Gebitsverzorging
Deze column gaat over gebitsverzorging bij huisdieren. Dit is een tak binnen ons vak waarin wij veel eer behalen van ons werk, ook fijn voor het baasje. Maar het is zeker ook een onderdeel waarbij nog veel meer resultaat te behalen valt voor de huisdieren zelf.
- Column
- Topic Wijchen
- Deel dit artikel
Deze column gaat over gebitsverzorging bij huisdieren. Dit is een tak binnen ons vak waarin wij veel eer behalen van ons werk, ook fijn voor het baasje. Maar het is zeker ook een onderdeel waarbij nog veel meer resultaat te behalen valt voor de huisdieren zelf.
Over gebitsverzorging bij huisdieren wordt nog steeds wat lacherig gedaan: ’Ik ga echt geen tandenpoetsen bij mijn hond hoor…’‘Mijn paard naar de tandarts, wat een onzin hij maakt nog geen proppen en is nog vet zat…’‘Tandentrekken bij mijn kat, dat vind ik echt zielig dat ga ik echt niet doen…’‘Vroeger…’
De meest gehoorde opmerking is: “Hij eet nog dus hij heeft er geen last van.”
Wij zien echter met grote regelmaat extreem slechte gebitten, waarbij de meeste tanden en kiezen rot zijn en los zijn komen te staan. Dit doet pijn bij iedere hap die ze eten, maar het dier heeft ermee leren omgaan waardoor de eigenaar het niet opmerkt. Totdat het enorm begint te stinken maar dan is het eigenlijk al veel te laat.
Voor ons én de eigenaar is het prachtig om het resultaat te zien van een gebitsbehandeling.
De ‘voor en na foto’s’ zijn spectaculair, maar vaak is dit het gevolg van achterstallig onderhoud en had het huisdier al jaren een pijnlijk gebit. Daarom is het belangrijk om eigenaren ervan te overtuigen dat gebitsverzorging heel belangrijk is om dit stille lijden van dieren te voorkomen.
Iedere diersoort heeft zo zijn specifieke gebitsproblemen. Zo hebben paarden en konijnen gemeen dat tanden en kiezen doorgroeien tot op hoge leeftijd. Hierdoor kunnen bij standafwijkingen of verkeerde voeding ernstige problemen ontstaan. Bij honden zien we veel tandplak, dat kan mineraliseren en tandsteen vormen met heel vieze gebitten tot gevolg. Katten daarentegen kunnen heel heftig reageren op een minimale hoeveelheid tandplak en daarvan al erg heftige tandvleesontstekingen krijgen.
De laatste jaren is er veel kennis bijgekomen over gebitsverzorging bij huisdieren en er zijn zelfs dierenartsen die zich alleen hier op richten. Deze tandheelkundige dierenartsen zijn vaak ook nog eens gespecialiseerd in bepaalde diersoort, hond, kat, paard of konijn. Gelukkig zijn er ook steeds meer eigenaren die het belang van een gezond gebit inzien. Wij bespreken gebitsverzorging al tijdens de puppy- en kittenconsulten en bij de jaarlijkse controles en op de puppycursus wordt er al vroeg aandacht aan besteed en geleerd hoe je tandenpoetsen spelenderwijs kunt aanleren. Ook voor uw huisdier geldt echt dat genezen beter is dan voorkomen.
Tijdens het schrijven kom ik er achter dat deze column veel te kort is om op te schrijven wat ik graag zou willen delen, daarom heb ik besloten om er een reeks van te maken. Ik zal in de volgende columns per diersoort beschrijven wat wij vaak zien, wat we eraan kunnen doen en hoe we het kunnen voorkomen. Ter illustratie alvast een foto van een hondengebit voor gebitssanering.
Sarah Dekker
Dierenartsenpraktijk Wijchen