Tachtig euro is veel geld in Somita, Gambia

In deze donkere tijden met oorlogen, financiële problemen, achteruitgang van het milieu, en ga zo verder, hebben we allemaal behoefte aan positief nieuws. Zeker nu, rondom de feestdagen. Frank Lamers vertelt je graag positief nieuws. Hij is net terug uit Gambia en heeft goed nieuws voor u.

In deze donkere tijden met oorlogen, financiële problemen, achteruitgang van het milieu, en ga zo verder, hebben we allemaal behoefte aan positief nieuws. Zeker nu, rondom de feestdagen. Frank Lamers vertelt je graag positief nieuws. Hij is net terug uit Gambia en heeft goed nieuws voor u.

“Goed nieuws en heel dichtbij ook nog”, begint Frank. “Misschien wist u het niet maar ook in onze regio zijn mensen actief die de wereld wat mooier willen maken, onopvallend aanwezig. Zo is daar ‘Dawda Stichting Gambia’ met wortels in Milsbeek/Gennep en Ooij. Vijftien jaar geleden is deze stichting  opgericht met als doel mensen in een vrij willekeurig dorp in Gambia te helpen. Gambia is het kleinste en tevens armste land in Afrika, dus die mensen kunnen wel wat hulp gebruiken. Op uitnodiging van deze hulporganisatie bracht ik een week in dit land door en zag er in levende lijve hoe er te werk gegaan wordt.”

Hand to mouth
“Ik verbleef met twee landgenoten, honderdvijftig kilometer landinwaarts, ver van de stad in het binnenland, waar blanke mensen zelden komen. We verbleven in een huisje tussen de plaatselijke bevolking want hotels zijn er daar niet. We leefden een week zoveel mogelijk het leven dat de mensen daar ook leiden. Met een beperkt menu zonder vis, vlees, zuivel, groenten, snoep en chips, koffie  of alcohol, maar mét rijst en brood. In Gambia is momenteel geen honger, want er is net genoeg eten om te leven. Ze zeggen dat ze werken van ‘hand to mouth’, dus alles wat ze vandaag verdienen is nodig om eten van te kopen. Met een kleine reserve voor in de regentijd als er niet gewerkt kan worden en voor kleding is het dan ook echt op. Er is dus geen geld om te besteden aan ontspanning, wonen, vervoer, of om iets te ondernemen.”

Ondernemen in Gambia
“Want om iets op te starten, hoe klein ook, moet je eerst investeren; de kosten gaan altijd voor de baten. En geld om die kosten op te brengen is er niet. En daar komt onze stichting in beeld: nadat er maar liefst zevenenzestig watertappunten in het dorp aangelegd zijn is de focus verlegd naar het op het op touw zetten van diverse projecten. Het principe is dat het VDC (village development committee) met plannen en ideeën komt vanuit de bevolking waarvan ze graag zouden zien dat die gerealiseerd worden. Als de kosten in beeld gebracht zijn en er een soort business plan is opgesteld, financiert onze stichting het plan. Denk aan het opzetten van een kippenfarm, een sinaasappelboomgaard, het faciliteren van een bescheiden ziekenhuisje, ervoor zorgen dat de ambulance blijft rijden, bijspringen bij projecten op scholen en ga zo maar door. Maar ook het bouwen van markthal zodat mensen niet meer langs de weg in stof en zon hoeven staan om spullen te kopen en te verkopen en zelfs een micro-krediet bank zijn voorbeelden. De bank verstrekt kredieten tot ongeveer tachtig euro en dat is veel geld in Somita, Gambia.”

Cash project
“In dat kader is er een nieuw project gestart gedurende mijn verblijf: het cash-project. Er zijn drie vrouwenorganisaties in het dorp die grote groepen vrouwen vertegenwoordigen. Zij krijgen voor Gambiaanse begrippen, een fiks bedrag dat ze naar eigen inzicht mogen besteden, met als enige ‘randvoorwaarde’ dat ze er zelf beter van moeten worden. Hoe, op welke manier, dat mogen ze zelf bepalen.”

Eigen initiatieven
“Ik heb mogen zien wat relatief kleine investeringen kunnen doen met een dorp, met een bevolking. Zonder ze iets op te leggen, zonder ze naar Europees voorbeeld te veranderen, maar alleen met eigen ideeën, eigen inzet en eigen controle door het VDC. Als ik zie hoe dankbaar die mensen zijn, hoe gastvrij, hoe enthousiast om met onze steun projecten te ontwikkelen, dan weet ik zeker dat er veel mensen met een, voor ons klein, bedrag echt vooruit geholpen kunnen worden. Want dit is geen ontwikkelingshulp, de mensen daar hoeven echt niet ontwikkeld te worden, maar ze hebben hulp nodig bij het opstarten van eigen initiatieven. En dát is wat de stichting doet.

Support
Bent u na het lezen van mijn verhaal geïnteresseerd geraakt in Dawda Stichting Gambia (https://www.dawdasg.nl/) Elke hulp, financieel of in welke vorm dan ook is welkom. Dus mocht u ideeën hebben om de stichting te steunen, toernooien, fancy fairs of elke andere vorm van support… wij denken graag met u mee !

Tip
Om deze donkere dagen toch goed door te komen mijn tip: wellicht begint de verbetering van de wereld bij u in de straat, en nog wel zonder het te weten. Er zijn altijd, soms bijna onzichtbaar, mensen die zich het lot van de wereld aantrekken en er ook daadwerkelijk iets aan willen doen. En u kunt daarbij helpen, wees welkom!


Frank Lamers

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring