Het muziekleven van... Ferry Janssen

Een ontmoeting met een bijzondere man op muziekgebied, Ferry Janssen, een rasechte Wijchenaar. Ferry runde tot eind 2017 een muziekwinkel in Alverna, maar hij doet nog veel meer…

Een ontmoeting met een bijzondere man op muziekgebied, Ferry Janssen, een rasechte Wijchenaar. Ferry runde tot eind 2017 een muziekwinkel in Alverna, maar hij doet nog veel meer…

Als ik voor de deur van zijn voormalige winkel sta leidt hij mij naar achteren naar het opname gedeelte van zijn Stromenland-studio. Aan de muur hangen talloze foto’s, plaatjes en cd- hoesjes van vele artiesten die bij hem hun muziek hebben opgenomen.

Op zijn zevende kreeg hij zijn eerste gitaar, zijn kennismaking met muziek die een groot gedeelte van zijn leven zou gaan bepalen. Zijn eerste bandje was The Bricks en hij speelde daarna onder andere bij de Wyko’s en de Wie Ben Tons. Op zijn zeventiende speelde hij veel in Bergharen en daar leerde hij zijn vrouw Bets kennen. In 1971 trouwden ze en ze kregen twee zoons, waarvan Maurice ook in de muziek zit: als gitarist bij The Guns of Rose Tribute Band in Buenos Aires. Vanaf 1974 werkte Ferry bij de Wijchense muziekwinkel Da Capo die hij in 1977 overnam en dat bracht hem in 1983 naar Alverna. Hij verkocht daar de immens populaire orgels, destijds een groot succes.  

Hij kwam vaak bij de Nijmeegse opnamestudio Touche en hij besloot in 1987 om ook een studio te beginnen. In het begin beschikte hij in de Stromenland-studio slechts over een opnamerecorder, maar al snel werd dat meer. Een van zijn eerste opnames was in 1993 het Wijchens volkslied ‘Ons Dorp’ dat ook op single verscheen. De Wijchense zanger Leon Klaus en het achtergrondkoor van medewerkers van de Wijchense omroep verzorgden de vocals. Steeds meer artiesten vonden daarna hun weg naar zijn studio. Zo nam hij diverse CD’s op met landelijk bekende artiesten als Ronnie Tober en het album ‘Homage to all Veterans’ Van Theo Diepenbrock. Ook het bekende orkest Entree nam jarenlang haar albums op in Ferry’s studio .

Nijmeegse, maar vooral Groesbeekse artiesten die feest- en carnavalsmuziek maakten, namen hun muziek op in Stromenland-studio. Soms waren dat wel vijfendertig schlagers in een jaar, waartussen echte winnaars in de regio. De kracht van zijn opnames ligt, zegt hij, in het gebruik van zoveel mogelijk live instrumenten zoals trompet,  trombone, tuba en gitaar. Ferry hoort een melodie, en speelt het daarna moeiteloos.

Hij is inmiddels tweeënzeventig maar denkt voorlopig niet aan stoppen. “Muziek houdt je jong en doet stress verdwijnen”, zegt hij, “zolang ik kan, blijf ik werken in mijn studio.”  

Zijn hoogtepunten? Enthousiast: “Elke geslaagde opname is voor mij een hoogtepunt en vooral als men er succes mee heeft ben ik trots dat ik daaraan heb mogen bijdragen.”

 

Naar het overzicht

Huub Arents

Over de schrijver

Huub Arents

Huub schrijft voor Topic elke editie weer een leuk verhaal over de vele artiesten die onze regio rijk is.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring