Zomer tips voor uw (huis)dieren

Ondanks dat de meeste risico’s bekend zijn, zien we toch ieder jaar weer slachtoffers. Voorkomen is beter dan genezen en daarom bij deze een paar tips. Laat in elk geval nooit uw huisdier achter in een warme auto, zorg voor voldoende schaduw en vers water.

Ondanks dat de meeste risico’s bekend zijn, zien we toch ieder jaar weer slachtoffers. Voorkomen is beter dan genezen en daarom bij deze een paar tips. Laat in elk geval nooit uw huisdier achter in een warme auto, zorg voor voldoende schaduw en vers water.

Honden
Bij warm weer is echt belangrijk om uw hond niet over heet asfalt te laten lopen, de voetzooltjes van uw hond kunnen hierdoor beschadigen. Ook is het belangrijk om uw hond gedoseerd te laten bewegen en zeker niet op het heetst van de dag. Om uw huisdier wat verkoeling te geven zijn er koelmatten of koelhalsbanden verkrijgbaar in de dierenwinkel. Een ander probleem dat zich voordoet in deze periode van het jaar zijn grasaren. Grasaren zijn nare kruipers die vervelende ontstekingen kunnen veroorzaken. Zo kunnen ze in een oor, oog of neus problemen veroorzaken maar ze kunnen zich ook onderhuids in de pootjes verspreiden. Probeer gebieden met veel grasaren zoveel mogelijk te vermijden.

Katten
Katten zoeken zelf vaak schaduwplekjes op en hebben wat minder last van hoge temperaturen dan honden. Bij katten zien we helaas wel ieder jaar weer slachtoffers van kiepramen. Als ze open staan proberen katten er doorheen te klimmen, daarbij kunnen ze vast komen zitten en zich ophangen. Heb je een kat, laat de kiepramen dan dus nooit openstaan.

Konijnen
Het is erg belangrijk dat een konijnverblijf in de schaduw staat want in de zon kan het erg heet worden in een konijnenhok. Een bevroren flesje water in het hok leggen kan wat verkoeling geven.

Ook moet u altijd alert zijn op myasis, dit zijn de maden van vliegen die veel schade kunnen aanrichten. Hiervoor kunt u preventief een spray gebruiken, een 'No-Myasis' spray.

Paarden
Paarden met een witte neus en witte benen zijn erg gevoelig voor zonnebrand. Dit kan korsten veroorzaken die erg pijnlijk zijn. Door deze plekken in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor kan dit worden voorkomen.

Vakantie
Wilt u uw huisdier meenemen op vakantie dan is het belangrijk om te kijken welke invoereisen en restricties uw vakantieland hanteert. U kunt de site www.licg.nl hiervoor raadplegen. Voor de meeste landen heeft uw huisdier een chip nodig, een Europees paspoort en een Rabiës vaccinatie. Sommige landen vragen een aanvullend bloedonderzoek en parasietbestrijding. U kunt ook altijd uw dierenarts om advies vragen hierover.

Wij wensen u allen een fijne zomer toe!

Sarah Dekker

Dierenartsenpraktijk Wijchen

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring