Floatfit in de Meerval

Zwembad De Meerval maakt een bijzondere en zware tijd door, vanwege de coronacrisis. Het zwembad was een half jaar helemaal gesloten en de overige maanden hadden ze te maken met beperkingen. Zo ook nu weer, met de vroege sluiting. Ondanks deze perikelen gaat het naar omstandigheden goed met het zwembad van Wijchen. ”We zijn druk met de toekomst bezig”, zegt Sven Moors, algemeen manager van De Meerval.

Zwembad De Meerval maakt een bijzondere en zware tijd door, vanwege de coronacrisis. Het zwembad was een half jaar helemaal gesloten en de overige maanden hadden ze te maken met beperkingen. Zo ook nu weer, met de vroege sluiting. Ondanks deze perikelen gaat het naar omstandigheden goed met het zwembad van Wijchen. ”We zijn druk met de toekomst bezig”, zegt Sven Moors, algemeen manager van De Meerval.

Sven Moors is dertig jaar. Al zijn hele leven woont hij in Wijchen en is hij nauw betrokken bij De Meerval. “Ik ben een recreatieve zwemmer, al van kinds af aan was ik veel te vinden in het zwembad. Toen ik zestien was, kreeg ik een bijbaantje als toezichthouder bij De Meerval. Dat vond ik leuker dan  bijvoorbeeld als vakkenvuller bij een supermarkt aan de slag te gaan. Van het een kwam het ander en gaandeweg kreeg ik kansen en zo groeide ik naar mijn huidige functie. Na mijn middelbare school heb ik het CIOS gedaan en de bevoegdheid voor het geven van zwemlessen gehaald. In de periode daarna ben ik vooral zwemlessen gaan geven in De Meerval. Omdat ik me verder wilde ontwikkelen, deed  ik vervolgens een managementsopleiding. Die opleiding heeft me gebracht waar ik nu ben: sinds 2017 ben ik hier algemeen manager. Een superleuke functie, en omdat ik nog steeds zwemlessen geef op invalbasis en daarnaast ook betrokken ben bij NBZ (Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs) blijft mijn werk veelzijdig. Zo leid ik bijvoorbeeld ook nieuwe lifeguards en zwemonderwijzers op.”

“De coronacrisis vormt een flinke uitdaging. Corona heeft ervoor gezorgd dat we nog meer zijn gaan ondernemen. Het is wat je er zelf van maakt, we moeten vooral denken in mogelijkheden. Een van de zaken waar we als zwembad ons nu op focussen is het terughalen van de mensen die door de coronacrisis afhaakten. Veel mensen die normaal gesproken zwemmen als sport- of als hobby beoefening hadden, zijn door de lange sluiting en restricties verder gaan kijken. Dat is heel jammer. Nu hebben we te maken met de verplichte vroege sluiting om 17.00 uur. Dat is voor een zwembad heel lastig want veel mensen maken juist gebruik van het water in de avonduren. Net als bij andere sportaccommodaties was het even puzzelen hoe we de mensen toch het beste tot dienst kunnen zijn. Gelukkig hebben we onze bezoekers veel te bieden, De Meerval is wat dat betreft een bijzondere zwemlocatie. Daarnaast proberen we ons zoveel mogelijk aan te passen aan de huidige samenleving. De regeling rondom de QR code is bijvoorbeeld voor ons goed te doen. Als ouders of verzorgers geen QR code kunnen laten zien, halen we de kinderen die voor zwemles komen op aan de voordeur. Die kunnen zich binnen zelf aankleden. En we leveren ze na de zwemles weer netjes aan de voordeur van het zwembad bij hun ouders af.
Gelukkig merken we dat kinderen nog wel steeds op zwemles gaan, zwemveiligheid is ontzettend belangrijk. De wachtlijsten zijn momenteel nog goed vol. Wel zien we dat er steeds minder kinderen doorgaan na het behalen van diploma A. Dat is ontzettend jammer, want met diploma B en diploma C kun je pas echt spreken van zwemveiligheid. Dit heeft met meerdere zaken te maken, maar we zien vooral dat mensen met een kleine beurs er simpelweg geen geld voor hebben. Ze krijgen wel steun vanuit de gemeente voor zwemdiploma A, maar daarna houdt het op. Ook het wegvallen van het schoolzwemmen is van grote invloed geweest. Vooral in deze tijden is het erg belangrijk dat kinderen geen achterstand krijgen, dat ze zwemveilig worden en blijven.”

Floatfit
“De Meerval is uniek door een veelzijdig aanbod, je kunt bij ons terecht als recreatieve zwemmer en als sportbeoefenaar. We bieden zwemplezier voor jong en oud, van peuter tot 80+. Een van die sporten die de Meerval aanbiedt is Floatfit, een relatief nieuwe sport op het water. Bij Floatfit doe je oefeningen op een drijvende Aquabase, een soort bord op het water. Zo'n work-out is al intensief, maar doordat je het op water doet, waarbij je ook nog eens je evenwicht moet bewaren, is het een flinke uitdaging. Daarnaast is het een hele leuke variant die garant staat voor veel plezier. We bieden twee varianten aan: Floatfit HIIT en Floatfit Balance. Floatfit HIIT is een zeer intensieve body work-out. Na een sessie ben je moe maar voldaan. Met Floatfit HIIT is het resultaat: een strak lijf en een goede conditie, je voelt je lekker en zit vol nieuwe energie.
Floatfit Balance is eigenlijk yoga op water. De full body work-out legt de focus op ademhaling met beweging. Doordat je rekening moet houden met het bewaren van je evenwicht, worden dieper gelegen spieren nog sterker dan bij traditionele yoga. Floatfit is voor iedereen toegankelijk want je kunt de intensiteit opbouwen. Zo kun je een basis squat doen terwijl een ander al met squatjumps bezig is. Floatfit is voor iedereen een uitdaging en vooral interessant voor de sportievere doelgroep vanaf achttien jaar. De enige vereiste is dat je voldoende kunt zwemmen. In de toekomst hopen we ook een speciale Floatfit voor kinderen te kunnen aanbieden, daar zijn we momenteel mee bezig.
De Floatfitlessen worden gegeven in blokken van een half uur. Je kunt losse lessen afnemen, maar er is ook een mogelijkheid tot het afnemen van speciaal halfjaar- of jaarabonnement.”

Toekomst
De Meerval is bezig met haar toekomst, het college van burgemeesters en wethouders heeft zich uitgesproken vóór renovatie maar de gemeenteraad moet nog beslissen. Hoe dit precies uit zal pakken, zien we begin 2022. “We hopen dat er een grondige renovatie komt. Het gebouw stamt uit 1992, en is in 2022 dus alweer dertig jaar oud. Met een grootschalig renovatieproject kunnen we er weer voor twintig jaar tegenaan. Het zou mooi zijn als we wat mogen uitbreiden, in de vorm van uitbouw van de groepsaccommodaties bijvoorbeeld. Momenteel hebben we net als veel andere zwembaden een tekort aan zwembadpersoneel. Kom vooral eens langs als je interesse hebt om ons team te versterken. We bieden omscholing en opleidingsmogelijkheden aan. Zwemonderwijs geven is een mooi en heel leuk vak, en heeft inhoudelijk veel meer te bieden dan men vaak denkt. Je kunt ook telefonisch, via de mail, of via social media contact met ons opnemen!”

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2023  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring