Groei en Bloei is een kleurrijke vereniging

Vereniging Groei en Bloei is de grootste ‘tuincommunity’ van Nederland en Vlaanderen. Met 125 afdelingen in heel het land zijn ze goed vertegenwoordigd, ook in het Land van Maas en Waal. Elk jaar worden leuke en interessante activiteiten georganiseerd, van lezingen over bemestingen tot open dagen waar men langs kan gaan bij siertuinen en moestuinen.

Vereniging Groei en Bloei is de grootste ‘tuincommunity’ van Nederland en Vlaanderen. Met 125 afdelingen in heel het land zijn ze goed vertegenwoordigd, ook in het Land van Maas en Waal. Elk jaar worden leuke en interessante activiteiten georganiseerd, van lezingen over bemestingen tot open dagen waar men langs kan gaan bij siertuinen en moestuinen.

Een passie voor flora en fauna
Hennie Hendriks is nu ruim veertig jaar lid van Groei en Bloei. Sinds zes jaar is hij tevens bestuurslid. In zijn werkzame leven was hij al in de florawereld te vinden. ‘Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, en nu ik met pensioen ben, zit ik alles behalve stil. Jaren heb ik in het onderwijs gezeten en heb ik les gegeven op het onderdeel Land en Tuinbouw. Sinds mijn pensioen ben ik actief bezig voor Groei en Bloei. Landelijk zijn er 30.000 leden, in deze regio 320 leden. Het is een ontzettend mooie en hechte vereniging, waar we  de taken onderling goed verdeeld hebben. Als bestuurslid kan ik dingen organiseren tezamen met de activiteitencommissie, wat ik erg leuk vind om te doen. We bieden van alles aan: cursussen, workshops, lezingen, open dagen en excursies. Leden ontvangen tien keer in het jaar het tijdschrift Groei en Bloei. Het is een mooi blad, waarin veel aan bod komt. Het leuke aan lid zijn, is dat je andere enthousiastelingen ontmoet tijdens de activiteiten. We hebben allen een gemeenschappelijke deler, namelijk onze passie voor flora en fauna. We proberen als vereniging mensen te inspireren en te stimuleren om zich bezig te houden met groen. Aandacht voor de natuur vinden we ontzettend belangrijk. Je kunt zoveel met je eigen buitenstek, of je nou een klein balkon hebt of een grote tuin.”

Activiteiten van Groei en Bloei
“Ik ben in deze regio actief voor het Land van Maas en Waal. Dingen organiseren vind ik heel leuk, die taken pak ik dan ook vaak en graag op. Een van de dingen die ik mede organiseer zijn de open tuinen-dagen. Die zijn hartstikke leuk. Men kan zijn of haar tuin 15 en/of 16 juni dit jaar openstellen voor publiek. Geïnteresseerden kunnen dan langs komen en inspiratie opdoen. Meestal staat er dan ook een kopje koffie en thee klaar en gaat men leuk in gesprek met elkaar. Het aanbod is heel divers, van halve oerwouden tot chique tuinen. We hebben siertuinen, moestuinen, sfeertuinen en zelfs watertuinen. Er is voor ieder wat, vandaar dat er ook veel mensen op afkomen. Vaak komen ze met de fiets en leggen ze een route af waarin ze meerdere tuinen bezichtigen.
Andere activiteiten binnen de organisatie neem ik ook regelmatig voor mijn rekening. We proberen ook hierin het aanbod zo divers mogelijk te houden. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een gereedschapscursus gegeven. Welke tools gebruik je bij welk onderdeel en welke plant? Dat is goed om te weten. Of een cursus snoeien: hoe kun je planten het beste onderhouden en hoe kan men het beste snoeien? Ook gaan we regelmatig naar veilingen, zoals die in Ede. De uitstapjes zijn erg leuk. Een keer per jaar organiseren we een tuinreis. Dan gaan we met een hele groep op stap, vorig jaar zijn we naar de Achterhoek gegaan en hebben we drie tuinen bezocht.”

Klaarstaan voor de medemens
“Inmiddels ben ik 70 jaar. Gelukkig ben ik gezond en kan ik mijn hobby met veel plezier uitvoeren, samen met mijn vrouw die op de achtergrond ook veel doet voor de Groei en Bloei en dezelfde passie heeft voor de natuur als ik. We hebben een grote tuin waarin we dagelijks een aantal uren te vinden zijn. Als het lukt, blijf ik nog heel lang actief voor Groei en Bloei. Ik hoop nieuwe leden te mogen verwelkomen. Geïnteresseerden kunnen contact met ons opnemen. We zijn ook bereikbaar voor vragen over het hebben en onderhouden van planten en tuinen. Bel of mail ons, of kom rustig een keertje langs. Bij ons staat er altijd wel een kopje koffie en thee klaar.
We vinden het erg leuk om iets voor de medemens te kunnen betekenen. Zo nam een kennis contact met ons op, met de vraag of we een jong bruidspaar konden helpen. Ze hadden een klein budget en wilde graag mooie foto’s maken. Een locatie kost meestal veel geld. Daarom vroegen ze ons of ze bij onze siertuin misschien foto’s mochten maken. Natuurlijk, zeiden we, geen probleem. Ze hebben hier hele mooie foto’s laten maken. Het is toch mooi iets te kunnen betekenen voor een ander. Ze kwamen die dag met een doosje bonbons aan en hebben de foto’s met ons gedeeld, dat vonden we erg attent.”  

 

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring