Wat als je de diagnose kanker krijgt?

Toon Hermans Huis heeft ambulante teams in Maasduinen 

Toon Hermans Huis heeft ambulante teams in Maasduinen 

Veel inwoners van Limburg, en inmiddels elders in het land kennen het begrip ‘Toon Hermans Huis’ met vaste inlooplocaties voor mensen met kanker en hun naasten. Daar staan deskundige vrijwilligers klaar voor een praatje en antwoord op vragen. Een jaar geleden maakte Noord-Limburg kennis met het ambulante Toon Hermans Huis. In Gennep ging in mei 2022 een gedreven ambulant team van start en binnenkort start ook zo’n team in de gemeente Bergen. “Onze vrijwilligers zijn getraind en staan klaar om te beginnen”, zegt Maria Stroeken, die de coördinator van het ambulante team Bergen is.

De gevreesde ziekte kanker. Iedereen kent in zijn of haar omgeving iemand die voor de ziekte behandeld wordt, er van genezen is of uitbehandeld is. De ziekte zet de wereld van de patiënt op zijn kop, maar ook partner, gezinsleden, familie en vrienden raken er door uit balans. De behandeling is in handen van medici, maar wie is er voor de patiënt of de naasten voor, tijdens of na de behandeling?
“Dan biedt het Toon Hermans Huis ondersteuning, en met name een luisterend oor”, zegt regiocoördinator Noord-Limburg Teus van Leeuwen, “Al zeker twintig jaar bestaat het fysieke inloophuis in verschillende Limburgse steden, maar ook elders in Nederland zijn er onder andere namen vergelijkbare steunpunten.”

Om het bereik van het Toon Hermans Huis nog breder te maken en dichter naar de doelgroep te brengen introduceerde de organisatie de ambulante teams. “Het is een pilot, die tot stand komt met steun van onder andere Roparun en KWF”, zegt Teus van Leeuwen, “Er zijn inmiddels tien van deze teams in Noord-Limburg.” De teams bestaan uit mensen met feeling vóór of een achtergrond in de zorg. “Dat is ook voor het nieuwe team in Bergen zo”, zegt Maria Stroeken, “Het mooie is dat er vaak sprake is van een double match. We benaderden mensen om zich bij ons aan te sluiten, terwijl zij zelf al met de gedachten speelden aan een eerdere oproep gehoor te geven. We hebben vrouwen en mannen uit verschillende leeftijdscategorieën. Enkele leden hebben zelf of indirect met kanker te maken gehad. En bijna elke kern van de gemeente Bergen is vertegenwoordigd in het team waar de leeftijd varieert van veertig tot bijna tachtig jaar. De teamleden hebben een cursus doorlopen en zijn klaar om mensen te gaan helpen.”

Het team Gennep is inmiddels een jaar operationeel, dat van Bergen staat te popelen om mensen bij te staan. Om iedereen te attenderen op de mogelijkheden die het ambulante team van het Toon Hermans Huis biedt legt Sabine van Thiel (Coördinator Gennep) uit wanneer en hoe het contact kan ontstaan. Het Toon Hermans Huis of het ambulante team heeft niet direct in beeld wie de diagnose kanker krijgt. “Het is de hulpvrager die het traject bepaalt”, zegt Sabine, “en die cliënt kan de patiënt zelf zijn, maar ook iemand in zijn of haar omgeving. Hij of zij neemt contact op met het Toon Hermans Huis dat dag en nacht bereikbaar is. De coördinator zoekt een vrijwilliger binnen het ambulante team. Deze maakt vervolgens een afspraak waarna het ondersteuningstraject start.” Het traject heeft een begin en een eind. In een aantal ontmoetingen wordt ondersteuning geboden. De ontmoetingsplek is vrij in te vullen. “Dat kan bij de cliënt thuis zijn, in het ziekenhuis maar ook tijdens een wandeling elders”, zegt Sabine. Collega Maria vult aan: “Er zijn ook groepen waar lotgenoten samen wandelen of yoga beoefenen en ook is er een lotgenotencontact mogelijk.”

Regiocoördinator Teus vertelt dat er nog altijd mensen zijn die niet beseffen dat je de gevreesde ziekte kanker niet in je eentje hoeft te dragen. “We weten dat van mensen die met deze ziekte te maken hebben, direct of indirect 30 tot 35 procent behoefte aan ondersteuning heeft. Helaas krijgt maar 10 tot 15 procent daadwerkelijk steun. Dat komt doordat mensen de stap niet willen of durven te nemen, maar ze weten ook soms niet dat hulp in de naaste omgeving geboden kan worden. We zoeken daarom de publiciteit op. De beste reclame gaat tot van mond tot mond.”

Het Toon Hermans Huis is 24/7 bereikbaar. Voor mensen uit Gennep is dat op 085-0163 431. In de gemeente Bergen is het nummer 085-0163430.  E-mail: gennep@toonhermanshuisnoord-limburg.nl en bergen@toonhermanshuisnoord-limburg.nl

Naar het overzicht

Jos Gröniger

Over de schrijver

Jos Gröniger

Schrijven, mezelf en anderen informeren!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring