Samen vieren we de feestdagen!
Voor mij draaien de feestdagen, en dan kerst in het bijzonder, om het samenzijn met geliefden. Al sinds ik me kan herinneren hebben wij thuis een standaard ritueel wat we doen op elke kerstdag. Eerste kerstdag naar ‘opa en oma Gennep’ en twee kerstdag naar ‘opa en oma Groesbeek’. Vandaar dat ik zat te denken, hoe weet ik nou of deze gerechten geslaagd zijn voor een kerstdiner? Nou, door een proefkerstdiner te geven voor mijn opa’s en oma’s! De gerechten die je op deze pagina kunt vinden, zijn dus kritisch geproefd en beoordeeld door echte fijnproevers en zijn beoordeeld als kerstdinerproof!
Alvast smakelijke kerstdagen en alle goeds voor 2025!
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
Voor mij draaien de feestdagen, en dan kerst in het bijzonder, om het samenzijn met geliefden. Al sinds ik me kan herinneren hebben wij thuis een standaard ritueel wat we doen op elke kerstdag. Eerste kerstdag naar ‘opa en oma Gennep’ en twee kerstdag naar ‘opa en oma Groesbeek’. Vandaar dat ik zat te denken, hoe weet ik nou of deze gerechten geslaagd zijn voor een kerstdiner? Nou, door een proefkerstdiner te geven voor mijn opa’s en oma’s! De gerechten die je op deze pagina kunt vinden, zijn dus kritisch geproefd en beoordeeld door echte fijnproevers en zijn beoordeeld als kerstdinerproof!
Alvast smakelijke kerstdagen en alle goeds voor 2025!
Terrine van zalm, rode biet en komkommer
Dit gerecht is een culinair kunstwerk dat niet alleen de smaken van gerookte zalm, frisse komkommer en zoete biet combineert, maar er ook prachtig uit ziet! Een terrine is een gerecht dat in lagen wordt opgebouwd in een rechthoekige vorm en vervolgens koud wordt geserveerd in plakjes. Voor dit gerecht gebruik je het best een rechthoekige of langwerpige ovenschaal of cakevorm. Een ware traktatie voor zowel het oog- als de smaakpapillen, een gerecht om indruk mee te maken!
Ingrediënten acht personen
- 4 blaadjes gelatine
- 1 citroen
- 15 gr verse bieslook
- 600 gr zuivelspread
- 1 el mierikswortel
- 250 gr gekookte bieten
- 1 komkommer
- 300 gr gerookte zalmfilet
Week de gelatine 5 min. in ruim koud water. Boen de citroen schoon, rasp ondertussen de gele schil en pers een halve vrucht uit. Snijd de andere helft in halve plakjes. Verwarm 1 el citroensap op laag vuur. Knijp de gelatine uit en laat het, van het vuur af, al roerend in het citroensap oplossen. Laat iets afkoelen.
Houd een paar sprieten bieslook achter voor garneren en snijd de rest fijn. Meng de zuivelspread met de mierikswortel, bieslook en 1 tl citroenrasp. Voeg al roerend het afgekoelde gelatinemengsel toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schaaf de bieten met een dunschiller of mandoline in dunne plakken van 2 mm en doe dit in de lengte met de komkommer. Dep de biet en komkommer droog met keukenpapier.
Gebruik de 8 stevigste komkommerlinten. Verdeel 3 el van de zuivelspread erover, strijk glad en rol de linten op.
Bekleed de ovenschaal met vershoudfolie. Verdeel de plakjes zalm over de bodem en randen van de ovenschaal, laat 3-4 cm overhangen. Verdeel een laag van het zuivelspreadmengsel van 1 cm gelijkmatig over de zalm op de bodem. Verdeel de helft van de bietenplakjes erover en druk voorzichtig aan. Verdeel daar weer een laag zuivelspread van 1 cm gelijkmatig over.
Verdeel de komkommerrolletjes in de lengte, liggend over de zuivelspread, zodat als je de terrine straks in plakjes snijdt, je mooie cirkels ziet. Vul de ruimte langs de randen van de schaal op met zuivelspread, verdeel nog een laagje over de bovenkant en strijk alles glad. Verdeel de rest van de biet erover en druk voorzichtig aan. Verdeel de rest van de zuivelspread erover, strijk glad en vouw de overhangende zalm erover.
Vouw de folie dicht en druk voorzichtig aan. Laat 6 uur opstijven in de koelkast. Neem uit de vorm, verwijder de folie en verdeel de citroenplakjes en de rest van de bieslook erover.
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1197851/terrine-van-zalm-en-rode-biet-en-komkommer
Open lasagne met paddenstoelen en truffel
Lasagne zonder de oven te gebruiken? Ja zeker, deze open lasagne is een verrassende twist op de klassieke lasagne waarbij de lagen niet volledig worden bedekt, maar juist open en zichtbaar worden gepresenteerd. Een gerecht ideaal als feestelijk hoofdgerecht voor liefhebbers van paddenstoelen en truffel.
Ingrediënten vier personen
- 8 verse lasagne vellen
- 750 gr gemengde paddenstoelen
- 2 teentjes knoflook
- 50 gr Grana Padano (plus extra om te garneren)
- 500 gr ricotta
- 1 ui
- 2 el truffelpesto
- 2 takjes verse tijm
Meng de ricotta met de geraspte Grana Padano. Breng op smaak met peper en zout.
Pel en snipper een ui en hak twee teentjes knoflook fijn. Fruit deze aan in een beetje olijfolie. Maak de gemengde paddenstoelen schoon, snijd ze in stukken en voeg ze samen met de blaadjes van één takje tijm toe aan de pan. Bak mee tot de paddenstoelen gaar zijn. Voeg vervolgens twee eetlepels truffelpesto toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Kook de verse lasagnevellen gaar in ruim water met zout, volgens de aanwijzingen op de verpakking (ongeveer vier minuten). Laat ze uitlekken.
Leg op elk bord een lasagnevel. Verdeel hierover een flinke lepel van het ricottamengsel en wat van de paddenstoelen. Herhaal deze stappen nogmaals, zodat je twee lagen hebt. Eindig met een laagje paddenstoelen.
Garneer de lasagne met wat verse tijm en extra geraspte Grana Padano. Serveer direct.
Bron: https://uitpaulineskeuken.nl/recept/open-lasagne
Mini-chocoladetaco met stoofpeer en framboos
Als kers op de taart eindig je je kerstdiner met deze feestelijke mini-chocoladetaco’s. De combinatie van pure chocolade, romige mascarpone en de zoete en frisse smaken van stoofpeer en framboos maakt dit dessert super verfijnd en smaakvol. Een elegant, creatief en feestelijke afsluiter om van de genieten!
Ingrediënten acht personen
- 125 gr pure chocolade 85%
- 2 partjes koelverse stoofpeertjes
- 125 gr mascarpone
- 16 verse frambozen
- Eventueel eetbare parels om te garneren
Hak de chocolade grof. Doe 75 gram in een vuurvaste kom en smelt au bain-marie. Haal van het vuur, voeg 25 gram van de chocolade toe en roer door tot alles is gesmolten.
Knip 8 rondjes (per 8 personen) van ongeveer 12 cm uit het bakpapier. Verdeel de chocolade met de achterkant van een lepel in een rondje van ongeveer 8 cm over het bakpapier. Laat 5 min. staan en vouw samen met het bakpapier tot een taco. Zet tussen de holten van een omgedraaide muffinvorm en laat in 30 min. hard worden in de koelkast.
Doe ondertussen de peertjes in de hoge beker en pureer glad. Roer de mascarpone erdoor en schep in de spuitzak.
Spuit de stoofperenroom in de taco’s en garneer met de frambozen, eventueel eetbare parels en de rest van de chocolade
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1199508/mini-chocoladetaco-met-stoofpeer-en-framboos