De lente is begonnen!

Hoewel het vandaag de dag nog pijpenstelen regent, is de lente toch echt begonnen! En we mogen dan ook niet klagen, want de thermometer hier in Milsbeek heeft toch al een aantal dagen 18 graden aangegeven en de eerste zonnestralen heb ik dan ook al vrolijk mogen opvangen. Laat voor mij de lente maar komen. Langzaam kan de winterjas weer in de kast en de T-shirtjes weer van zolder, heerlijk. Lammetjes weer in de wei, bloemen weer langs de fietspaden, men heeft weer wat meer energie en iedereen komt langzaam uit hun winterslaap. Laat dat zonnetje maar komen, ik heb er nu al zin in!

Hoewel het vandaag de dag nog pijpenstelen regent, is de lente toch echt begonnen! En we mogen dan ook niet klagen, want de thermometer hier in Milsbeek heeft toch al een aantal dagen 18 graden aangegeven en de eerste zonnestralen heb ik dan ook al vrolijk mogen opvangen. Laat voor mij de lente maar komen. Langzaam kan de winterjas weer in de kast en de T-shirtjes weer van zolder, heerlijk. Lammetjes weer in de wei, bloemen weer langs de fietspaden, men heeft weer wat meer energie en iedereen komt langzaam uit hun winterslaap. Laat dat zonnetje maar komen, ik heb er nu al zin in!

Vietnamese springrolls met mango en avocado
Nog nooit eerder had ik springrolls gegeten (stiekem ook nog nooit van gehoord), maar hun kleurrijke uiterlijk trok zeker mijn aandacht. De frisse mango in combinatie met de avocado en rode kool vind ik absoluut top, dus dit gerecht kon eigenlijk niet mislopen. Springrolls zijn supermakkelijk te bereiden, er komt enkel wat snijwerk aan te pas. Denkt u echter nou ‘’mango vindt mijn dochter niet lekker’’ of ‘’ik heb liever een voorgerecht met vlees’’, dan kunt u de samenstelling van uw springroll zeker aanpassen. Eigenlijk is alles mogelijk in deze Vietnamese delicatesse, u kunt eindeloos combineren met uw favoriete ingrediënten!

Ingrediënten voor 10 springrolls

  • 10 grote ronde vellen rijstpapier
  • 150 gr mango
  • 1 avocado
  • klein bosje koriander (optioneel)
  • 150 gr rode kool (klein gesneden)
  • 100 gr wortel (klein gesneden)
  • 3 lente uien
  • 80 gr mihoen
  • 4 el sesamzaadjes

Extra

  • hoisinsaus om in te dippen
  • dumplingsaus om in te dippen
  • sojasaus kan ook!

Begin met de voorbereiding. Snijd de avocado in reepjes, de mango in kleine blokjes en de lente-ui in ringen. De wortel en rode kool kun je voorgesneden kopen, maar natuurlijk ook vers en deze dan zelf klein snijden. Hak ook de koriander fijn. Week de mihoen volgens de bereidingswijze en giet het water af. Doe alle ingrediënten in aparte kommetjes en leg een grote snijplank klaar. Bevochtig een vel rijstpapier met water en leg hem op de snijplank. Sprenkel er met de hand nog wat water overheen en wacht even totdat het vel soepel genoeg is om op te rollen. Wacht niet de lang, want dan gaat het vel scheuren. Beleg het rijstvel met de ingrediënten en rol op tot een mooie springroll. Dit doet u door eerst de boven- en onderkant naar binnen te vouwen, dan een van de zijkanten en zo kunt u de springrolls oprollen tot een soort zakje. Serveer de springrolls met hoisinsaus, dumpling dip of soja.

Bron: www.beaufood.nl

Vispotje met witte en groene asperges
Dit subtiele, verfijnde vispotje zit boordevol goede vetten, heel geschikt als u koolhydraatarm eet en heel makkelijk te maken. Omdat het vispotje met asperges een heel luxe uitstraling heeft, misstaat het zeker niet tijdens feestelijkheden zoals Pasen of een etentje met lieve vrienden die u eens echt wilt verwennen (of uzelf natuurlijk ????).

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr gemengde vis enreuzengarnalen (Kies de mengeling die u zelf lekker vindt)
  • 200 gr witte en 200 gr groene asperges
  • 1 flinkesjalot
  • 2 teentjesknoflook
  • olijfolie
  • 250 mldroge witte wijn
  • ½ blokjevisbouillon 
  • 200 mlslagroom 
  • 2 tlpaprika vlokken
  • 1 tlkurkuma
  • gehakte verse dille
  • eventueel rijst of een broodje als u dit zelf lekker vindt voor erbij

Maak de asperges schoon, snijd ze in stukken en kook ze beetgaar. De witte ongeveer 10 minuten, de groene asperges kunt u halverwege, dus na 5 minuten, toevoegen. Snijd ondertussen de gekozen vis in grove blokjes. Ik nam 150 gram kabeljauw, 150 gram zalm en 200 gram garnalen. Neem gerust andere soorten (mosselen ook lekker) of een andere verhouding. Snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn. Bak deze samen op matig vuur in olijfolie glazig. Houd de aspergepunten apart en doe de overige stukken asperge samen met de witte wijn en het ½ bouillonblokje bij het gebakken uitje. Voeg de paprikavlokken en kurkuma toe en breng aan de kook. Laat alles 5 minuten zachtjes inkoken tot de alcohol is verdampt en de bouillontablet volledig is opgelost. Schenk de slagroom erbij en voeg de stukken vis en garnalen toe, laat alles 3 minuten zachtjes garen tegen de kook aan. Hak ondertussen wat dille en voeg dat op het laatst toe. Schep in een leuk schaaltje en schik de aspergepunten en een takje dille op het vispotje. Serveer onmiddellijk, bijvoorbeeld met een gegrild broodje met roomboter, rijst of gewoon lekker zo.

Bron: www.koolhydraatarmrecept.nl

Walnoten-worteltaartjes
Mmm, dit gerecht is zeker mijn favoriet van deze editie. Zo enorm lekker! De walnoot in combinatie met de wortel heeft toch nog een beetje een herfsttintje, maar de citroenmascarpone verandert dit weer compleet tot een super fris gerechtje. Echt heerlijk. Al enthousiast geworden? Zeker het proberen waard!

Ingrediënten voor 6 taartjes

  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 ml zonnebloemolie + extra voor invetten
  • 1 winterwortel
  • 120 gr bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel honing
  • 100 gr gepelde walnoten

Voor de citroenmascarpone

  • 250 gr mascarpone
  • 75 gr poedersuiker
  • 2 theelepels citroenrasp
  • Sap van ½ citroen
  • ¼ theelepel vanille-extract

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 6 vormpjes (timbaaltjes) van 150ml in met een beetje olie. Schil en rasp de wortel. Hak de gepelde walnoten in stukjes. Doe het bakmeel, bakpoeder, zonnebloemolie, wortel, bruine suiker, eieren, vanille-extract en de honing in een mengkom van uw keukenmachine (of in een gewone mengkom met uw elektrische mixer, kan uiteraard ook) en mix alles goed door elkaar tot u een beslag heeft. Zet de machine uit en spatel de stukjes walnoot erdoor. Vul ieder vormpje tot 2/3 met het beslag. Maak een plooi in 6 stukken aluminiumfolie (zodat de taartjes een beetje kunnen rijzen) en dek ieder vormpje met een (bolstaand) stuk folie af. Zet de vormpjes in een braadslee en vul deze met kokend water, zodat de vormpjes tot de helft onder water staan. Schuif de braadslee in de over en bak de taartjes 35 minuten. Haal ze uit de oven en til de vormpjes voorzichtig uit de braadslee. Laat ze 5 minuten afkoelen.

Meng tijdens het wachten de mascarpone, poedersuiker, citroenrasp, citroensap en vanille-extract door elkaar. Stort de taartjes op bordjes en schep er een lepel citroenmascarpone op. Garneer eventueel met een beetje honing en wat stukjes walnoot.

Bron: www.onzefransekeuken.nl

Naar het overzicht

Isa van Bergen

Over de schrijver

Isa van Bergen

Isa deelt graag haar passie voor lekker eten en koken met lezers van Topic.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring