Het muziekleven van Leon Klaus

Als ik blije gezichten zie is mijn optreden geslaagd…..

Als ik blije gezichten zie is mijn optreden geslaagd…..

 Als de in 1959 in Wijchen geboren en getogen Leon Klaus een trommel voor zijn eerste communie krijgt, betekent dat de start van zijn artiestenbestaan. Op zijn twaalfde jaar begint hij bij het bandje De Boskrakers en daarna speelt hij bij de Arnyko’s en Calypso. In 1979 komt hij als drummer/zanger bij de formatie Impossible en hij wordt beroepsmuzikant. Andere orkesten waar hij in speelde waren Apple en Accent.

Als hij vierendertig is besluit hij om verder te gaan als solozanger en zo wordt hij al snel een graag geziene gast in het feestcircuit bij carnaval en feesten en partijen. In 1993 neemt Leon het lied 'Ons Durp' op, een lied dat over Wijchen gaat. Hij doet dat samen met diverse medewerkers van de Wijchense lokale omroep die als achtergrondkoor fungeerden. Het nummer werd opgenomen bij De Stromenland Studio van Ferry Janssen in Alverna waar hij vervolgens zijn verdere carrière bijna al zijn liedjes op zou nemen. Al snel volgden singles als 'Sorry' en 'Wij' en in 1999 verscheen zijn eerste album 'Alleen voor jou'. Rond 2000 zette hij het clublied van de Wijchens voetbalvereniging AWC op de plaat met de toepasselijke titel 'AWC de kampioenen'.

In 2000 werd hij prins carnaval van Wijchen onder de naam 'Prins Klaus'. Leon deed vaak mee aan het Wijchens schlagerfestival en hij won vijf keer. Ook won hij vier keer het Regionale festival in Groesbeek. In 2001 verscheen zijn tweede album 'Feest met Leon Klaus', met prachtige titels als 'Ons Vad', 'Ons Marie’ en 'Ome Arie'. Ook verschenen er diverse singles als 'Johova', 'Zomerzon' en 'Wat is er met mijn fluit'. Niet alleen in Wijchen, maar ook landelijk viel Leon op. Hij kreeg een plek op verzamel-feest CD’s als 'Polonaise'volume 1, 2 en 3 uitgebracht door Berk Music.

Een hoogtepunt in zijn artiestenbestaan was ongetwijfeld zijn optreden in Canada. Hij reisde er twee keer naar toe en trad er op voor Nederlanders die daar wonen. Met bussen vol kwamen zij overal vandaan naar de plaats Winnipeg. Het was een ware belevenis om voor hen op te mogen treden. Leons vriend Pedro Willems schreef de meeste liedjes voor hem en de bekende artiestenmanager Leo Lukassen regelde jarenlang zijn optredens. Vanwege zijn werk werd het wat rustiger rondom Leon maar in 2015 stond hij weer volop in de belangstelling. In dat jaar verscheen het Wijchens lied 'Het geluk in mijn hand' en Leon werd gevraagd om het lied te zingen. De tekst was van Bram Koning en de bekende producer Hans Aalbers componeerde het stuk, terwijl Hans Derks tekende voor het arrangement. Tijdens het Gevelconcert in 2015 werd het lied voor het eerst met veel succes gezongen. Ook zong hij dit lied begeleid door de Luchtmacht Kapel tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Op dit moment staat de muziekcarrière op een laag pitje bij Leon omdat hij het erg druk heeft met zijn werk dat bestaat uit het afleveren van medicijnen voor een farmaceutisch bedrijf waarvoor hij door heel Europa reist.

 Leon denkt nog vaak terug aan zijn mooie muziekleven en als ik hem vraag of hij ooit nog gaat zingen zegt hij lachend: " Zeg nooit, nooit. Maar één ding is zeker, in Wijchen…ligt het geluk in mijn hand!"

Naar het overzicht

Huub Arents

Over de schrijver

Huub Arents

Huub schrijft voor Topic elke editie weer een leuk verhaal over de vele artiesten die onze regio rijk is.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring