Pompoenen horen bij de herfst!
Ik hoop dat wanneer je dit stuk leest er zonnestralen zijn doorgebroken, er is gelachen op het terras en dat je hebt kunnen genieten van zomerse avonden. Maar op moment van schrijven vraag ik mezelf af: is de zomer nu al bijna afgelopen of nog niet begonnen? In Nederland hebben we dit jaar minder geluk met het warme zomerweer. Voor een echt lekker kleurtje moesten we toch echt een paar landen verderop bezoeken. Desondanks naderen we weer het nieuwe seizoen: de herfst! Gekleurde bladeren aan de bomen en mooie wandelingen in het bos, of zal de natuur weer iets compleet anders voor ons in petto hebben? Het enige wat we kunnen doen is afwachten en alvast genieten van de lekkere herfstgerechten die komen gaan. Wat is er nou meer herfstachtig dan de pompoen? Deze editie een special over deze vruchtsoort om toch alvast het nieuwe seizoen te eren, in welke vorm ie ook gaat komen!
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
Ik hoop dat wanneer je dit stuk leest er zonnestralen zijn doorgebroken, er is gelachen op het terras en dat je hebt kunnen genieten van zomerse avonden. Maar op moment van schrijven vraag ik mezelf af: is de zomer nu al bijna afgelopen of nog niet begonnen? In Nederland hebben we dit jaar minder geluk met het warme zomerweer. Voor een echt lekker kleurtje moesten we toch echt een paar landen verderop bezoeken. Desondanks naderen we weer het nieuwe seizoen: de herfst! Gekleurde bladeren aan de bomen en mooie wandelingen in het bos, of zal de natuur weer iets compleet anders voor ons in petto hebben? Het enige wat we kunnen doen is afwachten en alvast genieten van de lekkere herfstgerechten die komen gaan. Wat is er nou meer herfstachtig dan de pompoen? Deze editie een special over deze vruchtsoort om toch alvast het nieuwe seizoen te eren, in welke vorm ie ook gaat komen!
Pompoensoep met mangochutney
Pompoensoep met een twist! Voor wie het nog niet wist, mango en pompoen zijn een gouden combi! In de herfst vind ik het heerlijk om onderuitgezakt op de bank een kom soep te eten (drinken?) met een dekentje. Dit recept is dan ook ideaal om een dag van tevoren te maken voor tijdens de drukke dagen. Probeer vooral deze variatie op de traditionele pompoensoep en duik zo de herfst in!
Ingrediënten 4 personen
- 1,5 kg pompoen
- 1 ui
- 2 cm verse gember
- 1 el olie
- 1,5 el curry madras kruiden
- 2 groentebouillontabletten
- 1,5 liter kraanwater
- 4 el zure room
- 4 el mangochutney
Was de pompoen en snijd in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de ongeschilde parten in stukjes van 2 cm. Snipper de ui. Schil en rasp de gember.
Verhit de olie in een soeppan en fruit de pompoen, ui, gember en curry madras 3 min. op laag vuur. Voeg de bouillontabletten en het water toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. koken. Roer af en toe.
Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Voeg eventueel water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over diepe borden of kommen en schep in elk ervan 1 el zure room en 1 el chutney.
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1186219/pompoensoep-met-mangochutney
Kipstoof met pompoen, zwarte bonen & Caribbean spice
Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor een stoof met kip en verschillende groenten, waaronder natuurlijk pompoen. Zelf heb ik er Turks brood bij afgebakken om lekker mee in de stoof te dippen. De kruiden bezorgen ons een Caraïbisch feestje, maar je kunt deze ook vervangen door eigen gewenste kruiden. De stoof is veelzijdig en gemakkelijk te maken. Mijn huisgenoten hebben hun vingers erbij afgelikt!
Ingrediënten 4 personen
- 4 stengels bleekselderij
- 1 gele paprika
- 390 gr kipdijfilet
- 2,5 el Euroma by Jonnie Boer Caribbean spice
- 5 trostomaten
- 200 gr uitgelekte zwarte bonen
- 400 gr pompoenstukjes
- 250 ml heet water
- 0,5 bosje salade-ui
Snijd de bleekselderij in boogjes van 1 cm. Halveer de paprika, verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten, snijd het vruchtvlees in reepjes en halveer deze. Snijd de kip in reepjes. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak de kip, bleekselderij, paprika en Caribbean spice 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Doe de bonen in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
Voeg de tomaten, bonen, pompoen en het hete water toe en breng aan de kook. Laat 20 min. met de deksel op de pan op laag vuur stoven. Roer af en toe.
Snijd de salade-ui in dunne ringen. Breng de stoof op smaak met peper en zout en bestrooi met de salade-ui.
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1194801/kipstoof-met-pompoen-zwarte-bonen-en-carribean-spice
Pompoencake met romige topping
Deze kruidige pompoencake is een ideale variant op de hartige herfstgerechten die we van de pompoen gewend zijn. Deze cake is heerlijk zoet met een frisse topping en een knapperige finishing touch. Naast worteltaart blijft dit toch echt een van mijn favorieten. Een geweldige traktatie voor op een regenachtige dag!
Ingrediënten voor 1 cake (10 personen)
- 400 gr koelverse pompoenstukjes
- 6 el kraanwater
- 175 gr donkere basterdsuiker
- 275 gr ongezouten roomboter
- 3 middelgrote eieren
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 el gemalen kaneel
- 1 el gemalen kardemom
- 1 el gemalen gember
- 150 gr kristalsuiker
- 70 gr pecannoten
- 100 gr monchou
- 75 gr poedersuiker
Kook de pompoenstukjes in een klein beetje water op laag vuur in 15 min. gaar. Giet af en pureer de pompoen met de staafmixer tot een gladde puree. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 170 °C.
Vet de cakevorm in met boter, bekleed met bakpapier en bestrijk opnieuw met boter. Mix met een mixer de basterdsuiker met 175 g boter licht en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Mix op de laagste stand de afgekoelde pompoenpuree erdoor. Zeef het bakmeel en de specerijen boven de kom en spatel het er zo luchtig mogelijk door. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hem in het midden van de cake, komt de prikker er schoon en droog uit dan is de cake gaar. Laat in 2 uur afkoelen op een rooster. Leg een stuk bakpapier klaar.
Verwarm de kristalsuiker met 2 eetlepels water in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Laat de suikerkristallen oplossen en zet dan het vuur hoog tot de suiker diepbruin kleurt. Neem direct van het vuur en doe de pecannoten erbij. Schep om en stort de karamel op het bakpapier en laat 15 min. afkoelen. Hak de pecan-karamel met een mes in grove stukken. Klop de rest van de boter met de roomkaas en poedersuiker in 4 min. luchtig. Bestrijk de bovenkant van de cake ermee en bestrooi met de pecan-karamel.
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1185209/pompoencake