Mirjam zoekt plek voor haar Amerikaanse schoolbus
Zelfs de gemeente is enthousiast!
- Remi van Bergen
- Topic Maasduinen
- Deel dit artikel
Zelfs de gemeente is enthousiast!
Enige tijd geleden ontving ik een mail met onderstaande foto van Mirjam Jongerius met de vraag “Wij willen graag in deze bus gaan wonen. En zoeken daarom een stukje grond daarvoor ergens halverwege 2021. Graag zouden we een oproepje plaatsen, kan dat? Dat wekte mijn interesse en ik reageerde, “Leuk dat je ons mailt, JA natuurlijk kan dat, maar ik zou er graag een leuk artikel van maken, want je oproep is niet alledaags.” Enkele dagen later mocht ik in Nijmegen op de koffie komen….
Mirjam Jongerius, opgegroeid in Milsbeek en Plasmolen, heeft het goed voor elkaar. Is eigenaar van Pannenkoekenbakker in Doesburg en woont met haar gezin in een leuk huis in een populaire wijk in Nijmegen, vlakbij het centrum. Ze is de dochter van Joop Jongerius, die de Pannenkoekenbakker in Plasmolen heeft en zelf in de Smelenhof woont. Toch knaagde er bij Mirjam iets. Want hoe leuk het stadsleven ook is, ze mist de natuur. Ze kocht een Amerikaanse schoolbus waar ze met haar gezin in wil wonen. Het liefst ergens in de omgeving van Milsbeek, maar andere suggesties altijd welkom!
Wonen in een bus
“In eerste instantie wilde ik een dubbeldekker kopen, maar ik kon er geen een vinden die in goede staat was. Bovendien kende ik niemand, die er technisch verstand van had. Dus werd het een Amerikaanse schoolbus. De bus is twaalf meter lang, heeft een stompe neus en is vrij hoog waardoor de meeste mensen er gewoon in kunnen staan. Bovendien rijdt hij op groen gas en niet op diesel. Dat was even zoeken, maar ik wilde per se een duurzame bus. Ik wil er namelijk echt de weg mee op en ben al bezig met mijn rijbewijs.”
“Mijn oorspronkelijke idee was om er een mobiel restaurant van te maken met 24 zitplaatsen, maar nu wil ik er toch liever in wonen. Ik ga de bus zelf verbouwen. Een goede keuken is voor mij het belangrijkste, omdat ik van koken houd. En als ik dat eenmaal heb gebouwd, is het daarna niet meer zo spannend om er ook nog een paar goede bedden in te maken. De ruimte is er. In Amerika heeft iemand een heel hostel in zo’n schoolbus gebouwd, dus dan moet een huis voor vier personen ook makkelijk lukken.”
“We wonen in een heel fijn, klein huis in een populaire wijk in Nijmegen. Ik heb het daar heel erg naar mijn zin, maar ik mis de natuur. In de gemeente Gennep, zoeken we een mooie plek waar ik de bus zou kunnen neerzetten. Ik zou daar dan ook graag wat tiny houses bij zetten, zodat je een woongemeenschap creëert. We kunnen dan samen een plan maken om het huis en de grote schuur op het land te verbouwen tot een gemeenschappelijke ruimte. En we kunnen bijvoorbeeld een moestuin aanleggen of een voedselbos. Dan kan ik altijd nog een restaurant beginnen op die plek. Je hoort het wel, ik heb ideeën te over.”
“De gemeente Gennep is heel positief over mijn plan. Ze zijn daar net bezig met een pilot om op een andere manier naar aanvragen en voorstellen te kijken. Het uitgangspunt is daarbij: hoe kan het wel in plaats van hoe kan het niet? Dat heeft me aangenaam verrast. Ze denken echt met je mee. Er is veel leegstand in dit gebied, omdat veel mensen met het boerenbedrijf stoppen en geen opvolging hebben. Als we een tijdelijke woonvergunning krijgen voor tien jaar, kan je zelf iets opbouwen.”
Klein wonen
“Als ik een plek heb, ga ik op zoek naar andere mensen, die ook op deze manier willen wonen, met eerbied voor de natuur. Dan kunnen we samen iets opbouwen. En mocht het helemaal niet lukken met die plek, dan kunnen we ook nog op reis met de bus. Alles is mogelijk. De bus moet ook nog verbouwd worden dus daar willen we in ieder geval mee gaan beginnen en zoeken daar ook nog een ruimte voor! Hopelijk is dan volgend jaar aan het begin van de zomer alles klaar en dan hoop ik ook een plek te hebben.
Dusss bij deze mijn oproep, wie o wie kan ons verder helpen aan een plek om de bus te verbouwen, mooie plek om straks te wonen? Wie wil met ons dit traject aan??? Wij zijn erg benieuwd naar de reacties, mail of bel ons: mirjamjongerius@gmail.com of bel met Mirjam 06-5474 7666.