Marsleider van de Nijmeegse Vierdaagse

Wie ‘Nijmeegse Vierdaagse’ zegt, zegt ‘Henny Sackers’. Hij is sinds vijf jaar het boegbeeld van het grootste wandelevenement. “Ik ben de eerste niet-militaire marsleider van de Vierdaagse, maar  bovenal gewoon Henny, een van de vele vrijwilligers die de Vierdaagse mogelijk maken.”

Wie ‘Nijmeegse Vierdaagse’ zegt, zegt ‘Henny Sackers’. Hij is sinds vijf jaar het boegbeeld van het grootste wandelevenement. “Ik ben de eerste niet-militaire marsleider van de Vierdaagse, maar  bovenal gewoon Henny, een van de vele vrijwilligers die de Vierdaagse mogelijk maken.”

Henny Sackers (66), geboren en getogen Nijmegenaar woont nu in Beuningen en werkt aan de Radboud Universiteit als hoogleraar sanctierecht. De keuze om rechten te studeren, kwam voort uit nieuwsgierigheid. “Ik wilde de onbekende wereld die achter regels schuilgaat, ontdekken. Na mijn afstuderen en het schrijven van mijn proefschrift, was het tijd om de praktijk in te gaan. In de advocatuur heb ik mijn vak echt leren kennen, door te werken met mensen en hun problematiek. Het was geen glamour, maar keihard werken en een optimale inzet leveren voor je cliënten en kantoor. Na een aantal jaren kon ik aan de Radboud Universiteit gaan werken. Nu ben ik inmiddels bijna vijftien jaar hoogleraar strafrecht. Daarnaast ben ik parttime politierechter in Den Bosch, dat doe ik één dag in de week sinds 1995. Zo blijf ik in contact met de praktijk. Mensen kennen mij ook als voorzitter van de bezwaarcommissie Berg en Dal. Dit deed ik sinds 1993 ook in Gendt, Millingen, Ubbergen en Groesbeek. De bezwaarcommissie behandelt conflicten van burgers met de gemeente. Burgers willen een onafhankelijk oordeel in hun zaak en komen zo bij ons uit.”

“De studie rechten was overigens niet mijn eerste keus, dat was geschiedenis maar daarvoor was ik uitgeloot. Deze passie bleef: mijn studeerkamer thuis is voor de helft gevuld met boeken en kaarten over de Eerste Wereldoorlog. Op de middelbare school vond ik het al opmerkelijk dat er nauwelijks aandacht voor die periode is. Ik begon alle boeken over de Eerste Wereldoorlog te lezen in de universiteitsbibliotheek. Daarmee was ik snel klaar, want zoveel was er niet. Nu heb ik veel boeken over de Eerste Wereldoorlog uit Frankrijk en Engeland. In die landen is er veel meer aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de vakanties daar heb ik veel slagvelden bezocht. Mijn gezin was er op een gegeven moment wel klaar mee. Daarop werd besloten om naar Italië te gaan, maar ik had ze van tevoren niet ingelicht dat daar ook slagvelden zijn die een bezoekje waard zijn…” 

Nijmeegse Vierdaagse
“In 2001 kwam ik in het bestuur van de Nijmeegse Vierdaagse en sinds 2017 ben ik marsleider van het evenement. Die term marsleider is eigenlijk heel ouderwets, net zo oud als de vierdaagse zelf! Soms denken mensen dat ik voorop in de stoet van de vierdaagse lopers loop, met een vlag in mijn hand. Dat is natuurlijk niet zo. Mijn wandeldagen liggen al lang achter me. De Vierdaagse liep ik vijfentwintig keer, eerst vanuit een drang, een drive zoals jongelui vandaag zeggen, om het spektakel te ervaren. Ik ben met de Vierdaagse opgegroeid. Als kind keek ik hoe de wandelaars langsliepen en hoorde ik de verhalen over de unieke sfeer die er rondom het evenement en de wandelaars hing. Dat wilde ik ook meemaken, zeker als Nijmegenaar. Die ene keer werden er uiteindelijk vijfentwintig. De kick die het halen van de Via Gladiola op de vrijdag geeft, is ongelooflijk. Met minimale training en voorbereiding, daar heb ik het de laatste jaren echt op gedaan. Zo'n twintig jaar geleden kreeg ik door tafeltennis een blessure. Je speelt in een vrij ongezonde houding en de sport is blessuregevoelig. Toentertijd dacht ik: dan maar een jaartje overslaan. En in dat jaar werd ik gevraagd om mee te helpen in de organisatie als vrijwilliger in een tentje waar wandelaars zich moeten melden. Zo beleefde ik voor het eerst de Vierdaagse vanaf de andere kant, en ik was gelijk om. De sfeer onder de vrijwilligers en de passie waarmee zij hun werkzaamheden verrichten sprak mij enorm aan. We zijn allemaal even waardevol, van de marsleider tot de blarenprikker. Sindsdien heb ik de Vierdaagse niet meer gelopen, maar bleef ik actief in de organisatie. Het magische getal vijfentwintig had ik gehaald, dat krooncijfer staat mooi op mijn lintje.”


Corona
“De organisatiecommissie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft twee lastige jaren achter de rug. In 2020 was de reactie op de afgelasting van het evenement vooral emotioneel. De mededeling van minister-president Rutte over het afgelasten van grote evenementen in het voorjaar kwam als een mokerslag. Wij zaten al volop in de voorbereiding. We zagen de dreun aankomen, maar het deed alsnog behoorlijk pijn. In 2021 was het sentiment anders, toen zagen we het al aankomen in januari. De vaccinaties waren nog niet op gang gekomen en er was veel onzekerheid over wat wel en niet zou kunnen. We besloten toen rationeel: we slaan dit jaar ook over. Dit bleek uiteindelijk een verstandige beslissing. Burgemeester Bruls, degene die de vergunningen verleent, had ons al op voorhand medegedeeld dat zolang de anderhalve-meter-regel nog gold, het evenement niet door kon gaan.
Maar dit jaar mogen we eindelijk weer en dat is fantastisch. De coronacrisis is nog niet voorbij, mensen moeten wel voorzichtig zijn en blijven, maar we kunnen weer. We merken dat mensen er veel behoefte aan hebben. Kijk maar naar hoe Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn gevierd: de straten en pleinen bomvol met enthousiaste mensen. Dat zal met de Nijmeegse Vierdaagse en Zomerfeesten net zo gezellig zijn.”

Voetbalscheidsrechter
“Veel mensen zullen dit niet weten, maar ik ben twintig jaar voetbalscheidsrechter geweest. Bondsscheidsrechter zelfs, in het betaalde voetbal. Dat was voor een periode leuk, maar ik ben ongeveer dertig jaar geleden gestopt. De agressie binnen de sport nam toe, zeker ook op amateurniveau. De auto kon niet meer veilig geparkeerd worden op het sportpark en men vond het ‘normaal’ dat ook op amateurniveau je de huid vol gescholden werd. Het was niet meer veilig, ik kon zelf mijn vriendin niet meer meenemen.”

Persoonlijke feitjes
Henny verkiest bier boven wijn, zijn favoriet is Brand bier, dat bij een lekker Indonesisch gerecht, of bij een bak oer-Hollandse verse erwtensoep. Tijdens de coronaperiode heeft Henny samen met zijn partner Netflix ontdekt. “We hebben series gekeken die je moet kijken om in contact te blijven met de studenten, zodat ik weet waar ze het over hebben. Zoals The Crown en Breaking Bad. Ozark was de laatste serie die we bekeken.” Met wintersport maak je hem niet blij. Henny gaat liever op vakantie naar een plek waar iets te zien is. “Rust krijg je ook door met andere dingen bezig te zijn dan met je werk. Van nieuwe plekken zien krijg je weer energie.”

Vrijheid
 “Vooral nu realiseer ik me hoe bijzonder het is dat we de Vierdaagse in vrijheid kunnen meemaken. De wereldvrede is echt een punt van aandacht, het houdt me enorm bezig. Het is niet meer vanzelfsprekend dat er weer een Vierdaagse komt, of iedereen vrij zijn mening kan uiten.  We moeten ons daar echt van bewust blijven en er dankbaar voor zijn dat we in vrijheid kunnen leven.”

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring