Korfbal in Wijchen

Korfbalvereniging D.K.V. Playing Girls in Niftrik bestaat officieel sinds 1949. Het is een gezellige, kleinschalige club van korfbalenthousiastelingen. Twee daarvan zijn Annemiek Wijtmans-Derks en Ilse de Kleijn-Brands. “Korfbal zit in ons bloed. Het is een ontzettend leuke sport. We zouden graag meer mensen naar onze vereniging trekken, daar zijn we nu heel bewust mee bezig. Ook zijn we bezig met de voorbereidingen voor het vijfenzeventig- jarig jubileumfeest op 24 augustus.”

Korfbalvereniging D.K.V. Playing Girls in Niftrik bestaat officieel sinds 1949. Het is een gezellige, kleinschalige club van korfbalenthousiastelingen. Twee daarvan zijn Annemiek Wijtmans-Derks en Ilse de Kleijn-Brands. “Korfbal zit in ons bloed. Het is een ontzettend leuke sport. We zouden graag meer mensen naar onze vereniging trekken, daar zijn we nu heel bewust mee bezig. Ook zijn we bezig met de voorbereidingen voor het vijfenzeventig- jarig jubileumfeest op 24 augustus.”

Annemiek en Ilse wonen in Niftrik. “Ik kwam zeven jaar geleden weer in Niftrik wonen,” vertelt Annemiek. “Een paar maanden daarvoor was het Playing Girls team waarin ik speelde uiteen gevallen, we waren met drie personen overgebleven. Het samen sporten miste ik heel erg. Ook was er geen jeugd meer. Het duurde dan ook niet lang voordat ik besloot om het bestuur te gaan helpen met ledenwerven. Niet zo gek dat ik dat deed, mijn oma heeft de vereniging mede opgericht in 1949 en bij ons thuis hebben de meiden altijd gekorfbald. Samen met onder andere Ilse heb ik een nieuw jeugdteam opgezet. We gingen actief werven op het schoolplein en in de buurt en deden we mee met Wijchen Beleef. En met succes, al snel konden we met een nieuw jeugdteam aan de slag. Het leeftijdsverschil was wel groot. Normaal gesproken zitten kinderen bij leeftijdsgenoten, maar hier was het verschil tussen de jongste en oudste drie jaar. Dat is voor een jong kind nogal veel. Daarom zochten we contact met korfbalvereniging SC Diosa in Balgoij, om een samenwerking aan te gaan. Elk dorp loopt tegen het probleem van een teruglopend ledenaantal aan. Een samenwerking, waarbij een club niet geheel opgaat in de ander maar waar we elkaar juist versterken, betekent een win-win situatie. Diosa was enthousiast, en zeven jaar later werken we nog steeds intensief samen. Wij hebben twee combinatieteams met Diosa en daarnaast nog jeugdleden in andere teams. Er worden wedstrijden op beide locaties gehouden. De jeugd viert samen Sinterklaas en gaat samen op kamp.


Sjors Sportief helpt ons ook om nieuwe jeugdleden te werven, we hopen dat met extra reclame op  scholen in Wijchen de komende jaren uit te kunnen bouwen. Kinderen van buiten Niftrik zijn natuurlijk van harte welkom. Het is juist leuk als de kinderen leeftijdsgenoten van buiten het dorp ontmoeten en er een band mee opbouwen. Korfbal kent ook een derde helft, dus je leert mensen kennen en het is bovenal erg gezellig. Voor de kleinsten hebben we de Kangoeroe Klup, daar kunnen kinderen vanaf drie jaar al spelenderwijs kennismaken met de balsport. Het is eens in de drie weken, dus goed te combineren met bijvoorbeeld zwemles. Dat is hartstikke leuk en het werkt ook goed, veel van die kinderen blijven en stromen vervolgens door naar de F-jes. Onze kinderen spelen ook korfbal. Dat hebben we wel gestimuleerd, net als bij ons vroeger thuis is het bij hen ook met de paplepel ingegoten. Teamsport leert een kind heel veel op sociaal vlak, zoals rekening houden met elkaar. Je teamgenoten zijn afhankelijk van jou, er is geen plaats voor egoïsme. We zitten nu op ongeveer veertig clubleden, dat is een mooie prestatie na zeven jaar. Het midweekteam is ook terug, door het benaderen van oud-leden en  mond-op-mondreclame. Met zestien vrouwen hebben we een leuk team van senioren, we trainen of spelen op de woensdagen. Wij noemen ons het 25+ team, maar inmiddels hebben we er ook jongere leden bij, de leeftijden liggen wel ver uit elkaar. Er is ook nog een recreantenteam van twaalf dames. Zij spelen vier tegen vier in plaats van acht tegen acht. Daardoor kunnen ze vaker wisselen. De gemiddelde leeftijd bij de recreanten ligt op zevenenzestig jaar! Ze hebben het ontzettend gezellig met elkaar en trainen allemaal, maar ze spelen niet allemaal nog wedstrijden.”

“Bij ons zijn er geen verplichtingen rond randzaken,” vertelt Ilse, “bij de meeste clubs heb je verplichte bardiensten en zaaldiensten maar bij ons wordt dat allemaal vrijwillig gedaan. Iedereen die in het bestuur zit, speelt actief korfbal. Het feit dat er geen verplichtingen zijn, maakt ons uniek. We zijn er voor elkaar, samen met Diosa waar onze leden ook fluiten en trainingen geven om te ondersteunen. Door onze kleinschaligheid zijn er geen leden die verloren rondlopen. De lijntjes zijn kort, iedereen kent elkaar. Het tenue wordt geregeld, je hoeft alleen zelf schoenen aan te schaffen.


Ons veld wordt bijgehouden door vrijwilligers. De voetbalvereniging mag er ook gebruik van maken. Samenwerking op sportgebied is heel belangrijk. Dat zal ook alleen maar meer worden, ook bij andere sporten. Wie weet komt er ooit een grote Wijchense korfbalclub. Het liefst haal je alles uit eigen dorp, maar het is belangrijk om ook buiten de dorpen kinderen te leren spelen. Het gaat erom dat ze met leeftijdsgenoten kunnen korfballen. De kleur en naam op het shirt maken dan eigenlijk niet zoveel meer uit. SC Diosa is van Nederasselt en Balgoy, maar ook van Niftrik. Veel gebeurt in Balgoy, maar elk seizoen worden er ook thuiswedstrijden hier in Niftrik gespeeld. De binding met het dorp blijft op die manier bestaan. Als er een wedstrijd op ons veld gespeeld wordt, laten we dat ook in de schoolapp weten. Mensen uit het dorp komen dan ook kijken, dat is hartstikke leuk. Vaak zorgen we ervoor dat er ook gevoetbald wordt die dag, zodat het een leuke sportieve dag wordt.”

Nieuwe jeugdleden zijn altijd welkom, zowel jongens als meisjes. Tot een bepaalde leeftijd spelen zij gemengd. We zijn vooral ook op zoek naar nieuwe leden van 25+ voor de senioren. Bovenal zijn we een gezellig vriendenteam, maar we willen wel graag winnen!

“In 2024 bestaat de vereniging vijfenzeventig jaar. Daar willen we veel aandacht aan besteden. Er is  een comité dat zich daarmee bezighoudt. We gaan het groots vieren op zaterdag 24 augustus. Er zijn vriendschappen gesmeed met korfbal, dus het is erg leuk als er ook oud-leden komen. Voor oud-leden is het belangrijk de sociale media in de gaten te  houden, als er data geprikt worden zullen we dat posten.

Nieuwe leden kunnen zich aanmelden via de mail: playinggirls.niftrik@outlook.com

Informatie over onze vereniging is de vinden op:

 

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring