Mijn kennis over lekker eten blijft groeien
Vorige editie heb ik jullie kennis laten maken met mijn beginnende studentenleven. Ik heb jullie verteld over mijn 24 (!) huisgenootjes en de diversiteit die daaruit voortvloeit in de keuken! Daar waar ik een paar maanden geleden hier begon als muurbloempje, heb ik inmiddels mijn plek gevonden en ben ik regelmatig te vinden in de keuken. Deze editie toon ik jullie drie gerechten welke ik voorheen snel zou doorbladeren in de Allerhande, maar de afgelopen maanden allemaal zelf heb bereid! Ik lieg als ik zeg dat ik niks heb gemist. Ook voor mijn familie thuis is mijn grote bereik aan nieuwe recepten mooi meegenomen. Met liefde kook ik in het weekend de gerechten die ik doordeweeks ontdekt heb! Mijn kennis over lekker eten blijft hier groeien!
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
Vorige editie heb ik jullie kennis laten maken met mijn beginnende studentenleven. Ik heb jullie verteld over mijn 24 (!) huisgenootjes en de diversiteit die daaruit voortvloeit in de keuken! Daar waar ik een paar maanden geleden hier begon als muurbloempje, heb ik inmiddels mijn plek gevonden en ben ik regelmatig te vinden in de keuken. Deze editie toon ik jullie drie gerechten welke ik voorheen snel zou doorbladeren in de Allerhande, maar de afgelopen maanden allemaal zelf heb bereid! Ik lieg als ik zeg dat ik niks heb gemist. Ook voor mijn familie thuis is mijn grote bereik aan nieuwe recepten mooi meegenomen. Met liefde kook ik in het weekend de gerechten die ik doordeweeks ontdekt heb! Mijn kennis over lekker eten blijft hier groeien!
Zoete aardappelcurry met naanbrood
‘Curry is een hele pittige soep welke je beter kan eten met een lepel dan met mes en vork.’ Dit was wat ik dacht over curry. Vooral het aspect ‘heel pittig’ vond ik maar niks. Thuis lieten wij de rode pepers altijd weg en was het zeldzaam als een gerecht een beetje pit bevatte. Maar niks is minder waar. Sinds de maanden dat ik hier woon heb ik al zo veel verschillende curry op! En ja, bijna allemaal gemaakt door niemand minder dan ikzelf! Ik ben inmiddels een groot fan van curry’s met een lekker stuk naanbrood. Deze variant met zoete aardappel is een van mijn favorieten!
Ingrediënten 4 personen:
- 2 zoete aardappelen (groot)
- 2 teentjes knoflook
- 1 middelgrote ui
- 1 el verse gember
- 2 el zonnebloemolie
- 2 wortelen
- 4 el Thaise rode currypasta
- 800 ml kokosmelk (ik gebruikte light variant)
- 4 mini-naanbroodjes
- 400 gr verse spinazie
- 2 limoenen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Snijd de zoete aardappel in blokjes. Meng de blokjes zoete aardappel op de bakplaat met 1 eetlepel zonnebloemolie en een beetje peper en zout. Zet de aardappelen in de oven en rooster 30 minuten. Snijd de knoflook fijn, snipper de ui en rasp de gember. Verhit 1 eetlepel olie in een pan. Bak hierin de knoflook, de ui en de gember tot ze beginnen te geuren. Snijd de wortels in blokjes. Doe de currypasta en de wortelblokjes in de pan en roer goed door. Bak 2 minuten. Doe de kokosmelk in de pan. Draai het vuur heel laag en laat 10 minuten met de deksel op de pan pruttelen. Bak ondertussen de mini-naanbroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer daarna de spinazie door de curry tot de spinazie helemaal geslonken is. Roer ook de geroosterde zoete aardappel door de curry. Snijd de limoen in partjes. Serveer de curry met de mini-naanbroodjes en de limoenpartjes.
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1194525/zoete-aardappelcurry-met-naanbrood-van-shane-kluivert
Ravioli met geroosterde aubergine en ricotta
Ravioli… Hhm nog zo’n gerecht waar ik eerst een scheef gezicht bij zou trekken. Gevulde pasta leek mij maar niets. Toch is het grappig hoe smaken kunnen veranderen. Nouja, veranderen? Italiaans eten stond bij mij altijd al hoog op mijn lijstje, maar ravioli? Nee, die niet. Dit is dan ook de eerste ravioli die ik gegeten heb en meteen een blijvertje! Ik heb dit gerecht inmiddels al meerdere keren gemaakt, ook bij mijn familie thuis. Enkel positieve reacties!
Ingrediënten 4 personen:
- 3 aubergines
- 1 el gedroogde oregano
- 250 gr ricotta
- 500 gr verse ravioli (ik gebruikte ‘verde burrata e pomodoro arrostito’ van AH)
- 400 gr pastasaus basilicum
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergines in blokjes van 2 cm en schep om met de oregano, olie en een snufje zout. Rooster ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Schep de aubergine halverwege om. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar en verwarm de pastasaus samen met de ricotta in een kleine (steel)pan 5 min. op laag vuur. Roer af en toe. Voeg de aubergine en de pastasaus uiteindelijk samen en verdeel de pasta en het mengel over de borden. Bestrooi eventueel met peper.
Gnocchi met truffelsaus & bloemkool
Knokkie? Gnjotsi? Wat is het nou eigenlijk? Naast dat ik niet wist hoe ik de naam moest uitspreken, wist ik eigenlijk ook niet wat het überhaupt was. Maar lieve mensen, ik ben erachter! Het is een Italiaanse pastasoort, gemaakt van aardappel en tarwemeel, volgens mijn moeder ‘deegballetjes’. Misschien is dit ook een van de redenen waarom wij dit thuis nooit hebben gegeten, ‘deegballetjes’ klinkt immers niet heel lekker. Maar mam, let maar op, ik ga je laten zien dat deze deegballetjes verrukkelijk zijn!
Ingrediënten 4 personen:
- 15 gr ongezouten roomboter
- 300 gr gesneden uien
- 2 tenen knoflook
- 2 el tarwebloem
- 80 gr truffeltapenade
- 250 ml slagroom
- 90 gr Parmezaanse kaas
- 400 gr koelverse bloemkoolroosjes
- 1000 gr gnocchi
- Bosje verse basilicum
Breng een ruime pan water aan de kook. Verhit de boter in een hapjespan en bak de ui met peper en zout 4 min. op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de knoflook fijn, voeg toe en bak 1 min. mee. Voeg de bloem toe en laat in 2 min. garen. Voeg de tapenade, slagroom, 150 ml kokend water en de helft van de kaas toe en breng op hoog vuur al roerend aan de kook, laat 5 min. op matig vuur zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd ondertussen de bloemkoolroosjes in stukken van ca. 3 cm en kook samen met de gnocchi 4 min. in de ruime pan beetgaar. (U kunt de gnocchi ook bakken voor een krokant laagje, bak deze dan in ongeveer 10 min. gaar) Snijd het basilicum grof. Meng de bloemkool en gnocchi door de saus. Verdeel over diepe borden, bestrooi met de rest van de kaas en garneer met het basilicum
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1194606/gnocchi-met-truffelsaus-en-bloemkool