LOPEN VOOR VRIJHEID

Ieder jaar weer verspreiden hardloopteams en atletiekverenigingen het bevrijdingsvuur door Nederland. Dit vuur wordt ontstoken van 4 op 5 mei, om twaalf uur middernacht in Wageningen. Wij. ‘Nederlands-Duits’ hebben gevraagd om het bevrijdingsvuur naar onze regio te brengen en dat is door de organisatie, ‘Wageningen45’, maar ook door onze eigen gemeente Bergen goed opgepakt.

Ieder jaar weer verspreiden hardloopteams en atletiekverenigingen het bevrijdingsvuur door Nederland. Dit vuur wordt ontstoken van 4 op 5 mei, om twaalf uur middernacht in Wageningen. Wij. ‘Nederlands-Duits’ hebben gevraagd om het bevrijdingsvuur naar onze regio te brengen en dat is door de organisatie, ‘Wageningen45’, maar ook door onze eigen gemeente Bergen goed opgepakt.

De gemeente Bergen besprak het in het burgemeestersoverleg met diverse gemeentes in de regio en met naburige gemeenten in Duitsland. En dat is uniek. Vorig jaar liep een team tot de grens bij Kleve en daar is toen het vuur overgedragen aan een Duits loopteam. Wij zijn een Nederlands-Duits team en lopen via Nederland naar Duitsland en weer terug.

Na de start lopen we nu eerst naar de Gemeente Land van Cuijk, waarschijnlijk Grave, om daar het bevrijdingsvuur te ontsteken. Daarna gaan we naar Hommersom (D) om stil te staan bij de oorlog en de doden. Vandaar gaan we terug naar Nederland naar Nieuw-Bergen om bij het monument aan de ontginningsweg het bevrijdingsvuur te ontsteken. Tenslotte gaan we naar de Gemeente Weeze (D) om daar te gedenken. Bij alle plechtigheden zijn indien mogelijk de burgemeesters aanwezig.

Het is voor het eerst dat een Nederlands-Duits team aan de start staat in Wageningen en we zullen dan ook onze eigen clubshirts dragen met de naam van onze vereniging ‘Laufen für GlücksMomente’. Door lopen problemen we maatschappelijke vraagstukken onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen. Ik, Frank Janssen, ben samen met Jessica Gerritsen (D) oprichter van het team en  tevens voorzitter van de vereniging. In ons team zitten verder uit Cuijk: Auke Visser, uit Nieuw-Bergen: Frank Janssen, Geert Boksem, Henk Stolk, Erik Lucassen en uit Siebengewald: Rob Welles. De overige teamleden komen uit de Achterhoek en Duitsland (Sauerland).

ROPARUN                                                                                                                                                                                                                                                                     Eind mei tijdens het Pinksterweekend lopen we als team voor de tweede keer de Roparun. Dit is de langste estafetteloop ter wereld met een afstand van 534 km. De start is op Pinksterzaterdag op Vliegveld Twente en de run eindigt tweede Pinksterdag op de Coolsingel in Rotterdam. In totaal lopen we met acht lopers, waarbij elke loper 67 km loopt. Dit doen ze met een minimale snelheid van elf kilometer per uur. Als een loper dat tempo niet haalt, wordt hij  uit de wedstrijd gehaald. Om dit te realiseren is een maandenlange training nodig. Onze acht lopers worden begeleid door achttien personen: chauffeurs, masseurs, medische staf, navigatoren, koks, teamleiding en fietsers die de lopers begeleiden voor de veiligheid. De lopers lopen dag en nacht door, non-stop. Onderweg zetten we als team zelf basiskampen op om de lopers tijdens hun pauze te verzorgen en om even te kunnen rusten, al is dit maar zeer beperkt mogelijk.

De Roparun is een goede-doelen-loop. Wij lopen voor palliatieve zorg voor mensen met Kanker. Bij onze eerste deelname in 2021 verzamelden we zo €15.000 voor goede doelen. Dit geld ging naar drie hospices in Nederland en Duitsland.

Frank Janssen, Teamcaptain

Meer informatie: 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring