Wanda gaat slapen bij…

Bed en Breakfast Veronique

Bed en Breakfast Veronique

De Bed en Breakfast waar ik de nacht door mag gaan brengen deze keer ligt in het historische dorpje Well. Ik verheug me erg op deze editie van Slapen bij… want naast een B & B runt Veronique ook een ijssalon!

Een prachtig wit pand met donkere zonneschermen en gezellig bomvol terras afgeschermd door leibomen, met een grote letter V op de gevel is de plek waar ik mag gaan slapen vannacht. Niet altijd had dit pand de functie van een B & B. Wanneer we ver teruggaan in de geschiedenis, zien we dat dit een kapperszaak annex winkel was, waar behalve levensmiddelen ook tabakswaren, parfumerieën en snoep verkocht werden. In 2011 werd deze verbouwd tot Bed & Breakfast, lunchroom en terras. In 2021 nam Veronique Linders (51) het stokje over van de vorige eigenaren en vestigde een ijssalon op de plek van de voormalige lunchroom. Naast ambachtelijke Italiaanse ijs zijn er ook lunchgerechten te nuttigen en verschillende soorten koffie met mini-ijsjes bij Ijssalon Gelato d’italia.

Gasten gaan altijd voor
Binnen ontmoet ik Veronique, ze is druk aan het werk, het is 15.00 uur en ze heeft amper pauze gehad. “Dat is niet erg”, zegt ze, “de gasten gaan altijd voor. Het geeft me energie als het goed loopt, iedereen het naar de zin heeft en we waardering krijgen van de gasten. Ik heb het altijd al leuk gevonden om iets te doen voor mensen; enkele jaren heb ik in de zorg gewerkt. Samen met haar collega’s is ook Jennifer (24) aan het werk, zij is de dochter van Veronique en nauw betrokken bij het bedrijf. “Het is leuk om met haar samen te werken.” De B & B telt een appartement, een minihuisje voor langer verblijf, en twee kamers. Veronique laat me ‘mijn’ kamer zien. Deze is voorzien van natuurlijke kleuren. Mooie houten elementen, zoals oude deuren die de televisie verbergen, en een houten balk in het plafond maken de kamer erg sfeervol. Een roomdivider verdeelt de kamer in een slaap- en zitgedeelte. “Wauw, wat mooi!” is mijn reactie. Ik vraag Veronique of ze nog veel moesten veranderen na de aankoop drie jaar geleden. “We hebben er slechts een paar kleine dingen aan moeten doen, de kamers waren al prachtig. We vinden het belangrijk dat deze rust uitstralen. De vorige eigenaren wonnen in 2008 zelfs een prijs van beste B & B van Nederland. We hebben deze kamer Mooder Maas genoemd, naar het Mooder Maas-traject dat plaatsvond tussen Ooijen en Wanssum om de waterveiligheid te verbeteren. De andere kamer heet Maaszicht, omdat we hier een prachtig uitzicht hebben op de Maas.”

Van het padje
Wanneer ik ben gesetteld, trek ik mijn wandelschoenen aan. Natuurlijk kan ik ervoor kiezen om in het prachtige Nationaal Park De Maasduinen te gaan wandelen, dat vrij toegankelijk is. Wandelroutes starten onder andere vanaf het Bezoekerscentrum aan het Reindersmeer in Well. Hier kun je zowel korte als lange wandelingen maken in een afwisselend landschap van heidevelden, vennen en stuifzanden. Ik was er eerder, werkelijk een aanrader, er is zelfs een hartstikke leuk trekpontje waarmee je een oversteek kunt maken over het meer. Toch besluit ik een wandelroute door en om Well te maken, om het dorpje te leren kennen. Well is een oud dorp, het wordt voor het eerst genoemd in 1251, maar had vermoedelijk al in 974 een kapel aan de Maas, lees ik op het informatiebord tegenover de B & B. De naam betekent ‘aanlegplaats’. Nadat ik twee kaarsjes heb aangestoken in de kapel aan de overkant van de B en B start ik de wandelroute bij knooppunt 32, die direct rechts schuin tegenover ‘Veronique’ te vinden is. Ook een fietsknooppunten route loopt hier vlak voor de deur. Veronique vertelde me dat haar gasten ook wel eens Pieterpadwandelaars zijn, die ‘van het padje’ zijn, dit lange afstandswandelpad loopt hier niet precies voor de deur, maar wel in de buurt. Ook verwelkomt ze regelmatig gasten die bij haar overbuurman, Brienen aan de Maas, culinair dineren.

Kiezen uit 24 smaken Italiaanse ijs
De route die ik heb gekozen is bijna vijf kilometer lang en bevat de nummers: 32, 35, 34, 13, 36, 37, 31, 26, 25, 14, om weer bij 32 te eindigen. Wanneer er geen nummer staat bij een splitsing of kruising, volg dan de witte pijltjes op bruine achtergrond. Wanneer ik langs moeder Maas loop, de overbuurvrouw van Veronique, zie ik een fietsverhuur in het dorp en de mogelijkheid om met een Fiatje 500 de omgeving te ontdekken. Mijn route voert ook langs kasteel Well, een waterburcht, gebouwd in de vijftiende eeuw. “Ik denk dat er wel achtduizend vissen in de vijver zitten”, zegt een klein jongetje dat gefascineerd naar de vissen in de kasteelvijver kijkt. Zoveel zullen het er niet zijn, maar je ziet ze volop zwemmen en springen. Bij knooppunt 37 loop ik door een klaphekje het bos in. Weer uit het bos passeer ik nog een mooie Mariakapel waar ik even een kijkje neem. Terug in het dorp stop ik nog even bij een kunstwerk, Collier. Dit kunstwerk bestaat uit zes onderdelen en symboliseert de verbinding van de verschillende buurtschappen in Well. Bij het terugkeren bij routepaal nummer 32, zoek ik een plekje op het terras van Veronique. Ja, je raadt het al wat er niet veel later op mijn tafeltje staat; juist een ijsje. Het was moeilijk kiezen tussen de maar liefst 24 smaken Italiaanse ijs die gemaakt worden volgens een ambachtelijk recept door een Italiaanse familie, maar de Oreo is werkelijk een aanrader.

Ontbijt waar je u tegen zegt
Nadat ik een douche heb genomen, een regendouche -yeaaahhhhhhh-, wat een verwennerij is dat, plof ik neer voor de televisie. De kamer blijkt van alle gemakken voorzien; een passpiegel, een föhn, een koffiehoek met koelkast, een kluisje, enzovoort. In het goede bed, met lekker fris beddengoed, slaap ik heerlijk die nacht. Het enige wat ik hoor, is wat gebrom van varende boten, wat een rust. Volgens afspraak staat om half negen een ontbijt voor me klaar, waar je ú tegen zegt. Wat een superfijne B en B op een prachtige plek is dit. Helemaal uitgerust vertrek ik weer. Een tien voor Veronique.

 Heeft u ook een bijzondere overnachtingsplek, bijzondere B&B of anders?
Laat het ons weten via info@topicmagazine.nl Wanda komt graag proefslapen!

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring