All I want for Christmas….

 is…. ChatGPT! Sommigen van jullie zullen er nog nooit van hebben gehoord, maar deze chatbot met kunstmatige intelligentie is niet meer uit mijn leven weg te slaan. Naast dat ik deze mega slimme robot gebruik voor mijn uniwerkjes, gebruik ik hem/haar de laatste tijd ook steeds vaker voor recepten! Ik vraag simpelweg: ‘Hoi, ik heb nog een paprika en feta liggen, wat kan hier ik voor lekkers mee maken vanavond?’ Een heel uitgeschreven recept rolt uit op mijn scherm. Het is slechts aan mij de keuze of het me bevalt, zo niet, dan vraag ik gewoon om een andere optie. Vandaar dat ik dacht, ik laat deze robot eens een vernieuwd kerstdiner genereren, dan ben ik benieuwd of het u bevalt!

Smakelijke feestdagen gewenst!
Isa

 is…. ChatGPT! Sommigen van jullie zullen er nog nooit van hebben gehoord, maar deze chatbot met kunstmatige intelligentie is niet meer uit mijn leven weg te slaan. Naast dat ik deze mega slimme robot gebruik voor mijn uniwerkjes, gebruik ik hem/haar de laatste tijd ook steeds vaker voor recepten! Ik vraag simpelweg: ‘Hoi, ik heb nog een paprika en feta liggen, wat kan hier ik voor lekkers mee maken vanavond?’ Een heel uitgeschreven recept rolt uit op mijn scherm. Het is slechts aan mij de keuze of het me bevalt, zo niet, dan vraag ik gewoon om een andere optie. Vandaar dat ik dacht, ik laat deze robot eens een vernieuwd kerstdiner genereren, dan ben ik benieuwd of het u bevalt!

Smakelijke feestdagen gewenst!
Isa

Geroosterde pompoensoep met salie en hazelnoten
‘Hoi, ik ben op zoek naar een enigszins vernieuwend kerstvoorgerecht voor 4 personen, heb je een lekker recept voor mij?’ Natuurlijk! Is direct het antwoord. Binnen 1 seconde komt er een heerlijk en enigszins vernieuwend kerstvoorgerecht tevoorschijn. Naast dat ik recept krijgt, vertelt deze robot mij ook nog dat de aardse smaak van pompoen lekker combineert met de knapperigheid van geroosterde hazelnoten en de subtiele aroma’s van salie. Ik ben benieuwd!

Ingrediënten 4 personen:
- 1 kleine pompoen (ongeveer 1 kg), geschild, ontpit en in blokjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 4-5 verse salieblaadjes, fijngehakt
- 1 liter groentebouillon
- 1/2 kopje geroosterde hazelnoten, grof gehakt
- Zure room of Griekse yoghurt voor garnering
- Verse salieblaadjes voor decoratie

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de pompoen ongeveer 25-30 minuten in de oven, of tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Terwijl de pompoen roostert, verhit je een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte ui toe en bak deze glazig, voeg vervolgens de knoflook, gemalen komijn en gehakte salieblaadjes toe. Bak dit mengsel een paar minuten tot de aroma's vrijkomen.

Voeg de geroosterde pompoenblokjes toe aan de pan en giet de groentebouillon erover. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het 10-15 minuten zachtjes sudderen.

Gebruik een staafmixer of blender om de soep glad te pureren. Voeg indien nodig meer bouillon toe om de gewenste consistentie te bereiken. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Serveer de geroosterde pompoensoep in individuele kommen, gegarneerd met gehakte hazelnoten, een lepel zure room of Griekse yoghurt, en verse salieblaadjes.

Gevulde kalkoenrollade met cranberry en pecannoten
‘Kun je mij daarnaast ook nog een lekker kersthoofdgerecht geven voor 4 personen?’ Ik krijg een heerlijk recept voor gevulde portobellos, maar wil voor dit gerecht graag wat vlees toevoegen. Ik vraag opnieuw: ‘Ik zoek eigenlijk iets met vlees’. Mijn wensen worden vervuld. Een vernieuwd recept rolt zo uit op mijn scherm. Ideaal!

Ingrediënten 4 personen:
- 1 kalkoenrollade (ongeveer 1,5 kg)
- 1 kopje verse cranberry's
- 1/2 kopje gehakte pecannoten
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels verse rozemarijn, fijngehakt
- 2 eetlepels verse salie, fijngehakt
- 1/4 kopje olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 1 kopje kippenbouillon
- 1/2 kopje droge witte wijn

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kom de cranberry's, gehakte pecannoten, ui, knoflook, rozemarijn, salie, olijfolie, zout en peper.

Plaats de kalkoenrollade op een snijplank en snijd de rollade in de lengte open om een plat stuk vlees te creëren. Verdeel het cranberry-pecannotenmengsel gelijkmatig over de binnenkant van de kalkoenrollade. Rol de kalkoenfilet strak op en bind deze vast met keukentouw om de vulling op zijn plaats te houden. Leg de kalkoenrollade in een braadslee. Giet de kippenbouillon en witte wijn eroverheen. Bak de kalkoenrollade in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 1 uur, of totdat de interne temperatuur 75°C is.

Haal de kalkoen uit de oven en laat hem een paar minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Snijd de kalkoenrollade in plakjes en serveer op een feestelijk bord, gegarneerd met eventuele overgebleven cranberry-pecannotenvulling en verse kruiden.

Dit gevulde kalkoengerecht met cranberry en pecannoten biedt een heerlijke combinatie van smaken en is perfect voor een feestelijk kerstdiner. Geniet ervan!

Witte chocolade panna cotta met frambozensaus
‘Voor het nagerecht ben ik op zoek naar iets indrukwekkends, maar relatief eenvoudig. Heb jij een idee?’ Domme vraag eigenlijk, ChatGPT heeft namelijk overal een antwoord op! Het recept voldoet aan al mijn wensen: heerlijk, feestelijk, relatief makkelijk en toch geliefd bij velen! Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan ;)

Ingrediënten 4 personen:

Voor de panna cotta:
- 2 kopjes slagroom
- 1/2 kopje melk
- 1/2 kopje suiker
- 200 gram witte chocolade, fijngehakt
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 1/2 theelepels gelatinepoeder
- 2 eetlepels koud water

Voor de frambozensaus:
- 1 kopje frambozen (vers of diepvries)
- 1/4 kopje suiker
- Sap van 1 citroen

Voor de garnering:
- Verse frambozen
- Muntblaadjes

Voor de panna cotta:
Vet vier individuele vormpjes (bijv. glazen, kopjes of kleine kommetjes) lichtjes in met neutrale olie. Meng de gelatine met koud water in een kleine kom en laat het 5 minuten staan om te hydrateren.

Verwarm de slagroom, melk en suiker in een pan op middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost en het mengsel bijna kookt. Haal de pan van het vuur en voeg de fijngehakte witte chocolade toe. Roer tot de chocolade volledig is gesmolten. Voeg de gehydrateerde gelatine toe aan het chocolademengsel en roer goed tot de gelatine is opgelost. Voeg het vanille-extract toe en meng opnieuw.

Verdeel het mengsel over de voorbereide vormpjes. Laat ze minstens 4 uur of gedurende de nacht in de koelkast opstijven.

Voor de frambozensaus:
Combineer de frambozen, suiker en citroensap in een pan op middelhoog vuur. Kook het mengsel zachtjes, af en toe roerend, tot de frambozen zacht zijn en de saus iets is ingedikt. Laat de saus afkoelen en bewaar het in de koelkast.

Samenstellen:
Haal de panna cotta uit de koelkast en laat het kort op kamertemperatuur komen. Giet een lepel frambozensaus over elke panna cotta en garneer met verse frambozen en muntblaadjes.

 

 

Naar het overzicht

Isa van Bergen

Over de schrijver

Isa van Bergen

Isa deelt graag haar passie voor lekker eten en koken met lezers van Topic.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring