Pistache, mijn nieuwe favoriete ingrediënt!

Tijdens de zomervakantie vind ik het extra leuk om aandacht te geven aan koken, ingrediënten ontdekken en vooral in het buitenland mijn ogen open te houden voor nieuwe smaken. Wat mij deze vakantie enorm is opgevallen is de pistachetrend. Pistache-ijsjes, -croissantjes, -koekjes, maar ook pasta’s en salades worden omgetoverd tot ware culinaire belevingen. Ik ben fan! Het lekkerste pistachegerecht wat ik deze vakantie heb gegeten was deze ravioli met een vulling van ricotta en garnalen en een pistache crumble on top, heerlijk! Deze editie recepten die herfstsmaken combineren met dit veelzijdige nootje, om mee te gaan met onze prachtige seizoenen, de trends, maar vooral om lekker te genieten!

Tijdens de zomervakantie vind ik het extra leuk om aandacht te geven aan koken, ingrediënten ontdekken en vooral in het buitenland mijn ogen open te houden voor nieuwe smaken. Wat mij deze vakantie enorm is opgevallen is de pistachetrend. Pistache-ijsjes, -croissantjes, -koekjes, maar ook pasta’s en salades worden omgetoverd tot ware culinaire belevingen. Ik ben fan! Het lekkerste pistachegerecht wat ik deze vakantie heb gegeten was deze ravioli met een vulling van ricotta en garnalen en een pistache crumble on top, heerlijk! Deze editie recepten die herfstsmaken combineren met dit veelzijdige nootje, om mee te gaan met onze prachtige seizoenen, de trends, maar vooral om lekker te genieten!


In honing gebakken champignons met pistachepesto
Champignons vind ik echt horen bij de herfst. Natuurlijk eten we ze het hele jaar door, maar als de bomen wat meer bruin en oranje worden, krijg ik extra zin om te koken met deze paddenstoel. Bij het eerste gerecht gebruiken we het pistachenootje in een heerlijke pesto, kan eigenlijk nooit missen!

Ingrediënten vier personen
- 8 champignons (4 indien je de hele grote kan kopen)
- 2 el honing
- 1 el sojasaus
- 1 el olijfolie
- Peper en zout
Voor de pistachepesto
- 100 gr pistachenoten (gepeld, ongezouten)
- 20 gr pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- 20 gr verse basilicum
- 1 el geraspte Parmezaan
- 3 el olijfolie
- Peper en zout

Hak de basilicumblaadjes en knoflook fijn met een mes. Doe alle ingrediënten (pistachenoten, pijnboompitten, knoflook, basilicum, olijfolie en Parmezaanse kaas) in een cutter en mix fijn. Zorg er wel voor dat je structuur blijft houden, dus het mag geen slappe fijne puree worden. Proef en kruid met peper en zout.

Maak de champignons schoon met een borsteltje. Ik spoel ze nooit met water, omdat ze water gaan vasthouden en je ze moeilijk nog krokant kan bakken. Haal voorzichtig de steeltjes eruit zodat je enkel nog de hoed hebt.

Meng de olijfolie met de sojasaus en honing. Doe deze mengeling in de pan en zorg dat de pan voldoende heet is. Zorg er wel voor dat de olie en honing niet verbrand. Bak de champignons eerst met de holte naar beneden gedurende 2-3 minuten. Kruid met peper en zout. Draai ze dan zorgvuldig om en bak ook deze zijde 2-3 minuten.

Je zal zien dat er veel vocht vrijkomt, leg dus zeker geen deksel op de pan, want het vocht moet kunnen verdampen. Zorg dat ze mooi bruin gebakken.

Zet de pan van het vuur en vul de champignons met de pistache pesto met een lepeltje. Serveer warm, eventueel samen met enkele frisse blaadjes sla.

Bron: https://www.secretosdelsur.com/recepten/in-honing-gebakken-champignons-met-pistache-pesto/


Pasta met garnalen en pistache
Om een beetje een look-a-like te maken van mijn lievelingsgerecht deze zomer, heb ik gekozen voor een spaghetti met garnalen en geroosterde pistachenootjes. Zelf ravioli maken is iets wat echt op mijn bucketlist staat, maar in een studentenhuis niet zo snel gebeurt. Desalniettemin vormen deze pure ingrediënten samen een verrukkelijke maaltijd.

Ingrediënten vier personen
- 80 gr gepelde, ongezouten pistachenootjes
- 400 gr verse garnalen in de schaal
- 3 liter groentebouillon
- 1 liter water
- 600 gr spaghetti
- Zout
- Olijfolie
- 2 teentjes knoflook, kleingesneden
- 2 theelepel verse chilipeper, kleingesneden
- 100 ml witte wijn
- Handje fijngesneden peterselie

Maak eerst de bouillon: pel de garnalen, houd de gepelde staartjes koel en doe de koppen en schalen in een pan met de bouillon. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer een half uur zachtjes pruttelen. Zeef de bouillon en wrijf de schalen goed fijn in de zeef om er zo veel mogelijk smaak uit te halen.

Rooster de pistachenootjes in een droge pan – steeds even omschudden en opletten dat ze niet aanbakken. Zet het vuur weer uit, hak ze klein en houd ze apart.

Neem ongeveer 2,5 liter van de gezeefde bouillon en doe deze in een grote pan. Leng aan met nog eens 1 liter water en breng aan de kook. Doe er een flinke schep zout bij en kook hierin de spaghetti.

Verwarm de olijfolie in een platte pan, doe er de knoflook en de chili bij en laat dit een minuutje zweten – niet bakken. Doe er dan de gepelde garnalen in en verhit deze al roerend in ongeveer een minuut. Blus met de witte wijn. En voeg, als de alcohol is verdampt, de overgebleven garnalenbouillon toe. Roer nog even goed door.

Giet de pasta af en houd iets van het kookwater over. Doe de pasta bij de garnalensaus samen met een paar lepels van het kookwater om licht te binden.

Haal van het vuur, doe er de peterselie doorheen en nog een beetje olijfolie erover. Serveer meteen met de geroosterde pistachenootjes erover.

Bron: https://www.watatenzij.nl/2014/10/25/pasta-met-garnalen-en-pistache/

 

Pistache tiramisu
Desserts met pistache waren deze zomer niet weg te denken van de menukaart en in de winkels. Tijdens mijn vriendinnenvakantie in Athene heb ik een bolletje salted pistache ijs gegeten waar ik nog nachtelijks wakker van lig, zo lekker! Met een tiramisu kan je vaak niet te mist in gaan. Deze variant met pistachepasta (verslavend lekker!) is goddelijk!

Ingrediënten 8 personen
- 300 gr mascarpone
- 150 gr pistachepasta (+1 eetlepel, te koop bij bijv. Dille & Kamille)
- 1 tl vanille-extract
- 450 ml slagroom
- 75 gr suiker
- 75 gr pistachenootjes (ongezouten)
- 200 ml espresso
- 200 gr lange vingers
- 1 el poedersuiker

In een ruime kom, klop je de mascarpone, pistachepasta en het vanille-extract los. In een andere kom klop je 300 ml slagroom met de suiker stijf.

Schep de slagroom voorzichtig door de mascarpone, samen met de verkruimelde pistachenootjes (hou 1 eetlepel apart).

Neem nu de lange vingers en haal ze aan één kant door de afgekoelde koffie heen. Verdeel de helft over de bodem van een ovenschaal.

Verdeel daarover de helft van het roommengsel, herhaal weer met een laag lange vingers en sluit af met het roommengsel.

Zet de tiramisu nu in de koelkast om op te stijven voor minimaal 4 uur.

Klop de overige slagroom op met de poedersuiker. Schep hier voorzichtig 1 eetlepel pistachepasta doorheen en decoreer de tiramisu met mooie toefjes slagroom. Garneer met 1 eetlepel verkruimelde pistachenootjes.

Eet smakelijk!

Bron: https://www.eefkooktzo.nl/pistache-tiramisu/

 

Naar het overzicht

Isa van Bergen

Over de schrijver

Isa van Bergen

Isa deelt graag haar passie voor lekker eten en koken met lezers van Topic.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring