Na regen komt zonneschijn!

Regen, regen en nog eens regen! Het lijkt wel of onze wolken de afgelopen weken intens verdrietig zijn. Een winterdip is het resultaat bij mensen zoals ik. Minder zin om mijn bed uit te gaan, te gaan sporten en met mensen af te spreken. Nee, geef mij maar weer zonnestralen!

Regen, regen en nog eens regen! Het lijkt wel of onze wolken de afgelopen weken intens verdrietig zijn. Een winterdip is het resultaat bij mensen zoals ik. Minder zin om mijn bed uit te gaan, te gaan sporten en met mensen af te spreken. Nee, geef mij maar weer zonnestralen!

Het voordeel van deze donkere dagen is natuurlijk wel dat er enorm veel tijd is om gezellig te kokkerellen, koken doe je immers niet buiten. ???? De gerechten van deze editie zijn geïnspireerd op het voorjaar, om alvast in de stemming te komen. Heerlijke lichte gerechten met het oog, helaas, alweer richting de weegschaal, want ja, zo eentje ben ik er dan ook weer, in de zomer ga ik voor een wat getoond lichaam. Maar ook zonder die ambitie te delen, zal u vast en zeker gelukkig worden van deze gerechtjes! Probeer ze vooral uit, mijn familie werd er vrolijk van!

Knapperige zalm-asperges uit de oven
Deze knapperige zalm-asperges uit de oven zijn perfect als borrelhapje/voorgerecht en staan ook fantastisch op tafel tijdens Pasen. Je rolt simpelweg groene asperges met gerookte zalm op in filodeeg. Even de oven in en klaar is kees. Maak daar een frisse dip met verse dille bij en ik weet zeker dat iedereen ervan zal smullen!

Ingrediënten voor 12 stuks
12 groene asperges
150 gr gerookte zalm
6 filodeegvellen – van ongeveer 20 cm
scheutje olijfolie
snuf peper

Voor de dille dip
3 el yoghurt
2 el mayo
klein bosje dille – fijngehakt en zo’n 5 gr

Verwarm je oven voor op 180 graden en laat de vellen filodeeg ontdooien. Leg een vochtige theedoek over het deeg wanneer het is ontdooid om uitdrogen te voorkomen.

Rol de plakjes gerookte zalm om de asperges. Snijd een vel filodeeg door tweeën en rol daar een asperge met zalm in. Kwast de uiteinden van het vel in met wat olijfolie voordat je hem dicht rolt. Ga door totdat je 12 rolletjes hebt.

Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede ovenplaat. Schuit de plaat in het midden van de oven en vak ze in 15 tot 20 minuten knapperig en goudbruin. Houd de oven goed in de gaten, ze moeten een lichtbruine kleur krijgen.

Meng in een kommetje de ingrediënten voor de dille dip door elkaar.

Haal de zalm-asperges uit de oven, serveer ze direct en zet er een schaaltje dille dip naast. Geniet ervan!

Bron: https://beaufood.nl/knapperige-zalm-asperges-uit-de-oven/

Paprika’s met krokant kipgehakt
Dit gerecht hebben ik onlangs ontdekt en nu al bijna 4x gegeten! Echt een aanrader. Muhammara is een dip waar ik nog nooit eerder van had gehoord, maar oh zo lekker in dit recept! Zelf ben ik een enorme fan van couscous, paprika en kip, dus eigenlijk kon dit recept ook niet missen. Het eitje bovenop zorgt voor een super schattig effect!

Ingrediënten voor 4 personen
4 rode paprika's
½ kippenbouillontablet
200 ml kokend water
150 g couscous
1 el milde olijfolie
300 g kipgehakt naturel
175 g muhammara spread
4 scharrel hennen-eitjes (normale kleine eitjes werken ook)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de rode paprika’s overlangs en verwijder de zaadlijsten. Los het kippenbouillontablet op in het kokende water. Schenk het water in een grote schaal over de couscous en dek af.

Verhit de olie en bak hierin het kipgehakt in 8 min. gaar en bruin. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Roer de koelverse muhammara door de couscous. Vul hiermee de paprikahelften. Maak met een lepel een diep kuiltje in het midden van de paprikahelften en breek hierin de eitjes.

Doe alle helften in een grote ovenschaal. Zet 25-30 min. in de oven tot het ei gestold en de paprika gaar is. Eet smakelijk! (Vergis u niet in de hoeveelheid, het is meer dan het lijkt ????)

Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1192893/gevulde-paprika-s-met-krokant-kipgehakt

Mango taart met amandelbodem
Taaaart! Ik houd ervan! Helaas zitten de meeste bomvol suiker en ongezonde dingen. Deze is naast verrukkelijk ook vrij gezond! Alleen maar voordelen dus. De bodem smaakt geweldig en is gemaakt van amandelmeel en havermout met daarbovenop een vulling van yoghurt, verse mango en een zuurtje van citroensap. 

Voor de bodem
100 gr amandelmeel
100 gr havermout
3 el honing
3 el kokosolie
1 tl bakpoeder
snuf zout

Voor de vulling
600 gr yoghurt – kokosyoghurt voor lactosevrije variant
4 el honing
6 blaadjes gelatine
2 el citroensap
100 gr mango

Voor de bovenlaag
200 gr mango
1 el honing
sap van 1/2 citroen
2 blaadjes gelatine

Verwarm je oven voor op 170 graden en bekleed een springvorm (van 18 cm) met bakpapier. Vet de randen in met een beetje kokosvet.

Doe de ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Als het deeg te droog is voeg je een klein scheutje water toe. Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Zet de vorm voor een kwartiertje in de oven.

Ga verder met de vulling. Roer de honing door de yoghurt en bewaar een klein beetje van dit mengsel in een apart bakje, zo’n 2 eetlepels. Week de blaadjes gelatine in een bakje koud water.

Breng het citroensap in een pannetje bijna aan de kook. Zet het vuur uit, knijp de blaadjes gelatine uit en roer dit door de citroen. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Schenk beetje bij beetje de yoghurt bij de citroen en blijf goed roeren. Schenk de helft van dit mengsel in de springvorm. Zet de vorm even in de koelkast zodat alles op kan stijven.

Pureer alle mango tot puree en schep 100 gram door de overgebleven helft van het yoghurt mengsel. Als de eerste laag uit de koelkast stijf genoeg is schenk je de tweede laag eroverheen. Zet de taart daarna weer in de koelkast.

Tijd voor de laatste laag. Week de twee velletjes gelatine weer in een bakje koud water. Roer de overige 200 gram mango puree door de honing en het citroensap. Warm dit op in een pannetje, knijp de blaadjes gelatine uit en meng dit erdoorheen. Als de taart uit de koelkast goed is opgesteven schenk je het mango mengsel eroverheen.

Pak de apart gehouden yoghurt erbij en maak hiermee een mooie swirl over de taart. Ik deed dit met een satéprikker.

En nu het moeilijkste...  In de koelkast en wachten maar! Zo’n drie uurtjes.

Bron: https://beaufood.nl/mango-taart-met-amandelbodem-van-oh-my-pie/

Naar het overzicht

Isa van Bergen

Over de schrijver

Isa van Bergen

Isa deelt graag haar passie voor lekker eten en koken met lezers van Topic.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring