Spiegelendeweide

Martine Spijker (38) heeft een bijzondere band met paarden. Op de locatie van woonzorgboerderij de Hagert verzorgt ze sinds 2022 speciale paardencoaching. “Ik had altijd al een fascinatie voor mens en paard. De omgang tussen mens en dier vind ik heel interessant. Paarden spiegelen het gedrag van mensen, ze kunnen ons veel leren over ons als persoon.”

Martine Spijker (38) heeft een bijzondere band met paarden. Op de locatie van woonzorgboerderij de Hagert verzorgt ze sinds 2022 speciale paardencoaching. “Ik had altijd al een fascinatie voor mens en paard. De omgang tussen mens en dier vind ik heel interessant. Paarden spiegelen het gedrag van mensen, ze kunnen ons veel leren over ons als persoon.”

Al vanaf haar zevende is Martine bezig met paarden. “In mijn late tienerjaren merkte ik hoe paarden dat wat we uitstralen, spiegelen. In de jaren daarna ben ik me in de materie gaan verdiepen. Ik wist al snel dat ik dit in mijn werk wilde gaan toepassen. Ik ben nu zeventien jaar werkzaam in de zorg, waar ik mensen met een verstandelijke beperking, vrijwilligers en stagiaires begeleid. Daarnaast heb ik in verschillende teams gewerkt en diverse cursussen gevolgd om mijn kennis te verbreden. Woonzorgboederij de Hagert trok me enorm aan. Dertien jaar geleden kwam er hier een vacature, net toen ik mijn vast contract had opgezegd. Ik werd aangenomen en al snel kreeg ik de verantwoording over de dieren. Zo’n zes jaar geleden kwam ter sprake dat ze iemand zochten voor pony’s en toen wist ik dat het moment daar was dat ik mijn passies kon verenigen. Alle opgedane kennis van werken in de zorg en de paarden kon ik combineren. Ik ben het gesprek aangegaan en heb mijn ideeën op tafel gelegd en daar werd enthousiast op gereageerd. Vijf jaar geleden begon ik met de bouw van de weide hier en ging ik de opleiding tot paardencoach volgen, met allerlei extra specialisaties. Ik dacht dat ik al het een en ander wist, maar ik heb veel bijgeleerd over bijvoorbeeld het herkennen van signalen als stress en verborgen emoties. Anderhalf jaar geleden begon ik met Spiegelendeweide en nu werk ik parttime als paardencoach.”

Sessies
“Ik begon met mijn zorgpaard Katinka. Twee jaar geleden adopteerde ik Koos, via een stichting die verwaarloosde paarden opvangt. Nicolientje is een zorgmerrie van zesentwintig jaar. Sinds het wegvallen van Katinka in augustus, zijn zij nog met z’n tweetjes over. Een sessie begint met koffie of thee. Daarna neem ik de coachee (degene die gecoacht wordt) mee de bak in, om de paarden te ontmoeten. Niks moet, alles gaat op ieders tempo en gevoel. De eerste interactie geeft mij al veel informatie. Hoe reageert de persoon, stapt hij eropaf en wat doet het paard? Belangrijk is te peilen hoe de coachee het zelf vindt gaan. Die reactie, daar doe ik iets mee. Als coach moet je niet oordelen en geen aannames doen. Vanzelf  komt er een hulpvraag naar boven, over wat de persoon graag wil en wat hij wil bereiken. Ik kan geen oplossing geven aan de hulpvraag, maar het werken met de paarden geeft de persoon zelf inzicht. Samen kunnen we op zoek naar hoe ze rust krijgen in het leven. Daarbij zoeken we naar blijvende oplossingen. Ik werk met materialen, zodat mensen het visueel kunnen maken. Zo wordt het inzichtelijk waar we aan moeten werken. Een sessie duurt anderhalf uur. Hoeveel sessies nodig zijn, is zeer verschillend en ligt aan de hulpvraag. Dat is niet van te voren te zeggen. Elke sessie is anders, je weet niet altijd wat er loskomt. Ik heb een kist met ervaring en verschillende werkmethodes tot mijn beschikking. Het is belangrijk alle signalen goed te lezen en op te vangen. De veiligheid van paard en mens staat voorop, want ook een paard kan last krijgen door het spiegelen.”

Prikkels
“Ik werk met een open-bak-beleid. Paarden kunnen altijd weg. Ze worden tot niets verplicht en ze kunnen gaan wanneer ze dat willen. Dat gebeurt weleens als er bijvoorbeeld teveel prikkels zijn.
Het ene paard is ook gevoeliger voor een thema dan de ander, dus welk paard naar voren komt, zegt mij ook veel. Katinka gaf duidelijk grenzen aan. Als iemand daar moeite mee had, kwam zij juist erop af. Dat vinden mensen dan niet fijn, maar het creëert bewustwording. Nicolientje komt als iemand zorg nodig heeft. Dat zijn hele mooie momenten, die me elke keer weer raken. Koos is verwaarloosd geweest, mensen met veel energie vindt hij lastig. Hij gaat juist naar mensen die gesloten zijn. Mensen die slecht voor zichzelf zorgen vindt hij ook interessant. Ik krijg veel mensen met burn-out klachten, maar ook mensen met (niet gediagnosticeerde) ADD of ADHD die vastlopen. Mensen zitten vaak teveel in hun hoofd en lopen bij een psycholoog vast. Door het werken met een paard moeten ze bewegen en gaan ze sneller uit het hoofd. Vaak maken de sessies onderdeel uit van een re-integratietraject, maar mensen vinden mij ook uit zichzelf of worden doorverwezen via een praktijkondersteuner.”

Coaching
“Paardencoaching is intensief werk. Je moet op alle kleine details letten en in een korte periode moet je heel veel informatie krijgen en verschaffen. Je hebt de neiging om voor een ander te denken en te helpen, maar dat is niet de bedoeling. De coachee moet dit zelf doen. ‘Een goede coach is een luie coach’ zegt men dan ook weleens. Je krijgt er wel veel voor terug, dat maakt het mooi werk. Het is echt maatwerk, dat maakt het heel afwisselend en uitdagend. Humor is heel belangrijk, zeker als er zware onderwerpen zijn. Ik ben een coach, geen therapeut of psycholoog. Mensen komen bij mij omdat ze willen leren omgaan met iets waar ze last van hebben. Als er iets naar boven komt, moet ik kijken; als het niet goed verwerkt is, moet ik diegene doorverwijzen. Ik heb in mijn netwerken therapeuten en psychologen.”

Passie
“Een kennismakingsafspraak is altijd gratis. Mensen moeten zich prettig voelen bij mijn manier van coaching. Als het niet past, dan moet daar ook ruimte voor zijn. Paardencoaching is absoluut niet zwevend. Ik ben geen spirituele paardencoach en werk juist heel methodisch. Ook vind ik het belangrijk te benadrukken dat ik op non-profit basis werk. Ik doe dit werk vanuit mijn passie. Een gedeelte van de opbrengsten gaat terug naar deze plek. Het is belangrijk iets te kunnen betekenen voor de Hagert, waar men in en met de natuur werkt. Er wordt  zoveel mogelijk geld en tijd in de zorg en mensen gestoken, door middel van duurzame zorg waar er echt naar de bewoners en deelnemers wordt gekeken.”
Meer informatie:

 

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring