Atletiekvereniging Wijchen: de moeder der sporten

Sinds 1984 kunnen Wijchenaren terecht bij Atletiekvereniging Wijchen om deze ‘moeder der sporten’ te beoefenen. Atletiekvereniging Wijchen groeide van een kleine groep tot een club met 450-500 enthousiaste leden. Topic ging in gesprek met Mark-Jan Moolenaar, voorzitter, en Ilse Gerrits, de secretaris. “Een paar maanden na de opening ben ik lid geworden. In het begin was er vrijwel niets, de muziekkiosk stond er zelfs nog. In de loop der jaren heb ik de club zien ontwikkelen.” vertelt Mark-Jan. Ilse: “Na mijn verhuizing naar Wijchen werd ik erg aangetrokken tot de atletiekvereniging na het zien van de baan. We zijn een gezellige sportvereniging, waar iedereen terecht kan.”

Sinds 1984 kunnen Wijchenaren terecht bij Atletiekvereniging Wijchen om deze ‘moeder der sporten’ te beoefenen. Atletiekvereniging Wijchen groeide van een kleine groep tot een club met 450-500 enthousiaste leden. Topic ging in gesprek met Mark-Jan Moolenaar, voorzitter, en Ilse Gerrits, de secretaris. “Een paar maanden na de opening ben ik lid geworden. In het begin was er vrijwel niets, de muziekkiosk stond er zelfs nog. In de loop der jaren heb ik de club zien ontwikkelen.” vertelt Mark-Jan. Ilse: “Na mijn verhuizing naar Wijchen werd ik erg aangetrokken tot de atletiekvereniging na het zien van de baan. We zijn een gezellige sportvereniging, waar iedereen terecht kan.”

Aanbod
Atletiekvereniging Wijchen biedt baanatletiek, loopgroepen en nordic walking aan. “De loopgroepen zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht de leeftijd. De deelnemers zijn verdeeld over vier groepen. Van korte afstanden in een rustig tempo, tot lange afstanden in een snel tempo.
De jeugd kan instromen vanaf zes jaar en begint op de baan, zij vormen de pupillen (van zes tot elf jaar). Zo kunnen ze stapsgewijs kennis maken met atletiek, dat is voor hun ontwikkeling ook belangrijk. Je kunt niet beginnen met tien km hardlopen voor een achtjarige. De vereniging laat kinderen via de baan kennismaken met alle onderdelen van de atletieksport, zodat ze uiteindelijk kunnen kiezen wat ze het leukst vinden. Ze hoeven geen keuze te maken als ze geïnteresseerd zijn in meerdere disciplines want een meerkamp is ook een goede mogelijkheid. Atletiek is naast een mooie sport ook een goede sport voor de conditie. Bij het trainen komen alle spiergroepen aan bod, omdat je allround wordt getraind.”

Ledenaantal
Het ledenaantal van Atletiekvereniging Wijchen blijft stabiel, ook na de coronaperiode. “We zijn een gezonde vereniging. We proberen als club ook innovatief te blijven en ons verder te ontwikkelen. Het toekomstbestendig maken van de club is daarom een belangrijk streven. Zo bekijken we hoe we de accommodatie zo optimaal mogelijk kunnen inzetten. We trainen vooral aan het einde van de middag en ’s avonds, dus overdag staat onze accommodatie leeg. Soms maakt het MaasWaal College gebruik van onze faciliteiten, maar daarnaast zoeken we naar oplossingen om de ruimte overdag meer te benutten. Zo hebben we een fysiotherapeut die nu zijn praktijk heeft in de accommodatie. Daarnaast zijn we actief op het gebied van nordic walking/powerwalking en willen we ons aanbod verbreden naar de triathlon. Nordic walking is interessant voor de wat ouderen onder ons en bijvoorbeeld sporters die door blessures niet meer kunnen hardlopen. We zetten ons bewust in om alle doelgroepen van de samenleving te bereiken. Regelmatig hebben we overleg met de andere verenigingen op het Wychert sportterrein, om te kijken hoe we bijvoorbeeld ouderen op een laagdrempelige manier sportactiviteiten kunnen aanbieden. Samen maken we dan een plan op. Voor de triathlon kijken we met de Meerval of we kunnen samenwerken voor zwemtrainingen daar en bij. de Berendonck in de zomer.”

Hele jaar door sporten
“Onze club is ook interessant voor andere sporters. In tegenstelling tot veel andere buitensporten kun je atletiek het hele jaar door beoefenen. Bij atletiek werken we mét de natuur. Je kunt je op de verschillende weertypes kleden, zo kunnen we altijd bezig blijven. Als het sneeuwt trainen we in het bos, waarbij we de natuurlijke heuvels en hindernissen gebruiken om de conditie op peil te houden en de core stability te verbeteren. Het komt geregeld voor dat we voor sporters van andere verenigingen loopscholing en looptraining in de winter verzorgen. Iedere sport heeft zijn eigen focus en met atletiek kunnen we elkaar zeker aanvullen.”

Samen één
“We kijken ook wat we in de omgeving kunnen doen. Zo hebben we de Emilialoop in mei en de Wijchense Triathlon in juni. Twee keer per jaar starten we met beginnersloopgroepen. In het najaar zijn die gericht op de Zevenheuvelenloop en in het voorjaar op de Emilialoop. Onder begeleiding van deskundige trainers zorgen we ervoor dat iedereen blessurevrij naar de vijf,  respectievelijk zeven kilometer kan trainen. Heb je al meer ervaring, dan ben je ook altijd welkom om je aan te sluiten bij onze andere loopgroepen. Je traint met gelijkgestemden, met allemaal hetzelfde doel en juist dat maakt trainen in groepsverband hier zo leuk. Ook doen we al jaren mee met Sjors sportief. Afgelopen maart namen honderdtwintig kinderen een kijkje en trainden mee. Dat is hartstikke leuk, de ouders betrekken we er ook bij. Het is een mooi moment om de vereniging te laten zien. We zijn een gezellige en familiaire vereniging, met hart voor de club en onze sport. Mensen komen terug, vaak met hun kinderen die ook lid worden, omdat ze het leuk vinden en de gemoedelijkheid ze trekt. Veel jeugdleden worden ook trainer. Onze leden zijn heel divers, met verschillende achtergronden. Ook de intensiteit van het beoefenen van de sport verschilt. We hebben leden die atletiek beoefenen op een recreatieve manier, eenmaal in de week, tot de prestatiegerichte sporters die soms wel zes keer in de week op de club te vinden zijn. We trainen allemaal samen, dat zorgt ervoor dat de steun onderling heel groot is en iedereen gestimuleerd wordt. Atletiek is een individuele sport, maar de resultaten tellen op tot een teamprestatie. Niet voor niets zijn we samen één bij de wedstrijden om elkaar aan te moedigen.”

Vrijwilligers
“We hebben een aantal Nederlandse kampioenen in de vereniging, die een mooi visitekaartje voor de club vormen. Maar zij helpen ook met het begeleiden van de jeugd, of achter de bar. Je hoeft niet in een keurslijf te passen, iedereen is welkom en past erbij. Ook leden van andere atletiekverenigingen karakteriseren ons als een gezellige en toegankelijke club, dat is fijn om te horen omdat we dat ook graag willen uitdragen. Natuurlijk kunnen we altijd nog meer vrijwilligers gebruiken, die zijn hard nodig om alle activiteiten te organiseren en de club draaiende te houden.”

Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar info@avwijchen.nl Op onze website staat meer informatie. Je kunt vrijblijvend een aantal keer meetrainen. Iedereen is van harte welkom!

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring