Werken bij VluchtelingenWerk

Tussenthuis is een doorstroomlocatie waar mensen tijdelijk verblijven. Er is plaats voor 28 mensen, met 2 huismeesters. Mensen verblijven er drie maanden, en in die tijd wordt er woonruimte voor hen gezocht in Wijchen.

Tussenthuis is een doorstroomlocatie waar mensen tijdelijk verblijven. Er is plaats voor 28 mensen, met 2 huismeesters. Mensen verblijven er drie maanden, en in die tijd wordt er woonruimte voor hen gezocht in Wijchen.

Caroline van VluchtelingenWerk: “In Nederland is er een huisvestingsprobleem, waardoor men soms lang moet wachten op een woning. Door het verblijf in Tussenthuis kunnen de statushouders al naar school en Wijchen leren kennen. Het geeft hen de mogelijkheid om mee te doen aan de maatschappij.”

Tussenthuis is een groot project van VluchtelingenWerk. Topic Wijchen ging in gesprek met Carolien en Koen van VluchtelingenWerk over wie ze zijn en waar hun toewijding vandaan komt.

Caroline
Caroline is sinds 2023 werkzaam bij VluchtelingenWerk in Wijchen. “Hiervoor heb ik gewerkt met mensen zonder papieren, aan de rand van Europa, waar zij het continent binnenkomen. Daar hield ik me bezig met psychische en sociale noodhulp. Nu begeleid ik vluchtelingen als ze in Wijchen aankomen. Bij VluchtelingenWerk werken we met mensen die papieren hebben gekregen en statushouders zijn.

Waarom ik dit werk doe? Ik heb altijd al een kritische blik op de maatschappij gehad, houd me graag bezig met ethische vraagstukken en volg wat er gebeurt op politiek en sociaal vlak. In Mexico, waar ik voor een vrouwenorganisatie heb gewerkt, kwam ik in contact met sociale ongelijkheid. In Mexico moesten dorpen wijken voor groene energie, en daar ben ik samen met een Nederlandse journalist ingedoken. In Nederland heb ik me via mijn studie en mijn netwerken beziggehouden met de bouw van het asielzoekerscentrum Heumensoord in Nijmegen. Ik vond het belangrijk om de mensen daar in contact te brengen met de stad en de maatschappij. Ook ben ik gaan werken met vluchtelingen. Dat beviel me zo goed dat ik na mijn studie naar de rand van Europa ben gegaan om mensen daar te helpen.

Omdat immigratie zo’n discussiepunt is in de maatschappij, zet ik me extra in voor deze mensen. Ik wil laten zien dat vluchtelingen hulp nodig hebben en dat het belangrijk is om hen te ondersteunen. Het zijn vaak mensen die heel blij zijn met de kansen die ze krijgen. Mensen zitten jarenlang in de procedure, en als ze daar eenmaal doorheen zijn, willen ze vaak graag iets teruggeven aan de samenleving. Weer mens zijn en weer deel kunnen nemen aan de maatschappij, dát is wat men wil.

Door mijn werk ben ik me steeds bewuster geworden van de privileges die wij hebben. Er is veel onrecht in de wereld, zeker voor vrouwen. Ik wil me inzetten om dat onrecht tegen te gaan. Bij VluchtelingenWerk kan ik dat goed. Het is een grote organisatie met een kritische blik, en ze durven die ook uit te dragen. Zo deinzen we er niet voor terug om bijvoorbeeld de Nederlandse Staat aan te klagen toen het misging in Ter Apel. VluchtelingenWerk neemt mensen heel serieus, en daar kan ik me in vinden. Een extra pluspunt is dat ik hele fijne collega’s heb die dezelfde visie delen. Werken bij VluchtelingenWerk is daarnaast ook een leuke uitdaging; je moet veel voor elkaar krijgen met weinig middelen, en de communicatie is niet altijd even makkelijk.”

Koen
Koen studeert Social Work aan de HAN in Nijmegen. “Ik zit nu in mijn derde jaar. Bij VluchtelingenWerk ben ik stagiair maatschappelijke begeleiding. De stage duurt een heel jaar, waardoor ik echt veel kan leren. Voor mijn studie heb ik meerdere stages gelopen, bij verschillende organisaties en met diverse doelgroepen.

Toen ik begon met mijn stage bij VluchtelingenWerk, wist ik weinig over vluchtelingen, immigratie en alles wat daarbij komt kijken. Je hoort er natuurlijk veel over, maar in mijn leven was ik nog niet echt in contact gekomen met deze mensen. Ik was wel heel benieuwd naar hoe het is om met hen te werken en te praten. Nu, een aantal maanden later, ben ik heel blij dat ik deze stage volg. Mijn ontwikkeling is hierdoor enorm bevorderd, zeker door de kansen die ik bij VluchtelingenWerk krijg. Ik heb mijn eigen cliënten en de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Ik kan en moet veel initiatief nemen, maar de begeleiding is ook fijn. Je kunt altijd bij collega’s terecht, zowel voor werk- als privézaken.

Meteen in mijn eerste week legde ik contact met een aantal statushouders en had ik gesprekken met hen over wat ze hebben meegemaakt en wat hen ertoe bracht om deze kant op te komen. Dat waren heftige gesprekken. Sommigen zijn even oud als ik, maar hebben tot dusver een totaal ander leven geleid en al veel meegemaakt. Velen hebben het financieel niet breed, en daar word ik me steeds bewuster van. Ik kom zelf uit een gezin met twee hoogopgeleide ouders, waardoor ik veel kansen heb gekregen. Nu besef ik me steeds meer dat dit niet voor iedereen geldt.

Ik vind het heel mooi dat statushouders hun persoonlijke verhaal met mij willen delen. Het feit dat ze vertrouwen in mij hebben, schept meteen een band.

Voor iedereen die dezelfde studierichting heeft als ik, raad ik een stage bij VluchtelingenWerk sterk aan. Je leert zoveel, niet alleen over het werk, maar ook over de samenleving en de maatschappij. Als persoon ontwikkel je je enorm.”

Vrijwilliger worden bij VluchtelingenWerk
We zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen. Ben je sociaal vaardig en vind je het leuk om mensen te helpen? Dan is dit misschien iets voor jou. Je kunt de nieuwe Wijchenaren veel bieden door contact met hen op te bouwen en hen te begeleiden in hun nieuwe bestaan. Dit is heel breed: van een gezellige wandeling samen tot ondersteuning op administratief gebied.

Vanuit VluchtelingenWerk krijg je veel begeleiding. Er zijn regelmatig themabijeenkomsten die je helpen bij je werk. Daarnaast zijn er vaak cliëntenbesprekingen, waarin we samen sparren en kijken hoe we elkaar kunnen ondersteunen.

Als iemand zich bij ons aansluit, bouwen we het rustig op met één cliënt. Wanneer het na een half jaar bevalt, kun je het naar eigen behoefte uitbreiden.

Lijkt dit iets voor jou? Neem dan contact met ons op via onderstaande site

Volgende editie een verhaal met een inwoner van Tussenthuis, die vertelt hoe het is om begeleid te worden door VluchtelingenWerk.

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring