Genieten van vier seizoenen
Wat houd ik toch van onze vier seizoenen! Begrijp me niet verkeerd, ik ben de typische Nederlander die bij de eerste zonnestralen een bikini aantrekt en in de zon gaat liggen, maar ik kijk ook onwijs uit naar het gezellige, dikke truienweer. Dat op het moment van schrijven de pepernoten al in de winkel liggen (lees 25 augustus), vind ik echter wel een beetje vreemd. Eerst tijd voor de herfst, daarna focussen we ons wel op de winter en de feestdagen! Om niet te hard van stapel te lopen daarom deze editie drie recepten met ingrediënten die horen bij de herfst: pompoen, paddenstoelen & peer.
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
Wat houd ik toch van onze vier seizoenen! Begrijp me niet verkeerd, ik ben de typische Nederlander die bij de eerste zonnestralen een bikini aantrekt en in de zon gaat liggen, maar ik kijk ook onwijs uit naar het gezellige, dikke truienweer. Dat op het moment van schrijven de pepernoten al in de winkel liggen (lees 25 augustus), vind ik echter wel een beetje vreemd. Eerst tijd voor de herfst, daarna focussen we ons wel op de winter en de feestdagen! Om niet te hard van stapel te lopen daarom deze editie drie recepten met ingrediënten die horen bij de herfst: pompoen, paddenstoelen & peer.
Herfstsalade met pompoen
Pompoen is natuurlijk niet weg te slaan uit herfstrecepten. Deze veelzijdige vrucht kan gebruikt worden met zowel zoete als hartige smaken. In combinatie met pecannoten, geitenkaas en balsamico creëer je een combinatie die gegarandeerd in de smaak valt! Geen fan van geitenkaas? Gebruik feta, mozzarella of burrata!
Ingrediënten 4 personen
- 1 pompoen
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels kurkuma
- 2 eetlepels olijfolie
- Peper & zout
- 170 gr veldsla
- 130 gr geitenkaas
- 1 rode ui
- 300 gr tomaatjes
- 40 gr walnoten
- 40 gr pecannoten
- 4 eetlepels balsamicocrème
Verwarm de oven voor op 185° graden. Snijd de pompoen in stukken. Leg wat bakpapier op een bakplaat en verdeel daar de pompoen over. Verdeel hier vervolgens de kaneel, kurkuma, olijfolie, peper en zout overheen. Zet in de oven voor 35 minuten op 185° graden.
Ondertussen verdeel je de sla over de borden, snijd je tomaatjes in stukjes en de rode ui in dunne ringen.
Als de pompoen klaar is verdeel je deze samen met de tomaatjes en rode ui over de sla. Verdeel hier vervolgens ook de noten, geitenkaas en balsamicocrème overheen.
Tip: bak de uien op laag vuur met wat olijfolie en balsamicocrème totdat ze lekker zacht zijn. Voeg eventueel tussendoor een klein scheutje water toe als het te droog wordt.
Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/herfstsalade-met-pompoen-2/
Paddenstoelen ovenschotel met pasta
Of het nou herfst, zomer of winter is, ik ben altijd fan van paddenstoelen! Maak deze herfstige ovenschotel met pasta, spinazie en romige kaassaus op een regenachtige dag en top af met stukjes walnoot en gedroogde tomaatjes! Liever niet vega? Vervang de tomaatjes dan door bijvoorbeeld gebakken spekjes of kip.
Ingrediënten 4 personen
- 500 gr paddenstoelen
- 350 gr champignons
- 1 snufje tijm
- Peper & zout
- 350 gr pasta
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 500 gr spinazie
- 100 gr geraspte kaas
- 150 gr gedroogde tomaatjes uit pot
- 2 handjes walnoten
Saus:
- 130 ml kookroom
- 350 groentebouillon
- 40 gr boter
- 100 gr geraspte kaas
- 40 gr bloem
Verwarm de oven voor op 200° graden. Kook de pasta beetgaar. Snijd de paddenstoelen en champignons in plakjes. Hak de ui en knoflook fijn en fruit in een grote pan. Voeg de paddenstoelen en champignons toe en bak een paar minuten mee. Breng op smaak met peper, zout en tijm. Doe dan beetje bij beetje de spinazie bij de paddenstoelen en laat slinken.
Maak dan de saus: smelt de boter in een steelpannetje. Roer dan met een garde de bloem erdoor en laat de roux een paar minuten bakken. Giet dan de bouillon erbij en blijf roeren met de garde. Als alles is opgenomen, roer je de room en geraspte kaas erdoor. Laat een paar minuutjes indikken.
Schep de pasta door de gebakken groenten en paddenstoelen en voeg dan ook de saus toe. Schep alles door elkaar. Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes en hak de walnoten grof en schep deze als laatste door het pastamengsel. Doe alles in een ingevette ovenschaal en bestrooi de bovenzijde met de geraspte kaas. Bak de ovenschotel met paddenstoelen ca. 30 minuten in de oven.
Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/paddenstoelen-ovenschotel-pasta/
Rijstpudding met gember, kokos & gebakken peer
Bij rijstpudding denk ik meteen aan de heerlijke rijstepap van mijn oma! Mijn vriendinnen verklaren mij voor gek als ik zeg dat ik dol ben op rijstpudding, misschien toch iets van vroeger? Maar wacht maar tot ze deze of de variant van mijn oma proeven! Door de peer, gember, sinaasappel en kaneel haal je het herfstgevoel zeker naar boven! Ik blijf vol trots smullen :)
Ingrediënten 4 personen:
- 100 g risottorijst
- 400 ml kokosmelk, of 1 blik
- 500 ml amandelmelk
- 4 el agavesiroop
- 4 el geraspte kokos
- 1 el verse gember, geraspt
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl kaneel
- 2 peren, geschild en in plakjes gesneden
- 2 handjes gepelde pistachenoten, fijngehakt
- 2 el geraspte sinaasappelschil
Breng de kokosmelk en amandelmelk samen met een snuf zout, kaneel, gember, vanille-extract en risottorijst zachtjes aan de kook. Voeg de agavesiroop toe laat de rijst in zo’n 20 minuten zachtjes gaarkoken. Roer de rijstpap goed door even door om aanbranden te voorkomen. Voeg indien nodig meer kokos- of amandelmelk toe. Proef tussendoor even of je nog iets extra's nodig hebt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de geraspte sinaasappelschil al door de rijstpudding te doen.
Bak in de tussentijd de peer. Was, schil en snijd de peren in dunne plakjes en leg ze op een bord. Verwarm wat kokosolie in een pan en leg de plakjes peer er voorzichtig in. Voeg een snuf kaneel toe en bak de plakjes in ongeveer 5 minuten goudbruin.
Verdeel de rijstpudding over diepe borden of kommetjes en leg de plakjes peer er overheen. Hak de pistachenoten fijn en verdeel deze er overheen. Maak het af met (extra) geraspte sinaasappelschil. Eet smakelijk!
Bron: https://www.lennaomrani.com/recept/rijstpudding-met-gember-kokos-gebakken-peer/