Weer frisgroen de lente in!

Na de winter ziet het gazon er niet meer mooi uit; mos, kale plekken en gele sprieten.
Met hulp van zon, water en aandacht, verander je het gazon in een mooie grasmat. Op naar het voorjaar! Het gazon lente klaar maken doen we in vier stappen:

Na de winter ziet het gazon er niet meer mooi uit; mos, kale plekken en gele sprieten.
Met hulp van zon, water en aandacht, verander je het gazon in een mooie grasmat. Op naar het voorjaar! Het gazon lente klaar maken doen we in vier stappen:

Gazonmest
Het gras heeft in het voorjaar een boost van voedingsstoffen nodig. Het gras wil groeien en vraagt daarom om voeding. Stikstof zorgt voor bladgroen. En bladgroen, zorgt naast de mooie kleur, ook voor de belangrijke fotosynthese dat de groei van gras mogelijk maakt. Een langwerkende voorjaarsmeststof zorgt voor de juiste voedingsstoffen en een geleidelijke groei. Dat scheelt veel extra grasmaaien!

Walsen
Na de winter vind je onregelmatige plekken in het gazon, vaak veroorzaakt door regenwormen. Zeker na natte periodes, zoals deze winter. Door het gazon te walsen worden onregelmatigheden in de grond gedrukt. Gebruik een zware wals of een wals die je kunt vullen met water.

Maaien
Als het gras na het walsen weer recht staat, kun je het gazon voor de eerste keer maaien. Gras begint te groeien bij een bodemtemperatuur van minimaal zes graden. Start met maaien als het gras zo’n vijf centimeter lang is. Voor het beste resultaat, maai het gras wanneer het droog is. Daarmee zorg je dat het gras goed wordt opgevangen. Naarmate het warmer wordt, zal het gras harder groeien. Maai het gazon minimaal één keer per week. Regelmatig maaien draagt bij aan een mooie dichte en sterke grasmat.

Verticuteren en doorzaaien
Het voorjaar is net als de herfst perfect om het gras te verticuteren en door te zaaien. Start met verticuteren zodra het gras drie tot vier keer gemaaid is. Zo weet je zeker dat er voldoende groei in het gras zit. Door te verticuteren verwijder je de vilt- en moslaag die in de winter is ontstaan. Het gras krijgt zuurstof en er kan zon bij de wortels. Die zon heeft het gras nodig voor groei en een mooie diepgroene kleur. Na het verticuteren, zaai je de kale plekken in met een graszaad na keuze. Doorzaaien kan machinaal, zodat het graszaad beschut en gelijkmatig in de bodem ligt, of met de hand. En na het harde werk? Lekker genieten van je mooie gazon!

 Op zoek naar meer tips, gazonproducten of de juiste benodigdheden? Wij staan voor je klaar. Check onze website  of neem contact met ons op

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring