Het muziekleven van Frans Rutten...

een muzikant in hart en nieren die veel gevoel in zijn muziek kon leggen.

een muzikant in hart en nieren die veel gevoel in zijn muziek kon leggen.

Op een warme zomerdag in juli reed ik naar Wijchen voor een ontmoeting met zanger/gitarist Frans Rutten. Een ontmoeting waar ik ook wel tegenop zag want Frans was al geruime tijd ziek. Maar eenmaal aan de koffie werden er prachtige herinneringen opgehaald.

Frans, geboren in Wijchen verhuisde zo’n vijfendertig jaar geleden naar Groesbeek. Op negenjarige leeftijd kwam hij in aanraking met de gitaar en daarvan zou hij zijn verdere leven onafscheidelijk zijn. Toen hij vijftien jaar oud was kwam hij bij zijn eerste bandjes de ‘Nebuur Boys’ en de ‘Milango’s’.

Al snel maakte hij kennis met Groesbeekse muzikanten, met de ‘Wilfra’s’ bestaande uit Willy Verstegen, Wim Poorts en Theo Janssen. Frans wilde graag beroepsmuzikant worden en dat ging ook gebeuren want begin 1975 werd hij als invaller gevraagd bij het bekende orkest ‘The Show Stars’ en daar bleef hij. In 1982 verongelukte bandlid Willy Janssen en het orkest hield in 1984 op te bestaan.

Al snel brak er voor Frans een nieuwe muzikale periode aan bij het orkest ‘Impuls’ met Raymond Riksen, Peter Stojamsic en Huub Nillessen die later vervangen werd door Hans Peter Weijers. Het orkest speelde veel top-40 muziek en het melancholieke gitaarspel en zang van Frans en Hans maakten dat tot een succes. In 1990 hielden de heren het voor gezien en eindigde voor Frans zijn loopbaan als beroepsmuzikant. Hij kreeg een baan als vrachtwagenchauffeur en later nog als buschauffeur. Maar van de muziek kon hij geen afscheid nemen en hij kwam bij de Rock and Roll band ‘Rebel Rouser’ uit Nijmegen. Maar vier- tot vijfmaal per week optreden naast zijn baan werd hem uiteindelijk te veel en hij moest  bij de band stoppen. Omstreeks 1993 kwam Frans bij de ‘Joe Millers Bigband’ en dat werd een prachtige periode in zijn muzikale leven. Samen spelen met wel vijfendertig muzikanten en prachtige optredens in grote zalen als de Frieslandhallen. Na het stoppen van de Joe Millers Bigband in 1994 trad Frans af en toe samen op met zangeres Brigitte Arts, een unieke combinatie mede door het mooie stemgeluid van beiden artiesten.

Nadat Frans in 1995 een dubbele hernia kreeg werd hij als chauffeur afgekeurd. Maar ondanks dat ging hij niet bij de pakken neerzitten en hij liet zich omscholen tot computerdeskundige. Maar muziek bleef zijn hobby en hij zat vaak vele uren in zijn thuisstudio om muziek te arrangeren, wat hij ook in de ‘Joe Millers periode’ deed. Ondanks dat Frans geen noot kon lezen maakte hij de prachtigste arrangementen. Ook trad hij  op in zorgcentra en bleef hij vooral nauwe contacten onderhouden met oud-collega’s. Toen hij in een rolstoel terecht kwam verhuisde hij naar Wijchen.

Frans Rutten, een geboren Wijchenaar die zich vooral ook Groesbeker voelde. Een sympathieke doorgewinterde muzikant die veel gevoel in zijn passie, de muziek, kon leggen. Maar vooral ook iemand die prettig in de omgang was, altijd een luisterend oor had en daardoor goed met zijn muzikale collega’s om kon gaan.

Tijdens ons gesprek wist ik wel dat het niet echt goed met hem ging maar hij liet dat niet merken. Hij genoot zichtbaar van onze ontmoeting en gaf mij een live opname mee waarop hij  ‘Youre my best friend’ zong, speciaal voor al zijn muzikale vrienden in zijn leven.

Op 8 september 2021 overleed hij op 68 jarige leeftijd.
In overleg met zijn familie is besloten dit interview met Frans te plaatsen.

 

Naar het overzicht

Huub Arents

Over de schrijver

Huub Arents

Huub schrijft voor Topic elke editie weer een leuk verhaal over de vele artiesten die onze regio rijk is.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring