Wens het met Taart
Furkan Sogut (28) is een ambitieuze, echte alleskunner. Vier dagen in de week staat hij voor de klas, waar hij Nederlands doceert. De overige dagen vult hij in met acteer- en modellenklussen, en met presenteerwerk. Met zijn Youtube-programma Wens het met Taart kan hij al zijn passies combineren: bakken, presenteren en vooral mensen een glimlach geven. “Mensen met een bijzonder verhaal een hart onder de riem steken en hen in het zonnetje zetten, die mensen gelukkig maken is mijn drive.”
- Nicole Janssen
- Topic Wijchen
- Deel dit artikel
Furkan Sogut (28) is een ambitieuze, echte alleskunner. Vier dagen in de week staat hij voor de klas, waar hij Nederlands doceert. De overige dagen vult hij in met acteer- en modellenklussen, en met presenteerwerk. Met zijn Youtube-programma Wens het met Taart kan hij al zijn passies combineren: bakken, presenteren en vooral mensen een glimlach geven. “Mensen met een bijzonder verhaal een hart onder de riem steken en hen in het zonnetje zetten, die mensen gelukkig maken is mijn drive.”
Bakken
“Bakken is begonnen als hobby, maar is nu een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Ik heb nooit een workshop of cursussen gevolgd, maar wel heel veel tutorials op YouTube bekeken waardoor mijn baktechnieken steeds beter werden. Ik maak veel verschillende dingen. De Franse patisserie vind ik fascinerend, ook de Franse broden. Daarnaast doe ik ook veel met de Turkse keuken. Betreft smaken houd ik niet van zoet-zoet. Frisse taarten hebben mijn voorkeur. Alles met pecan, hazelnoot en koffie vind ik erg lekker. En dat terwijl ik niet van een bakje koffie ben! Maar ik ben vooral geïnteresseerd in alternatief bakken. Geen alledaagse smaken, maar juist spannende of ongebruikelijke combinaties die heel goed uitpakken. Je moet risico’s durven nemen, niet alleen in bakken maar ook in het leven. Een recept volg ik nooit, ik vind het belangrijk mijn eigen draai aan een baksel te geven. Op die manier maak je het persoonlijk en eigen. Authentiek zijn, dat vind ik belangrijk. Mijn baksels verrassen mensen vaak, dat doet mij goed. Regelmatig neem ik een baksel mee naar collega’s en leerlingen. Die vinden dat alles behalve erg!”
Zelfontplooiing
“Mijn passie voor bakken heb ik van thuis uit meegekregen. Mijn vader is kok, en mijn moeder houdt enorm van bakken. Het is dus met de paplepel ingegoten. Van kleins af aan was ik al met bakken bezig, maar het nam een vlucht nadat ik op kamers ging. In mijn eerste studiejaar zat ik niet lekker in mijn vel. Ik had last van overgewicht, wat een impact had op mijn zelfvertrouwen. Dat zorgde ervoor dat ik in een neerwaartse spiraal terecht kwam. Om daar uit te komen, ging ik op zoek naar hetgeen mij gelukkig maakt. Dat vond ik in het bakken van taarten. Ik ging beter in mijn vel zitten, en begon met veel sporten. Dat had een positief effect op mijn zelfvertrouwen, ik kreeg vanuit mijn omgeving leuke reacties. De kilo’s vlogen er vanaf, gek genoeg door het bakken van taarten!
Deze reis heeft er mede voor gezorgd dat ik andere mensen graag gelukkig maak. Ik geloof dan ook dat iedereen het verdient om gelukkig te zijn. Via onder andere mijn werk in het onderwijs en Wens het met Taart zet ik me in voor andere mensen. Met mijn baktalent kan ik daar iets in betekenen. Het bakken van taarten brengt een glimlach op het gezicht, dat vind ik heel mooi.”
Wens het met Taart
“Wens het met Taart is in 2024 ontstaan. Ik wilde heel graag iets met presenteren en bakken doen. Het zit in mijn aard om mensen gelukkig te maken, dus het idee van dit programma was al snel ontstaan. Met Wens het met Taart wil ik iets op maatschappelijk vlak voor een ander betekenen, door middel van bakken. Denk aan mensen die ziek zijn, of eenzaam, te maken hebben met een enorm verlies etc. Personen die het verdienen in het zonnetje gezet te worden en dat er naar hen geluisterd wordt door hun wens in vervulling te laten gaan. Het zijn mensen waar je het verschil kunt maken, dat vind ik mooi en daar doe ik het voor. Tijdens de opnames zie je wat het doet met de deelnemers, dat geeft mij en mijn team veel voldoening. Het team bestaat naast mijzelf uit een cameraman en productieleider. Ik had online een oproep gedaan, nadat ik het format had uitgewerkt. Daar hebben mensen op gereageerd die hetzelfde doel hebben als ik: mensen gelukkig maken. Mede daarom werken we goed samen en is het een succes. Op social media gaan we goed, zo is een TikTok-filmpje al meer dan een miljoen keer bekeken en weten we de reguliere televisie ook te vinden. Voor de feestdagen hebben we een kerstspecial opgenomen waarbij singles op bakdate zijn gegaan. Tijdens het bakken van een romantische kerststaat konden ze elkaar leren kennen. Enkele bakkers van Heel Holland Bakt waren te gast om samen met mij de taarten te proeven en beoordelen. Met een eigen baksel, de Dubai-baklavataart, ben ik in november te zien geweest op RTL bij Eigen Huis en Tuin, waar ik samen met tv-kok Hugo Kennis de taart heb gemaakt. Dat was een leuke ervaring, en smaakt naar meer.”
Stap naar televisie
“Ik hoop het format na ons eerste seizoen succesvol te kunnen pitchen bij een omroep. Het mooiste zou zijn als Wens het met Taart een plekje krijgt op de Nederlandse tv. Het zou er goed passen, gezien de maatschappelijke lading die het heeft, een educatief karakter bezit en het leuke entertainment is. We onderzoeken momenteel ook de wegen naar de streamingdiensten, dat is ook nog interessant. De weg ernaartoe is niet makkelijk, maar ik geloof erg in het concept. Zolang je ergens hard voor werkt en je in jezelf gelooft, is er een weg. Ik zou het in de toekomst wel altijd willen combineren met het docentschap, mijn passie voor het onderwijs is ook groot. Ik vind dat er bij de televisie meer ruimte moet komen voor diversiteit. Zelf ben ik van Turkse afkomst, en ik denk dat ik voor de Turkse gemeenschap in Nederland een inspiratie kan zijn door te laten zien dat je veel kan bereiken als je er maar voor werkt en er voor knokt.”
Ben of ken jij iemand die het verdient om in het zonnetje gezet te worden, of verrast te worden met Wens het met Taart? Neem dan contact op via:
Social media, Wens het met Taart, stuur een mailtje.