Het muziekleven van Ronnie Tober
Niet alleen maar “Rozen voor Sandra”
- Huub Arents
- Topic Berg & Dal
- Topic Maasduinen
- Deel dit artikel
Niet alleen maar “Rozen voor Sandra”
Ronnie Tober werd als Robin Edwin Tober op 21 april 1945 in Bussum geboren. Het gezin Tober emigreerde in 1948 naar de Verenigde Staten en vestigde zich in Albany. Ronnie bleek een talent en al jong zong hij op familiefeestjes en bij het plaatselijke kerkkoor en deed hij mee aan talentenjachten. Hij won een grote zangwedstrijd en kreeg de titel ‘Junior Mister America’ die ervoor zorgde dat hij in grote TV-shows optrad. Hij speelde in musicals en in de TV- film Route 66. In 1960 trad hij op tijdens de campagnes van John F. Kennedy en Richard Nixon. Zijn eerste single ‘Who taught you how’ betekende de start van een lange en succesvolle professionele carrière.
Terug naar Nederland
Eind 1963 bracht Ronnie een bezoek aan zijn grootouders in Nederland. Zijn tante Henny schreef Willem O. Duys een brief over haar getalenteerde neefje uit Amerika en zo maakt Ronnie zijn Nederlandse tv-debuut in ‘Voor de vuist weg’. Een optreden dat leidde tot een platencontract. In 1964 keerde Ronnie voorgoed terug naar Nederland. Zijn Nederlandse debuutsingle ‘Iedere avond’ werd meteen een grote hit. Gastoptredens in de tv-show van Corry Brokken, Willy en Willeke Alberti en Anneke Grönloh volgden. Al snel was Ronnie niet meer weg te denken uit de Nederlandse artiestenwereld. Met het liedje ‘Geweldig’ nam hij deel aan het Nationale Songfestival. Hij won niet maar de song bereikte vrijwel direct de top 10. Door deelname aan het bekende Knokke Festival werd hij bekend in Europa en dit leidde weer tot optredens in bekende TV-shows van Caterina Valente en Nina & Frederik. In 1968 vertegenwoordigde hij ons land in Londen met het liedje ‘Morgen’ en hij trad op in grote internationale shows. Maar ook hier in eigen land werd hij steeds succesvoller onder meer met eigen shows.
Platensuccessen
In de jaren ‘70 volgde een groot aantal hits zoals Met een roos in je blonde haren, Rosemarie, Arrivederci Ans en Rozen voor Sandra. Hij nam een duet op met Ciska Peters en Anneke Grönloh en ook Engelstalige albums als Yesterday’s dreams en diverse Spaanse en Duitse singles. Ook in de daaropvolgende jaren bleef hij succesvol.
In 1998 trouwde Ronnie, na dertig jaar samenzijn, met zijn grote liefde Jan Jochems die hem ook zakelijk ondersteunt. In 2003 ontving hij bij zijn veertigjarig artiestenjubileum een Koninklijke onderscheiding, niet alleen voor zijn succesvolle artiestencarrière, maar voor ook de jarenlange inzet voor zijn eigen ‘Ronnie Tober Foundation’. Dit is een stichting die zich inzet voor met name mensen met een verstandelijke beperking. In 2013 vierde hij zijn vijftigjarig artiestenjubileum met een TV-special bij omroep MAX.
Ook vandaag de dag blijft Ronnie een graag geziene gast in radio-en tv-uitzendingen.
Ronnie Tober behoort ongetwijfeld tot een vaste waarde in de Nederlandse muziekgeschiedenis en Showbusiness