Wethouder Bea Schouten over verduurzaming en het net

Wat heeft het volle elektriciteitsnet te maken met duurzaamheid?

Wat heeft het volle elektriciteitsnet te maken met duurzaamheid?

“In Nederland schakelen we snel over van fossiele bronnen, zoals olie en aardgas, naar duurzame energie. Ook in Wijchen wekken veel inwoners en bedrijven zonnestroom op. Omdat we meer energie opwekken en gebruiken, is meer ruimte op het net nodig. De nieuwe ondernemers op Bijsterhuizen en inwoners van Wijchen-West moeten straks ook stroom krijgen. De gemeente voelt zich daar verantwoordelijk voor. Daarom houden we het onderwerp hoog op de agenda.”

Wat merken mensen van deze ontwikkelingen?
“Door de verduurzaming zien we in heel Nederland steeds meer zonnepanelen, laadpalen, windmolens en zonneparken. De komende tijd wordt in Wijchen veel gegraven voor nieuwe kabels onder de grond. Ook verschijnen er extra transformatorhuisjes in de wijken.”

Hoe verandert het Wijchense landschap door de overstap naar duurzame energie?
“In ieder geval is zichtbaar dat energie anders wordt opgewekt. Met 16 gemeenten en veel andere partijen werken we aan een regionaal plan: de Regionale Energie Strategie. Daar komt bijvoorbeeld in te staan waar plek is voor zonneparken en windmolens. Eind 2023 neemt onze gemeenteraad daar een besluit over.”

Wat kunnen mensen doen aan het overbelaste net?
“Het belangrijkste is minder stroom gebruiken. Dat vraagt minder van het net én verlaagt uw energiekosten. Door de energiecrisis is er extra aandacht voor het verduurzamen van huizen. Dit maakt ons minder afhankelijk van aardgas uit het buitenland.”

Heeft het nog wel zin om zonnepanelen te plaatsen?"
Jazeker. Het uitvallen van zonnepanelen gebeurt meestal maar een paar uurtjes en op zonnige dagen. Per jaar scheelt u dat uiteindelijk maar enkele procenten opbrengst. Zonnepanelen plaatsen loont dus nog steeds. Zelfs in de winter wekt u duurzame energie op. Het overbelaste elektriciteitsnet is overigens niet altijd de oorzaak van het uitvallen van zonnepanelen. Soms is de oorzaak een probleem in uw installatie. Laat dit beoordelen door een erkende installateur. En wilt u weten of er terugleverproblemen zijn op uw adres, kijk dan op https://terugleverproblemen.web.liander.nl/postcodecheck 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring