Tom Hendriks hard op weg naar golfdroom

Een strakke discipline, omgaan met tegenslagen en heel veel trainingsuren maken. Het zijn zaken die ertoe hebben geleid dat de dertienjarige Tom Hendriks uit Milsbeek meedraait in de top van de golfwereld. Professioneel golfer worden is zijn grote droom. Met momenteel een zevende plaats in de Europese Golf Ranking in zijn leeftijdscategorie U14 is hij hiermee hard op weg.

Een strakke discipline, omgaan met tegenslagen en heel veel trainingsuren maken. Het zijn zaken die ertoe hebben geleid dat de dertienjarige Tom Hendriks uit Milsbeek meedraait in de top van de golfwereld. Professioneel golfer worden is zijn grote droom. Met momenteel een zevende plaats in de Europese Golf Ranking in zijn leeftijdscategorie U14 is hij hiermee hard op weg.

Winnaar US Kids Amsterdam Local Tour in 2017, 2018 én 2019. Daarna succesvol op de Dutch Kids Tour van 2020 en 2021. Winnaar Boys 12-13 van het internationaal toernooi Framas Open-Duitsland in 2022. Het is slechts een piepklein gedeelte van Toms indrukwekkende lijst golfprijzen. In april won Tom de Challenge Alex Godillot, een groot internationaal toernooi in Frankrijk U14. Tom: “Zo’n groot toernooi winnen met veel buitenlandse deelnemers was een van mijn doelen. De concurrentie is enorm, iedere deelnemer maakt kans om te winnen. Na twee rondes stond ik tweede met twee slagen achterstand. Uiteindelijk won ik met twee slagen voorsprong. Zenuwachtig was ik zeker, maar een beetje druk is lekker.”

Golfsetje cadeau bij de geboorte
De liefde voor de golfsport, een balspel waarbij een kleine, harde bal met een golfclub in zo min mogelijk slagen in de hole moet belanden, kreeg Tom met de paplepel ingegeven. Bij zijn geboorte kregen Toms ouders Péton en Marleen een golfsetje voor hun zoon cadeau, misschien was het een voorbode. Als peutertje was Tom druk in de weer met plastics golfclubs. Hij was pas vijf jaar toen Tom met zijn ouders de golfbaan bezocht. De kleine Tom vond het prachtig! Toen hij zelf ballen ging slaan op het oefenterrein, de driving range, bleek dat het hem goed afging. Tom haalde zijn Golf Vaardigheidsbewijs, vanaf toen ging zijn golfcarrière als een speer.

Trainen met golftalenten van Nederland
Acht jaar was Tom toen hij gevraagd werd bij de jonge golftalenten van Nederland te komen. Sinds 2017 is hij opgenomen in de Oranje Jeugdselectie, TeamNLGolf, waar hij tegenwoordig in de categorie onder zestien jaar speelt. Met de beste golfspelers van Nederland traint hij hiervoor in het naseizoen in het sportcentrum voor topsport: Papendal. Eén keer per maand overnacht hij daar in het sporthotel voor een lang trainingsweekend. Regelmatig is Tom in het buitenland om tegen jongens uit andere landen te spelen.

Allemaal twee banen
Golf is een populaire sport, over de hele wereld verspreid liggen talloze golfbanen. Amerika, Schotland, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten, België en Duitsland, het zijn landen die Tom bezocht voor wedstrijden en/of trainingen; zijn ouders Péton en Marleen hierbij trouw aan zijn zijde. Onderweg gaan de gesprekken vooral over, jawel, golf. Péton: “Ik schat dat we zo’n vijftien- tot twintigduizend kilometers per jaar rijden om Tom naar wedstrijden en trainingen te brengen.” Marleen: “Ik zeg altijd gekscherend, we hebben allemaal twee banen, mijn man en ik naast onze werkgever het faciliteren van golf voor Tom en Tom zijn school.” Ja, want ondanks dat Tom golf ademt, fietst hij dagelijks vanuit Milsbeek naar het Montessori College in Nijmegen. Tom: “Op school, ik zit in twee VWO, krijg ik vanwege mijn NOC*NSF Beloftestatus de mogelijkheid om mijn topsport zo goed mogelijk uit te voeren.”

Op een verantwoorde manier trainen
Zeven dagen per week is Tom bezig met zijn geliefde sport. Bij Target PT in Lent krijgt hij personal training van Nick van Doorn om op een verantwoorde manier zijn jonge lichaam sterker te maken. In eigen tuin zijn een slagkooi, green en bunker aangelegd zodat Tom altijd de mogelijkheid heeft om te oefenen. Ook met de nationale coach van de jeugdselectie, Guido Loning en golfcoaches Phil Allen en Hayo Bensdorp, brengt hij heel wat trainingsuurtjes door op verschillende golfbanen in Nederland. Daarnaast speelt Tom in het eerste jeugd- én herenteam bij Golfbaan Het Rijk van Nijmegen, dat is zijn homecourse. De swing voor het lange werk richting de hole, het korte werk en het putten, op alle onderdelen wordt intensief getraind. Tom: “Je kunt niet zomaar een bal slaan, er komt veel techniek en concentratie bij kijken. Golf wordt gespeeld in alle weersomstandigheden, of het stormt of regent, het gaat altijd door. De bal komt soms op de onmogelijkste plekken te liggen, daar moet je mee om kunnen gaan.” Daarnaast let Tom erop dat hij voldoende slaapt, gezond eet en voldoende drinkt. “Wanneer je één ronde golf speelt van achttien holes loop je zo’n tien kilometer, dat is vier à vijf uur. Het is daarom belangrijk dat ik genoeg eiwitten, groente en fruit eet.”

IJzersterke discipline
De royale prijzenkast is Tom zeker niet aan komen waaien. “Je kunt wel talent hebben, maar wanneer je niet hard werk, kom je er niet”, volgens Tom. Péton en Marleen: “Tom heeft een ijzersterke discipline. Zijn planning in de sport en op school is goed. Door golf heeft Tom al veel levenslessen geleerd voordat hij volwassen is.” Tom: “Het lukt me goed met tegenslagen om te gaan. Niet elke slag kan goed zijn. Wanneer het tegenzit, kijk ik naar wat de volgende keer anders of beter kan, dat is de uitdaging. Het leuke aan golf vind ik dat het elke dag anders kan zijn. Buiten bezig zijn vind ik lekker, als het koud is en regent natuurlijk iets minder. Elke golfbaan is anders, de Koninklijke Haagsche Golf & Countryclub in Wassenaar vind ik de mooiste. De leukste om te spelen Jumeirah Earth Course in Dubai. Golf is wel een dure hobby; omdat ik in de groei zit heb ik elk jaar nieuwe golfclubs nodig. Ook het reizen en overnachten is kostbaar. Wat ik dit jaar onder andere nog ga doen is naar het NK U16, NK Strokeplay Heren, Internationaal Belgium Open U14, English Open U14, Junior Golf Masters Germany en Italian Open. In mijn hoofd zit precies wat ik wil: professioneel golfer worden. Een plan B zou zijn (sport)psycholoog, maar ik ga er alles aan doen om in ieder geval één van de vier majors die er op het hoogste niveau in de golfsport te winnen zijn op mijn naam te zetten. En wanneer ik van het VWO kom, wil ik studie combineren met College Golf in Amerika! In College krijg je de mogelijkheid te trainen in de beste omstandigheden, te spelen tegen de beste tegenstanders en ook nog eens een bachelor- of masterdiploma te behalen. Ik heb er zin in!”

Volg Tom op social media: Instagram: @tom_hendriksgolf  

Heeft u interesse om sponsor te worden van Tom? Mail naar: fam.hendriks.angenent@gmail.com 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring