Heerlijk variëren met Frambozen

Met dank aan: Ooijs Moois en ELLE eten

Met dank aan: Ooijs Moois en ELLE eten

In het bos en langs de bosrand vind je ze vanaf eind juni verstopt aan prikkelige heesters. Een lekkere vondst tijdens het wandelen, niet te verwarren met een onrijpe braam die ook rood is en zo zuur dat je gezicht ervan vertrekt. Rijp, zijn frambozen zoet en fris tegelijk. O-zo gezond bovendien; barstensvol vitamine C en anti-oxidanten. En naar verluidt libido verhogend. Ha! Als je frambozen aanschaft, let er dan op dat ze heel zijn, goed ruiken en eet ze zo snel mogelijk op. Bewaren doe je ze het best op een bord in de groentela, hooguit een dag of twee. Of vries ze in; leg ze zij-aan-zij op bakpapier in de vriezer en mik ze later stijfbevroren in een bakje. Hier enkele heerlijk frambozen gerechten.

Frambozenjam

Ingrediënten:
Frambozen 1 kilo
Geleisuiker 1 kilo
Citroensap 50 ml

Doe het fruit samen met de geleisuiker en het citroensap in een ruime pan. Alles goed doorroeren en langzaam aan de kook brengen. Laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes door pruttelen.

Ondertussen zorgen voor 5 schone jampotten hebt; eventueel uitkoken in een pan met water of in de vaatwasser. Potten laten uitlekken op een schone doek.

Schep de jam direct na het koken in de jampotten. De jampotten vullen tot aan de rand, deksel er op draaien en 5 minuten op de kop zetten (zo kan de hete lucht de jampot vacuüm zuigen; dit is voor houdbaarheid) en dan rechtop af laten koelen.

Frambozendessert met Bastognekruimels 6 personen

Ingrediënten:
Frambozen 300 gr.
Hangop 1 liter
Bastognekoeken 12 st.
Frambozenjam 200 ml

Verkruimel de Bastognekoeken en verdeel de helft van de kruimels over 6 ruime glazen.

Doe hierop een schepje frambozenjam en voeg verse frambozen toe. Verdeel dan ook de helft van de hangop over de glazen en herhaal bovenstaande. Bewaar wat kruimels voor de garnering.

Voor de garnering: strooi de laatste kruimels over de glazen en verdeel de laatste frambozen. Dien eventueel met verse slagroom op. Dit dessert kan ruim van tevoren klaar gemaakt worden, de Bastognekruimels zullen dan minder krokant zijn.

  

Frambozen taart 8-10 personen

Ingrediënten
125 gr. Boter
150 gr. Bloem
125 gr. Suiker
2 zakjes vanillesuiker
Zout
3 eieren
5 el. Melk
500 gr. verse frambozen
250 gr. volle kwark
250 gr. mascarpone
2 el. Citroensap

  • Oven voor verwarmen (gas stand 2/elektrisch 175/hetelucht 150).
  • Vet springvorm (doorsnede 24 cm) in. Klop 125 gr. Boter, 125 gr. suiker, 1 zakje vanillesuiker en snufje zout romig. Klop de eieren er een voor een doorheen. Meng 150 gr. bloem met het bakpoeder en klop het afwisselend met de melk door het beslag. Bestrijk het beslag inde vorm. Bak de bodem circa 15 minuten en laat bodem in de springvorm afkoelen.
  • Maak de frambozen schoon.
  • Roer de kwark, de mascarpone en het citroensap, 4 el. Suiker 1 zakje vanillesuiker door elkaar. Strijk dit taartmengsel over de taartbodem en verdeel de frambozen er over. Zet de taart circa 30 minuten in de koelkast.

Frambozenwetenswaardigheden!

  • Frambozen zijn in de winkel, de groenteman verkrijgbaar, of ga ze zelf plukken in de pluktuin van de Ooijpolder! www.ooijsmoois.nl
  • Frambozen zijn super gezond. In frambozen zitten geneeskrachtige stoffen die nooit eerder in een ander voedingsmiddel gevonden zijn. Naast geneeskrachtige stof bevatten frambozen tien keer meer anti-oxidanten dan tomaten.
  • Frambozenblad zorgt voor sterkere baarmoederspieren tijdens de zwangerschap, dat vrouwen niet zo gauw misselijk worden, dat weeën minder pijnlijk verlopen en dat er niet zoveel bloed vloeit tijdens de bevalling.
  • De Framboos heet officieel Rubus idaeus en behoort tot de rozenfamilie en is een zusje van de braam. Oorspronkelijk komt deze vrucht uit Oost Azië. Er bestaan zomer- en herfstframbozen
  • Een framboos kan zichzelf bestuiven, maar meestal zorgen de hommels en de bijen voor de bestuiving.

Frambozen plukken en eten:

Frambozen plukken:

Wie wil er nu niet plukken van dit heerlijke fruit! Frambozen kunt u plukken van juni tot en met oktober. Pluk frambozen wanneer ze mooi rozerood van kleur zijn. Indien u weerstand voelt met plukken, kunt u ze beter nog 1 dag laten hangen. Knijp niet te hard in de framboos, dan beschadigd de framboos.

Hoe bewaar ik frambozen?
U kunt frambozen het beste ongewassen op een koele plaats bewaren, zoals in de koelkast. Uitgespreid op een bord zijn ze daar 1 tot 2 dagen houdbaar.
U kunt ze ook prima invriezen. Wilt u frambozen invriezen, leg ze dan (niet boven op elkaar!) op een vel bakpapier, laat ze invriezen. Verpak ze daarna in een goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij – 18 C) kunnen de frambozen tot 12 maanden bewaard worden.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden ?
Het is niet noodzakelijk om frambozen voor consumptie te wassen. De beschadiging aan de vrucht is bij het wassen groot. Verwijder eventueel aanwezige blaadjes of steeltjes.

 

Naar het overzicht

Isa van Bergen

Over de schrijver

Isa van Bergen

Isa deelt graag haar passie voor lekker eten en koken met lezers van Topic.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring