Harmonie DOV 175 jaar

Harmonie DOV, één van de muziekverenigingen die Wijchen heeft, vierde dit jaar hun 175 jarige bestaan met een concert op 24 april. "Het kon vorig jaar helaas niet doorgaan vanwege de coronarestricties, maar we hebben het mooi ingehaald."

Harmonie DOV, één van de muziekverenigingen die Wijchen heeft, vierde dit jaar hun 175 jarige bestaan met een concert op 24 april. "Het kon vorig jaar helaas niet doorgaan vanwege de coronarestricties, maar we hebben het mooi ingehaald."

Hamonie DOV is niet alleen een van de oudste verenigingen van Wijchen, maar van heel Nederland. "Vroeger was muziek één van de belangrijkste bronnen van vermaak. Toen konden kinderen kiezen tussen voetbal en muziek maar inmiddels is er veel bijgekomen. De harmonie heeft daarbij een stoffig imago gekregen, wat ook niet echt helpt om de jeugd te enthousiasmeren. Het idee dat de harmonie stoffig is, is onterecht. We spelen niet meer in strak kostuum, en marcheren ook niet meer op  ouderwetse liedjes. Ons repertoire bestaat uit bekende popsongs en gelegenheidsmuziek. Bijvoorbeeld voor de vijfenzeventigjarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in 2019. Er reed toen een stoet oude legervoertuigen over de Graafseweg. Wij verzorgden samen met andere muziekverenigingen de muziek langs de kant, met klassiekers uit die tijd.

We kunnen ons repertoire goed aanpassen aan elke gelegenheid, het laat iets zien van onze veelzijdigheid. Of het nou het Sprookjesfestijn is of voor een herdenking. Daarvoor moeten we vooral ook onze dirigent Jan van Aart in het zonnetje zetten. Hij schrijft voor ons de muziek en dirigeert tijdens concerten. Hij voelt heel goed aan wat het publiek leuk vindt, en zorgt voor toegankelijke muziek. Jan zorgt er ook voor dat iedereen mee kan spelen, van beginneling tot gevorderde. De een heeft niet veel ervaring, en heeft een simpel muziekschrift nodig. De ander zoekt juist de uitdaging, die krijgt hij dan ook. Jan schrijft de muziek zo dat het bij je past. Mensen denken vaak dat je goed moet kunnen spelen, om zich bij ons aan te kunnen sluiten. Maar dat is zeker niet het geval. We zeggen altijd: je hoeft niet zenuwachtig te zijn over je niveau, je bent altijd goed genoeg. En als je nog helemaal geen ervaring hebt, maar het leuk vindt om iets met muziek te gaan doen en bij ons aan wilt sluiten, dan kan dat! We kunnen je koppelen aan een goede docent, en je instrument kun je bij ons lenen via de Instrumentenbank. Het enige dat je echt nodig hebt, is een dosis plezier en motivatie. De gezelligheid komt dan vanzelf, we zijn een groep enthousiastelingen met passie voor muziek. Een aantal leden is zelfs al decennia lid.

We merken dat mensen die zich bij onze vereniging aansluiten, vaak herintreders zijn. Ze zijn door hun omgeving, vooral hun kinderen, geïnspireerd om weer iets met muziek te gaan doen. Veel kinderen van nu raken helaas de passie voor hun muziekinstrument kwijt als ze naar de middelbare school gaan, of als ze gaan studeren. Andere dingen in het leven worden belangrijker en de muziek maakt dan plaats voor iets anders. Maar het vuurtje vlamt later dan toch weer op, of ze nou wel of niet iets met muziek hebben gedaan toen ze jonger waren. Samen muziek maken geeft je ook de mogelijkheid om even helemaal ergens anders mee bezig te zijn na een werk- of schooldag. Je maakt je hoofd leeg en laat stress wegvloeien. Muziek is heel gezond en goed voor je hersenen, het verbindt mensen met elkaar."

We hopen dat nieuwe leden zich aanmelden. Contact opnemen kan via de voorzitter Karin Hoogteijling (06-23167214), penningmeester Paul Huiskamp (024-6411491) of via het mailadres: harmonie-dov@outlook.com . Kom vooral gewoon een keertje kijken op de dinsdagavond. Als je een instrument hebt, kun je dat meenemen. Weet je nog niet wat je wil spelen? Kom dan luisteren en de sfeer proeven. Iedereen is welkom. 

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring