Nationaal Park De Maasduinen

De regio de Maasduinen heeft de langste rivierduinengordel van Nederland, ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Hij ligt tussen Gennep en Venlo.

De regio de Maasduinen heeft de langste rivierduinengordel van Nederland, ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Hij ligt tussen Gennep en Venlo.

Dat de regio Maasduinen bijzonder is dat blijkt wel uit het feit dat het grootste deel erkent is als nationaal park. Dat nationaal park ligt tussen Gennep en Arcen. Het Nationaal Park met een lengte van 25 km is verrassend gevarieerd en al wandelend, fietsend of op het paard te ontdekken via een veelheid aan routes.

Een expositie vol verhalen
Om dit bijzondere stukje Nederland onder de aandacht te brengen zal dit jaar van 1 april tot en met 30 oktober een expositie gaan draaien in Kasteeltuinen Arcen met als thema ‘Ontdek de Maasduinen’. De expositie gaat alle facetten van de regio laten zien.

Het begin
Het bijzondere aan de regio Maasduinen ligt bij de basis. Het is verrassend voor mensen als ze ontdekken dat naast de Maas ook de Rijn hier gestroomd heeft. Bijzondere steensoorten en fossielen uit de bodem bewijzen dat. De tentoonstelling laat hiervan mooie voorbeelden zien. De wind heeft vervolgens de kenmerkende Maasduinen gevormd. De mens heeft vervolgens het landschap sinds de prehistorie tot aan de dag van vandaag verder ontwikkeld. Omdat het verhaal van de regio Maasduinen zoveel facetten kent wordt hier tijdens de expositie verder op ingezoomd.

Roemrucht verleden
Dat deze expositie in Kasteel Arcen gaat draaien is niet verwonderlijk. Het kasteel ligt midden in de regio Maasduinen. En het landgoed is de zuidelijke entree van het Nationaal Park. Sowieso hebben kastelen in de regio veel invloed gehad, niet alleen Kasteel Arcen maar ook Kasteel Well en Kasteel Bleijenbeek in Afferden waren belangrijke locaties van de vroegere adel. Het verhaal van het roemruchte verleden met de imposante kastelen maakt onderdeel uit van de expositie.

Mooi Dichtbij
Noem je de Maasduinen dan kan daarin de prachtige natuur niet ontbreken. Er valt voor de bezoeker veel te genieten. Tijdens deze expositie krijgen de gasten een inkijkje in de diversiteit aan natuur. Zo zien streekbewoners maar ook de vakantiegangers dat je in de Maasduinen nooit ver weg hoeft om te genieten van de prachtige natuur.

Te bezichtigen
De expositie ‘Ontdek de Maasduinen is een samenwerking met het Franz Pfannerhuis en zal vanaf 1 april tot en met 30 oktober te bezichtigen zijn in Kasteeltuinen Arcen, Lingsforterweg 26, 5944 BE te Arcen. Kijk voor de openingstijden en het bestellen van tickets op www.kasteeltuinen.nl.

Nationaal Park De Maasduinen is een samenwerkingsverband van de gemeente Bergen, gemeente Gennep, Het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, particuliere eigenaren, IVN Limburg, Waterschap Peel en Maasvallei, provincie Limburg en Ministerie van LNV. Samen zorgen zij ervoor dat de flora en fauna van De Maasduinen beschermd worden en dat u kunt blijven genieten van deze unieke natuur.

Tekst: Lia Oosterwijk

Foto’s: Het Limburgs Landschap
Paneel: Franz Pfannerhuis

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring