Nederlands Golfmuseum digitaal op de kaart zetten!

Jacques Schuiling, de kersverse secretaris van het Nederlands Golfmuseum, leverde voor zijn aanstelling in het bestuur al een belangrijke bijdrage aan het museum. Een audiotour waarmee het museum een fikse stap vooruit heeft gemaakt. Maar er liggen nog veel meer plannen klaar, met name op het digitale vlak. Kan niet anders met zijn jarenlange ervaring in de ICT-branche.

Jacques Schuiling, de kersverse secretaris van het Nederlands Golfmuseum, leverde voor zijn aanstelling in het bestuur al een belangrijke bijdrage aan het museum. Een audiotour waarmee het museum een fikse stap vooruit heeft gemaakt. Maar er liggen nog veel meer plannen klaar, met name op het digitale vlak. Kan niet anders met zijn jarenlange ervaring in de ICT-branche.

“De keren dat ik op golfbaan Bleijenbeek ging golfen, viel het museum me altijd op. Ik vond het een leuk initiatief, het is het eerste en enige golfmuseum in Nederland. Maar meer dan er even doorheen lopen deed ik niet. Het zijn de verhalen over golfobjecten die er worden tentoongesteld die zo’n museum pas levendig maken. Omdat het museum te klein is om er continu iemand neer te zetten die rondleidingen verzorgt, vond ik een audiotour hier zeer op zijn plaats,” vertelt Jacques Schuiling.

Ruim 38 jaar vervulde hij diverse commerciële functies in de ICT-branche. “Vanuit die expertise was ik voortdurend bezig een vertaalslag naar de klant te maken. Waar heeft hij behoefte aan? Wat maakt een product of dienst aantrekkelijk? Ik denk vooral conceptueel en oplossingsgericht”, aldus Schuiling.

Eerst vrijwilliger
In Elst, waar hij woonachtig is met echtgenote Anja, mag hij graag een rondje golf lopen op Golfbaan Welderen waar hij lid van is. Dat lidmaatschap verschaft hem tevens toegang tot Golfbaan Bleijenbeek, waar het golfmuseum gevestigd is. En ook daar is hij regelmatig te vinden. Hij is een harde werker, maar vrije tijd is zeker zo belangrijk voor hem. Dat heeft het leven hem geleerd. “In de periode dat ik mede-eigenaar was van een ICT-bedrijf stierf een van mijn partners op zeer jonge leeftijd. Toen niet veel later ook nog de zus van mijn vrouw plotseling overleed, daalde het besef pas echt neer dat het leven zo maar voorbij kan zijn en dat je van elke dag iets moet maken.” 

Hij is een muziekliefhebber en speelt accordeon. Twee jaar geleden werd hij de vaste accordeonist van het shantykoor in Elst, waar hij John Ott leerde kennen, conservator van het Nederlands Golfmuseum en zanger in dit koor. “We raakten al gauw aan de praat over golfen en het golfmuseum. Hij proefde mijn enthousiasme en vroeg me al snel of ik secretaris voor het museum wilde worden. Ik heb toen even bedenktijd geclaimd en ben in de eerste instantie als vrijwilliger aan de slag gegaan. Vanuit die hoedanigheid heb ik samen met archivaris Ferd Vrijmoed de audiotour gemaakt. De afgelopen anderhalf jaar werkte ik bij Dedicon, een bedrijf dat teksten en beelden toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden door middel van braille en audio. Daar leerde ik hoe het produceren van een audiotour in zijn werk gaat. Dat kan op verschillende manieren en voor het museum hebben we de eenvoudigste en goedkoopste methode gekozen. Het bestaande platform izi.TRAVEL, dat wij ervoor gebruikt hebben, is gratis en maakt gebruik van een app die je eveneens gratis kunt downloaden op je smartphone. Je treft hier niet alleen audiotours van diverse andere musea aan, maar ook bijvoorbeeld van kastelen en niet te vergeten veel wandelingen. Als je nu op het woord ‘golf’ zoekt dan komt de audiotour door het golfmuseum vanzelf naar boven.”

Historische context
Met de audiotour heeft het museum een belangrijke stap gemaakt om meer publiek te trekken. “Nu komt het op finetunen en verdere stappen zetten aan”, zegt Schuiling die na zijn eerste project voor het museum alsnog overstag ging en tot het bestuur toetrad, bruisend van enthousiasme en mooie plannen.    

“Het Nederlands Golfmuseum wordt al maar bekender en we krijgen steeds meer schenkingen. Momenteel zijn we bezig een deel van de collectie digitaal zichtbaar te maken, zodat je niet per se fysiek naar het museum hoeft te gaan. We hebben visitekaartjes gemaakt met een QR-code erop die je met je telefoon kunt scannen, waarna je vanzelf op de website van het museum terechtkomt en daar diverse objecten kunt zien. Ze zijn omlijst met verhalen die je triggeren om ze ook in het echt te willen aanschouwen.”  

Daarnaast wil hij de historische ontwikkelingen van de golfsport meer zichtbaar maken en een deel van de collectie in een historische context gaan plaatsen. “Onder andere met tijdlijnen op de wanden van het museum waarop je bijvoorbeeld ziet hoe de golfstok zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld heeft.”

De samenhang van het museum en de golfbaan met Nationaal Park De Maasduinen is het derde speerpunt waar hij zich samen met de overige bestuursleden hard voor gaat maken. “In de omgeving van de golfbaan en het golfmuseum kun je alle kanten uit. Een bezoek aan de kasteelruïne, wandelen door het natuurpark, golfclinics en culinair genieten in het restaurant van Bleijenbeek. We gaan nu ook audiotours maken voor diverse wandelroutes door de Maasduinen en een excursie rondom de kasteelruïne.

De golfhistorie heeft hem behoorlijk te pakken gekregen sinds hij zich voor het museum inzet. “Ik ben me nu aan het inlezen in de geschiedenis van de golfsport en momenteel bezig met het boek ‘100 jaar golf in Nederland’. Daar wordt beschreven dat de Doornsche Golf Club (nu De Pan geheten) in 1897 voor de derde keer op rij de Challenge Cup won en de beker mocht behouden. Wat gaaf dat deze Challenge Cup nu gewoon in het Nederlands Golfmuseum te bewonderen is. Hoe meer je van de golfhistorie weet, hoe interessanter het wordt. Het zijn daarom de boeiende verhalen over de golfobjecten die we meer naar buiten willen brengen.”

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring