Wensambulance Limburg

Een wens die onmogelijk lijkt omdat iemand ernstig ziek, bedlegerig of terminaal is, kan uitkomen dankzij Wensambulance Limburg. Vrijwilligers van deze stichting vervullen wensen voor mensen waarbij regulier vervoer niet meer mogelijk is. Het gaat hier vaak om kleine dingen met een grote betekenis.

Een wens die onmogelijk lijkt omdat iemand ernstig ziek, bedlegerig of terminaal is, kan uitkomen dankzij Wensambulance Limburg. Vrijwilligers van deze stichting vervullen wensen voor mensen waarbij regulier vervoer niet meer mogelijk is. Het gaat hier vaak om kleine dingen met een grote betekenis.

Honderdveertig mannen en vrouwen van uiteenlopende leeftijden, met diverse achtergronden en het hart op de juiste plek, zijn dé vrijwilligers van Wensambulance Limburg. Zij organiseren wensritten voor volwassenen en kinderen die ernstig ziek zijn. Lian Kurvers (31) uit Helden, coördinator promotie en communicatie en chauffeur bij Wensambulance Limburg vertelt: “Veel van onze vrijwilligers hebben een zorgachtergrond. Denk aan verzorgenden, verpleegkundigen, ambulancechauffeurs, artsen, brandweerlieden of politieagenten. Maar dit is niet noodzakelijk. Ikzelf ben administratief medewerkster, maar heb wel altijd interesse gehad op dit gebied. Een vrijwilliger bij ons moet een luisterend oor hebben als mensen het nodig hebben, maar ook zo nodig een stapje terug kunnen doen.”

Wensambulance Limburg is van het uiterste zuiden tot de kop van deze provincie inzetbaar. Zij hebben drie, volledig zelf bekostigde, ambulances in hun bezit. Dit zijn afgeschreven wagens van de ambulancedienst, de zwaailichten zijn nog aanwezig, maar mogen niet meer gebruikt worden. Twee ervan zijn gestationeerd in Venlo, één in Geleen. Eén van deze ambulances is speciaal voor kinderen ingericht. De binnenwanden zijn voorzien van tekeningen en wensen van kinderen, voor kinderen.

Wanneer een wens binnenkomt bij Wensambulance Limburg wordt door één van de coördinatoren contact opgenomen met de aanvrager. Als de wens helder is worden vrijwilligers benaderd met de vraag wie wil en kan meewerken aan het uit laten komen ervan. Er wordt hierbij altijd gezorgd dat er twee personen mee gaan, een chauffeur en een begeleider.

Lian: “We ontvangen ongeveer twee wensen per week, van zowel jonge als oudere mensen. De wensen zijn heel divers. Het zijn vaak kleine dingen die heel erg veel betekenen voor iemand. We blijven hierbij niet alleen in Nederland, ook wensen die naar het buitenland leiden, vervullen we. De wens nog één keer naar het strand willen, zien we regelmatig terugkomen.” Met een brancard over het strand rijden is niet eenvoudig, vandaar dat Wensambulance Limburg van donaties die zij ontvingen een speciale brancard en rolstoel hebben aangeschaft met grote wielen. Deze maken toegankelijkheid op het strand en andere oneffen terreinen een stuk gemakkelijker. Lian: “Andere wensen die we in vervulling lieten gaan zijn bijvoorbeeld een bezoek aan een theater, de uitvaart van een dierbare meemaken, een voetbalwedstrijd bijwonen, nog één keer samen met de hele familie eten en een bezoek aan een pretpark als de Efteling, Disneyland Parijs of Toverland. Ook was er een vrouw die gek was op vliegtuigen. We zijn met haar naar Aviodrome en Schiphol geweest.”

Wensen uit laten komen is erg gewaardeerd werk. Elke wens is daarbij bijzonder, maar sommige blijven net wat langer in het geheugen gegrift bij de vrijwilligers. Lian: “Een hele mooie wens die we lieten uitkomen was van een mijnheer die in een hospice verbleef. Hij wilde graag naar een concert van André Rieu in Maastricht. André Rieu is ambassadeur van Wensambulance Limburg, hij is erg begaan met ons. Kaartjes waren dan ook snel geregeld. We haalden mijnheer en zijn echtgenote op in het hospice. Want ook voor familieleden is plaats in onze ambulances, maximaal drie. Vanaf het eerste moment merkten we dat hij enorm naar dit uitstapje had uitgekeken. Continue had hij een glimlach op zijn gezicht. We kunnen onze brancards laag zetten, zodat man en vrouw elkaar vast konden houden en konden genieten van het prachtige concert. Samen zingen, samen huilen en lachen, de emoties lagen dicht bij elkaar. Het uitkomen van een wens is niet alleen speciaal voor degene die hem stelde, maar zeker ook voor hun naasten. Zij gaan door met een prachtig mooie herinnering.”

Wensambulance Limburg is volledig afhankelijk van donaties en sponsoring van zowel particulieren als bedrijven die dit initiatief een warm hart toedragen. Het geld dat zij ontvangen wordt gebruikt voor aanschaf en onderhoud van de wagens. Natuurlijk moet er verzekering, belasting en benzine betaald worden, er worden veel kilometers gemaakt. Maar ook materialen, zoals een strand brancard en rolstoel, een aanhangwagen hiervoor en elektrische aandrijvingen voor de brancards, kunnen alleen aangeschaft worden met hulp van donaties. “Er blijft hierbij geen geld aan de strijkstok hangen. Niemand binnen onze stichting krijgt betaald,” aldus Lian.

De vrijwilligers worden regelmatig geschoold. Voor de chauffeurs houdt dit in dat hun voertuigkennis up-to-date gehouden wordt. Zij leren met een aanhanger te rijden en hoe deze aan- en afgekoppeld moet worden. Verder krijgen zij scholing over hoe te handelen bij een calamiteit. Voor zowel chauffeurs als begeleiders is het van belang dat hen geleerd wordt hoe een brancard werkt en hoe hiermee om te gaan, gericht op comfort voor degene die erop ligt. Dit is voor iedere vrijwilliger elke acht maanden een verplichte scholing. Daarnaast wordt er een reanimatiecursus aangeboden.

“Het is heel fijn en dankbaar om vrijwilliger te zijn bij de wensambulance,” vertelt Lian. “We hebben dan ook geen gebrek aan vrijwilligers, er is zelfs een wachtlijst. Ik ben blij dat ik zoiets voor mensen kan doen. Soms is het even slikken, dan raken de emoties me. Het is voor degene met wie we op pad zijn meestal het laatste uitstapje. Als ik hoor en zie dat de wensvragers en hun naasten genieten, dan is de wens uitgekomen. Het komt voor dat een wensvrager vlak na de vervulling van de wens overlijdt. Hun naasten blijven dan achter met een hele mooie herinnering.”

Lian wil nog één boodschap meegeven. “Bent u, of kent u iemand in uw omgeving die een mooie laatste wens heeft, schroom niet en benader ons. Wacht niet te lang, het is van belang dat mensen nog bewust meemaken dat hun wens uitkomt. Wij willen hier graag bij helpen. Het is belangrijk dat we promotieactiviteiten blijven doen, het zou toch zonde zijn als een achterblijver na een overlijden denkt, had ik maar…! U kunt via onze website een wensrit aanvragen door het wensformulier in te vullen.”

Wilt u een bijdrage leveren aan Wensambulance Limburg? Neem dan contact met hen op. Een sponsor of donateur kan helpen om wensen in vervulling te laten gaan. Postbus 827, 5900 AV Venlo info@wensambulancelimburg.nl

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring