“Volgende week ben ik er weer!”

Bij voetbalvereniging Heijen zijn wekelijks flink wat voetballers op de been. Naast spelers van diverse jeugd- en seniorenteams, spelen daar ook voetbaltalenten in Voetbal Extra teams. Deze teams zijn bedoeld voor voetballers die geen aansluiting vinden met de reguliere teams.

Bij voetbalvereniging Heijen zijn wekelijks flink wat voetballers op de been. Naast spelers van diverse jeugd- en seniorenteams, spelen daar ook voetbaltalenten in Voetbal Extra teams. Deze teams zijn bedoeld voor voetballers die geen aansluiting vinden met de reguliere teams.

“Het leek me fantastisch als iedereen, ook kinderen met een beperking zoals mijn dochter, met plezier zou kunnen voetballen,” vertelt Miranda van den Hoek, “Deze gedachte deelde ik met de voorzitter van VV Heijen, die positief reageerde. Acht jaar geleden begonnen ik met vier kinderen te trainen. De KNVB kent een team voetballers met een beperking als een ‘G-team’. Wij noemen het Voetbal Extra, dat klinkt vriendelijk en dekt de lading.”

Inmiddels zijn er twee seniorenteams en één jeugdteam actief. Hans Schiks, ervaren leider, trainer en voetballer, werkzaam in de gehandicaptenzorg, ontfermt zich over de Voetbal Extra senioren. “Vanuit Gennep kwamen we in 2013 naar Heijen met voetballers met een beperking. Het klikte direct. We kijken per individu in welk team iemand past, hierbij kijken we niet persé naar leeftijd, belangrijker is waar iemand fysiek en mentaal het beste past. We hebben nu vijfentwintig jongens en meiden uit de hele regio voor onze twee teams. Voor sommigen is voetbal het belangrijkste in hun leven.”  

Enkele spelers van de Voetbal Extra teams kunnen ervaren hoe het is om profvoetballer te zijn. In tenue met naam en een contract getekend door Stan Valckx en Marco Bogers op zak, gaan zij bij VVV-Venlo voetballen tegen andere profclubs. Daarnaast mochten Voetbal Extra spelers naar NEC om in de rust van een profwedstrijd een penalty shoot-out te doen. “De manier waarop het publiek hierop reageerde, bezorgt me nu nog kippenvel,” aldus Miranda.

De begeleiding van deze teams vergt ook een beetje ‘extra’ van de trainers en leiders. “Affiniteit met de doelgroep is belangrijk,” vertelt Hans, “Je moet de positieve dingen zien en de lat niet te hoog leggen. Het kan zomaar voorkomen dat een speler geen zin heeft. Dan sta je met een man minder op het veld en speelt de tegenstander ook gewoon met een speler minder. Onze competitie heeft andere regels dan de reguliere teams.” Miranda: “Het is belangrijk dat je de positieve dingen ziet en er open in gaat. Geduld hebben helpt ook, net als voortijdig probleempjes signaleren. Ik heb zelf altijd gevoetbald en ben ook jeugdleidster geweest. Híer moet je omdenken, ondanks de prestatiedrang die er toch in zit. Onze wereld is niet die van hen. Als ik denk die heeft geen bal geraakt, kan hij in zijn beleving de wedstrijd van zijn leven gespeeld hebben. Het gaat bij het Voetbal Extra vooral om het plezier. Als een speler zegt: ”Volgende week ben ik er weer!” Dan is het goed, daar genieten wij enorm van!”

Het Voetbal Extra jeugdteam zoekt nieuwe spelers. Ben je tussen de acht en achttien jaar en zou je ook wel eens een balletje met hen willen trappen? Neem dan contact op met Miranda van den Hoek: 0485-519106 of mail: fam.vandenhoek@outlook.com 

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring