Niek Hermsen... besmet met Ierse folkmuziek

Smartlap met een Iers tintje !

Smartlap met een Iers tintje !

Op een frisse novemberavond ga ik op bezoek bij Niek Hermsen in het Groesbeekse buurtschap ’t Vilje. Uiteraard gaat het gesprek over zijn muziek en Niek vertelt hoe hij besmet raakte met Ierse folk muziek, een heel ander genre dan wij van Groesbeekse muzikanten gewend zijn. Met gemak bespeelt hij zijn gitaar en zingt wat prachtige liedjes. Liedjes un-plugged, maar met veel gevoel.

De in 1967 geboren Groesbeker Niek, getrouwd en vader van drie kinderen, is al op piepjonge leeftijd bezig met muziek. Hij komt uit een muzikale familie, want zijn ooms Hemmie, Jan en Nico Hermsen zaten allemaal in de muziek. Tien jaar speelde hij trompet en bugel bij fanfare Wilhelmina toen hij op vijftienjarige leeftijd een Canadese singer-songwriter ontmoette. Niek was totaal overdonderd door de manier waarop deze zanger/gitarist muziek maakte. Hij kocht dan ook meteen voor vijfenzestig gulden een derdehands gitaar en een boekje van zijn oom Nico die toen samen met Hemmie bij het orkest Sympathie speelde. Maar dezelfde muziek maken als zijn ooms, dát zag hij niet zitten dus begon hij met een andere gitarist het duo ‘Strange Brew’. Een van de kroegen waar zij regelmatig speelde was café Dubbelloor op de Nijmeegse Waalkade, een Ierse pub ... en daar raakte hij besmet met de Ierse folkmuziek.

Hij legde zich vooral toe op Ierse en Engelse folkmuziek. Al snel volgden er optredens zoals bij fanfare Wilhelmina en het Nijmeegse Amusements Orkest. In 2012 ontmoette Niek Rob Stemerink uit Arnhem bij een optreden van het Ierse koor ‘Doolin’ uit Nijmegen. Rob was begeleidingsmuzikant bij dit koor. Er bleek al snel een muzikale klik te zijn en samen begonnen ze het duo ‘Bard and Whistler’. In 2013 namen ze een CD op met een zestal prachtige Ierse folk songs, liedjes recht uit het hart gezongen en gespeeld.

Het duo was inmiddels uitgebreid met een violist en een bassist en ging verder onder de naam ‘Bard & Company”. Hun repertoire bestond hoofdzakelijk uit Keltische en Ierse folk muziek, variërend van meeslepende ballads tot pub-songs en meezingers. Deze naam  werd later weer gewijzigd in ‘The I Paddies’. Behalve met de band trad Niek steeds vaker in zijn eentje op. Dat resulteerde dan ook in het opnemen van solo liedjes. Hij schreef onder andere het lied Side by Side en hij kwam in contact met de in Milsbeek wonende Paul Adriaansens van Pars Muziekstudio waarmee hij 2018 het lied ‘Grace’ opnam.  In 2019 nam hij bij Paul het lied Blowing in the Wind op in het kader van ‘75 Jaar Vrijheid’. Tegelijkertijd werd een passende videoclip opgenomen op de historische plaats Klein Amerika waar op 17 september 1944 de luchtlandingen plaatsvonden van duizenden Amerikaanse soldaten tijdens Operatie Market Garden.

Niek heeft diverse muzikale voorbeelden zoals The Dubliners, The Kilkensnys, Christy Moore en Derek Ryan. Van deze laatste nam hij het lied Dreamers and Believers op, een prachtige Ierse countryachtige song.

Op dit moment kan Niek al geruime tijd niet meer optreden door de coronabeperkingen. En zoals vele muzikanten verlangt ook Niek naar de tijd dat alles weer normaal is en hij zijn grote passie weer tot in lengte van dagen uit kan oefenen. Wilt u genieten van zijn prachtige muziek? Ga dan naar Spotify of kijk op Youtube.

Huub Arents

Naar het overzicht

Huub Arents

Over de schrijver

Huub Arents

Huub schrijft voor Topic elke editie weer een leuk verhaal over de vele artiesten die onze regio rijk is.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring