de foto.

Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag zette de Nederlandse Brandwonden Stichting dertig van haar ambassadeurs op de foto.

Jeanne Linders uit Bergen twijfelde geen moment toen ze werd gevraagd voor deze campagne. Ze was pas vier jaar toen ze brandwonden opliep, en steunt de strijd tegen littekens. Levensgroot pronkte ze gehuld in een goudkleurige reddingsdeken op reclameborden en bushokjes door heel Nederland.

Jeanne Linders (53), getrouwd, moeder van een dochter en zoon, was vier jaar toen ze ernstig verbrandde. “Met mijn broer stond ik naar een opgestookt vuurtje te kijken. Wat er daarna gebeurde kan weet ik niet precies. Ik kan me alleen maar enkele vlagen herinneren: mijn broek vatte vlam, iemand legde iets over me heen en ik kreeg hele vieze ranja. Het zal een wel drankje zijn geweest waar pijnstilling in zat.” Jeanne verbrandde beide benen derdegraads van boven haar knieën tot haar voeten. Vooral aan haar rechtervoet raakte ze ernstig gewond. “Ze brachten me naar het Nijmeegse Radboudziekenhuis en daar moest ik een hele tijd blijven. Er was maar één bezoekuur per dag, daardoor was ik veel alleen. Ook bijna alle onderzoeken onderging ik in mijn uppie. Dat was niet fijn, maar toch had ik ook veel lol in het ziekenhuis.”

Tijdens het revalideren was Jeanne om de andere dag op school en in de Nijmeegse Sint Maartenskliniek. Elk jaar was weer opnieuw een operatie nodig, ze was volop in de groei en verbrande huid groeit niet mee. “Wanneer de verbanden verwisseld moesten worden, zat ik in een teil in de keuken zodat deze konden losweken. Het deed veel pijn, maar toch, die pijn vergeet je. Het hoort bij mijn leven, ik weet natuurlijk niet hoe het anders zou zijn.” Met aangepaste schoenen lukt het Jeanne om te lopen en bij lange afstanden maakt ze gebruik van een rolstoel.

Toen de Brandwonden Stichting bij Jeanne aanklopte met de vraag of ze op de foto wilde voor een campagne ter gelegenheid van hun vijftigjarig bestaan zei ze direct ‘ja’. Jeannes foto met haar verhaal staat op de website van de Brandwonden Stichting en met negen lotgenoten werd ze ook het gezicht van de Stichting op posters door heel Nederland. “Vijf jaar geleden was ik al eens gefotografeerd door Jan van Beijnhem, de fotograaf die brandwondenslachtoffers op de foto zette. Hij maakte toen een reportage van mensen met littekens en hij publiceerde het fotoboek ‘Marks of Pride and Beauty’. Dit keer deed ik deels mee voor de Stichting maar ook deels voor mezelf. Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht komt voor onderzoeken naar genezing van littekens. Bij mij zal er niets meer veranderen, maar ik hoop dat littekens bij toekomstige brandwondenpatiënten beter en mooier zullen genezen. En voor mezelf, tja, iedereen weet nu wel hoe ik eruit zie. Toevallig hing er ook een poster hier in het dorp dat heeft zo moeten zijn. Voor mezelf is het daardoor gemakkelijker geworden, en de drempel is nu lager om in de zomer een korte broek of rokje aan te trekken. Ik steun de strijd tegen littekens.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring