Rouwcafé Land van Cuijk

Bij het verlies van een dierbare krijg je te maken met verdriet en rouw. Er is nu een laagdrempelige ontmoetingsplek waar je met lotgenoten in contact kunt komen, het Rouwcafé Land van Cuijk. Een veilige plek waar ruimte is voor jouw verhaal, begeleid door professionele vrijwilligers met kennis en ervaring met rouw en verlies.

Bij het verlies van een dierbare krijg je te maken met verdriet en rouw. Er is nu een laagdrempelige ontmoetingsplek waar je met lotgenoten in contact kunt komen, het Rouwcafé Land van Cuijk. Een veilige plek waar ruimte is voor jouw verhaal, begeleid door professionele vrijwilligers met kennis en ervaring met rouw en verlies.

"Geen adviezen wat ik allemaal moet gaan doen, maar een luisterend oor en herkenning in elkaars verhalen." "Ik heb het gevoel dat er eindelijk naar mij geluisterd wordt." "Fijn dat ik hier mijn verhaal kan delen." "Een veilige en prettige sfeer, ik ben er de volgende keer weer bij!" Dit zijn slechts enkele van de vele fijne reacties die Erica Makkus en Liz Schrijen ontvangen tijdens de ontmoetingen in Rouwcafé Land van Cuijk. Erica, begeleider en trainer rondom het thema rouw en verlies: “We hebben inmiddels de eerste bijeenkomsten achter de rug, we zijn tevreden over de opkomst, en elke bijeenkomst zijn er weer wat meer bezoekers.”

Behoefte aan een warme ontmoetingsplek
In haar voormalige woonplaats Oss, was Erica ook vrijwilliger bij een Rouwcafé. Anders dan het woord wellicht doet vermoeden heeft een Rouwcafé niets met een kroeg te maken. Café is een term die landelijk wel wordt gebruikt voor groepen lotgenoten. Haar positieve ervaringen rondom het Rouwcafé nam ze mee naar haar nieuwe woonplaats, Landhorst. In haar omgeving zocht ze naar  eenzelfde ontmoetingsplek voor mensen die te maken hebben met rouw en verlies. Toen deze er niet bleek te zijn, besloot ze zelf het initiatief te nemen. Haar deelgenoot trof ze tijdens een toevallige ontmoeting. Liz Schrijen, werkzaam bij Schrijen Afscheid en herinnering, reageerde direct positief op de plannen van Erica. Liz: “Er is behoefte aan een warme ontmoetingsplek. Na de drukte van het regelen van een uitvaart vallen mensen vaak in een soort gat. En ook persoonlijk interesseert het me wat verlies met iemand doet.” Afgelopen oktober kreeg de goede klik tussen Erica en Liz na intensieve voorbereidingen vorm. De eerste bijeenkomst in het Rouwcafé was een feit.

Delen is helen
“Rouwen mag ieder op zijn eigen manier, in de tijd die je daarvoor nodig hebt”, aldus Erica en Liz. “Of het nu een maand of tien jaar geleden is dat een dierbare overleed, rouwen kent geen tijd. Ook speelt leeftijd of woonplaats geen rol. Het gaat erom dat mensen die te maken hebben met verlies hun verhaal kunnen delen; verdriet mag er zijn. Maar het is niet alleen maar zwaar, er wordt hier zeker ook gelachen. Hier word je, begeleid door professionele vrijwilligers, begrepen. Je bent met lotgenoten samen die hetzelfde hebben meegemaakt. Wanneer je jouw verhaal deelt, heelt het verdriet een beetje.”

Het Rouwcafé vindt elke eerste donderdag van de maand plaats in de ochtend en iedere derde donderdag van de maand in de avond bij Binnenplaats Hanshof, Hapseweg 26 in Cuijk. Inloop bij de ochtendbijeenkomst is tussen 9.45 en 10.00 uur. Om 11.30 uur wordt er gezamenlijk afgesloten. Inloop bij de avondbijeenkomsten is tussen 19.15 en 19.30 uur en afsluiting om 21.00 uur.

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring