De wereld verzamelt in een tuin in Groesbeek

Vogelliefhebber Paul Meijers

Vogelliefhebber Paul Meijers

Je weet niet wat je ziet als je de achtertuin van Paul Meijers uit Groesbeek betreedt. Wat een pracht aan vogels loopt en fladdert daar rond. Verschillende soorten steenpatrijzen, tropische duiven, parelhoenders, pauwfazanten, kuifkwartels, frankolijnen, tragopanen en tinamo’s. De diertjes komen uit alle delen van de wereld, van India tot Australië en van Zuid-Amerika tot Europa. De kleurenpracht spat uiteen in je ogen.

Passie
Denk nou niet dat die beestjes los rondlopen. Nee joh, ze wonen in prachtige volières en hebben genoeg leefruimte. Je kunt het duidelijk zien wanneer Paul ons rondleidt langs de vele soorten vogels. Passie voor vogels bestaat nog. “Ik kreeg de liefde voor vogels met de paplepel ingegoten. Mijn opa had al fazanten en mijn vader kweekte eenden, ganzen en zwanen in de vijvers achter zijn huis. Zonder die passie kun je dit niet doen. Ik begin om 06.15 uur al met voeren, ga dan naar mijn werk en in de avond ga ik verder met voeren en water geven. In het kweekseizoen red je het daar niet mee. Dan worden er eieren in de broedmachines gelegd en na vier dagen wordt er met een schouwlamp gekeken of er leven in zit. Het verzorgen van de jonge kroost vergt dan veel aandacht en zorg. Ik ben er gemiddeld twee uur per dag mee bezig, maar het is wel heel ontspannend.”

Eigen kweek
We wandelen verder langs de vele volières vergezeld door waakhond Joes. Ik vraag me af, hoe komen al die vogels hier terecht? “Geen van deze vogels zijn in het wild gevangen. Nieuwe soorten koop ik aan of verkrijg ik door te ruilen. De meeste kweek ik zelf. Ik heb een eigen kweekkelder. De eieren worden in broedmachines uitgebroed en de jongen grootgebracht in opfokbakken, daarna worden ze in de volières geplaatst. Soms verkoop ik er een paar om de voerkosten eruit te halen.”

Aan het eind van de wandeling volgt een indrukwekkend verhaal. In 2007 overleed namelijk de zoon van Paul en zijn vrouw Helga. “Dan zorgt deze hobby voor afleiding. Hoe raar het ook klinkt. Even weg uit het verdriet, want het verzorgen van de vogels gaat altijd door. Je kunt niet zomaar een dag overslaan.”

Handenbinders?
Lekkere handenbinders zijn dat dan, die vogels. “Nee joh, mijn gezin helpt mee met het onderhouden van de tuin. De vogels verzorg ik zelf. Als we op vakantie gaan, nemen Erik en Frank de verzorging over.”

Vakantiegevoel
We drinken nog even koffie in de sfeervolle tuin, samen met Paul en zijn gezin. De avond valt. De avondschemering toont haar kleurenpracht en we genieten van de stemmige, fascinerende roep van kwartels, patrijzen en alle andere vogels. De natuur werkt ontspannend. Voor even waan je je op vakantie in een ver land. Het is genieten, meer dan 70 vogelsoorten uit alle werelddelen, verzameld in een tuin in Groesbeek. Zo bijzonder!

Naar het overzicht

Jan de Valk

Over de schrijver

Jan de Valk

Jan schrijft met passie en beleving en dat lees je terug!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring