Nachtwacht als eerbetoon aan de golfsport

Vanaf 1 juni worden de bezoekers van Golfbaan Bleijenbeek in Afferden verwelkomd met een levensgrote foto in de sfeer van Rembrandt’s Nachtwacht. Een gift van de organisatie van KLM Open aan het in Afferden gevestigde golfmuseum. De foto werd gemaakt ter ere van de honderdste editie van het toernooi dat in september vorig jaar plaatsvond.

Vanaf 1 juni worden de bezoekers van Golfbaan Bleijenbeek in Afferden verwelkomd met een levensgrote foto in de sfeer van Rembrandt’s Nachtwacht. Een gift van de organisatie van KLM Open aan het in Afferden gevestigde golfmuseum. De foto werd gemaakt ter ere van de honderdste editie van het toernooi dat in september vorig jaar plaatsvond.

Streven naar het ultieme
"In de topsport streef je naar het ultieme en dat deed Rembrandt ook. Hij beheerste zijn meesterschap tot in de puntjes, maar durfde wel een eigen draai aan zijn schilderijen te geven. In die tijd wilden de mensen voornaam geportretteerd worden, maar hij schilderde ze vooral in actie. Een van de redenen waarom het schilderij zo beroemd is geworden”, aldus John Ott, conservator van het Nederlands Golfmuseum. Hij is zeer in zijn nopjes met deze nieuwe aanwinst voor het museum. “Toen ik de foto op de beurs van het KLM Open zag, was ik behoorlijk onder de indruk en heb ik direct afgesproken dat deze na afloop van het toernooi een plek kon krijgen in het museum.’’

Toch duurde het enige maanden voordat hij de foto in handen kreeg. “Na afloop van het toernooi is de foto gaan rondzwerven en de beursmanager van TIG (organisator KLM Open-red.) heeft er echt wel even naar moeten zoeken”, vertelt Ott. Maar in mei werd de aanwinst dan toch aan het museum overhandigd. De foto is drie bij drie meter en vanwege de afmeting kreeg het pronkstuk een plek in de hal van Paviljoen Bleijenbeek, pal naast de ingang van het museum. “Een mooier eerbetoon aan de Nederlandse golfsport kunnen wij ons niet wensen”, aldus John Ott.

Elf oud-winnaars
Op het werk prijken elf oud-winnaars van KLM Open, een toernooi dat deel uitmaakt van de Europese Tour en dat tot 1981 onder de naam Dutch Open bekend stond. Succesvolle spelers staan op de foto, onder wie twee Nederlandse kampioenen: Maarten Lafeber die het toernooi in 2003 won en Joost Luiten, die de beker in 2013 en 2016 in ontvangst mocht nemen. De Engelsman Peter Townsend (72) die het toernooi in 1967 op zijn naam schreef, is de oudste geportretteerde. Helemaal links figureert de jongste winnaar ooit, de toen negentienjarige Engelsman Paul Way, die het KLM Open in 1982 won. Tobias Dier, die in 2002 de laagste score (60) wist te maken, neemt een bescheiden plek in op de foto daarbij geflankeerd door Ashun Wu, de eerste Aziaat die de KLM Open won. De enige vrouw op het schilderij is zijn echtgenote Rebekha Wu.

Honderdste editie KLM Open
Bijzonder is dat de foto gemaakt is in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar de originele Nachtwacht hangt. “We wilden iets bijzonders doen voor het honderdste editie en aangezienvKLM en ING, die het toernooi net als de NGF sponseren, ook dit museum een warm hart toedragen, was het mogelijk een diner te organiseren met de oud winnaars van het KLM Open in de zaal waar de Nachtwacht hangt,” aldus Daan Slooter, toernooidirecteur KLM Open. Van het een kwam het ander en zo werd het idee geboren Rembrandt van Rijns Nachtwacht opnieuw vorm te geven met de oud-winnaars van KLM Open erop.

Herinnering levend houden
De foto werd dus voorafgaand aan het diner gemaakt en daar kwam heel wat bij kijken. Daan Slooter: “Qua planning zijn we er maanden mee bezig geweest en bij de uitvoering was een groot team betrokken: grimeurs, stylisten, fotografen, maar ook een filmcrew om de ‘making of’ te filmen. Die film is over de hele wereld viral gegaan en. In het huidige medialandschap zijn sociale media erg belangrijk en voor ons was het vooral een mooi marketinginstrument om aandacht te generen voor het toernooi. Dat de foto nu een plek heeft gekregen in het Nederlands Golf Museum, past perfect in deze lijn. Een evenementenorganisator kijkt vooruit. De foto heeft zijn doel behaald en de honderdste KLM Open op een prachtige manier belichaamd. Nu kijken we weer verder naar de toekomst. In een museum sta je daarentegen stil bij wat er gebeurd is en wat achter je ligt. Met deze foto houdt het Nederlands Golfmuseum de herinnering aan de honderdste editie van KLM Open levend.”

Geschiedenis KLM Open
Het Dutch Open (later KLM Open) werd voor het eerst gehouden in 1912 op De Haagsche Golf & Country Club. De beker is sindsdien honderd keer uitgereikt aan spraakmakende golfers zoals Seve Ballesteros, Bernard Langer, Colin Montgomerie, José Maria Olazábal, Lee Westwood, Payne Stewart, Paul Casey, Martin Kaymer, Thomas Pieters en natuurlijk de Nederlanders Maarten Lafeber en Joost Luiten.

Zeven Nederlanders wonnen in die meer dan honderd jaar ooit het toernooi. Naast Luiten en Lafeber zijn dat: Gerard Martinus del Court van Krimpen, Jacob Oosterveer, Florent Gevers, Dirk Oosterveer en Joop Ruhl. De KLM (Dutch) Open is niet alleen een van de oudste toernooien van de European Tour, het is ook het oudste internationale sporttoernooi van Nederland.

Het Nederlands Golfmuseum
Het Nederlands Golfmuseum werd in april 2016 geopend en bevindt zich in Paviljoen Bleijenbeek dat behoort bij Golfbaan Bleijenbeek in het Limburgse Afferden. Bezoek is geheel gratis. Kinderen tot twaalf jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassene. Rondleidingen met een gids worden op aanvraag verzorgd. De openingstijden zijn dagelijks van 09.00 tot 15.00 uur, ook in het weekend, en daarnaast is het museum open gedurende de tijden dat de receptie open is. Het museum is rolstoeltoegankelijk.

Nederlands Golfmuseum
Bleijenbeek 14, 5851 EE Afferden
conservator John Ott: 06 22409396   

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring