Voetballen voor bier en bitterbal

DVSG: Door Vriendschap Sterk Groesbeek

DVSG: Door Vriendschap Sterk Groesbeek

DVSG viert volgend jaar haar 75-jarige verjaardag. Reden voor Topic om eens een kijkje te gaan nemen bij die oergezellige voetbalvereniging op De Horst. De club is na al die jaren nog springlevend. Het plezier en de sport gaan er hand in hand.

Ontvangstcomité
Er wacht ons een heus ontvangstcomité als we in café Hopmans op De Horst aanschuiven voor een gesprek over voetbalvereniging DVSG. We zitten rond de ronde tafel met Cindy en Eric Hopmans (uitbaters café Hopmans), oud-voorzitter Geer Tüss, Albert schoenmakers (voorzitter Stichting Sportpark De Horst) en huidig voorzitter Jan Coenen.

Gezellig
Het gesprek ontvouwt zich in een gezellige, ongedwongen sfeer. Niks geen dikdoenerij. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, dat is DVSG ten voeten uit. Jan: “De sfeer is hier erg belangrijk. Voetballers komen hiernaartoe voor de sport, maar ook omdat het hier gezellig is. De 3e helft is hier net zo belangrijk als de eerste twee, dit geldt ook voor het eerste. Alhoewel ik ze er ook weleens van verdenk dat ze de derde helft het allerbelangrijkste vinden.” Er klinkt een flink gelach aan tafel. Humor is bij DVSG nooit ver weg. Geer: “Het sociale aspect is hier belangrijk. We hadden eens een spits die geen cent te makken had. Leden van de club zorgden voor voetbalschoenen, een fiets, noem maar op. Hij maakte in dat seizoen wel mooi 25 goals voor ons.”

Recreatie
Eric: “Het recreatieve aspect van de sport heeft hier altijd voorop gestaan. Spelers zijn hier nooit betaald. Je voetbalt hier voor een biertje en een bitterbal. Voor een zak piepers en een mud kolen zeiden ze vroeger.” Cindy: “De elftallen zijn hier veelal vriendengroepen. Ze vinden het leuk om met elkaar te voetballen en daarna feest te vieren in het café hier.” Jan: “Iedereen is hier even belangrijk, of je nou veel of weinig talent hebt, maakt niet uit. Het eerste is niet belangrijker dan het vijfde.” We hebben weleens een wedstrijd van DVSG bezocht en de gemoedelijkheid in en op het veld straalt je tegemoet. Het is goed toeven op sportpark De Horst in het weekend. Albert: “Die sfeer is allesbepalend geweest. Bovendien vormen de lagere elftallen je vrijwilligersbasis.” Aan elftallen heeft DVSG ook in het post-coronatijdperk geen gebrek. Volgend seizoen bevolken zes seniorenteams de grasmat op het sportpark en praktisch in alle jeugdcategorieën spelen één of meerdere teams.

IJzersterk team
De band tussen café Hopmans en DVSG is altijd hecht geweest. Vereniging en café vormen tot op de dag van vandaag een ijzersterk team. Eric: “Hopmans kan niet zonder DVSG en andersom. Mijn ouders Dien en Jan Hopmans (beiden overleden en voormalige uitbaters van het café. red.) konden niet zonder de club. Ze waren bij wijze van spreken de grootste fans. Die sfeer houden Cindy en ik erin. We zorgen voor een warm ontvangst van leden en gasten. Na de wedstrijd komen ze in een warm bad. Het café is een gezellige huiskamer waarin iedereen zich thuis voelt.” Jan: “We vormen een twee-eenheid, we kunnen niet zonder elkaar. Café Hopmans heeft inkomsten door het bezoek van de voetballers, maar is ook onze hoofdsponsor. Eric en Cindy doen veel zaken pro deo voor de club. Zo wast Cindy de reserveshirts van de spelers. Wij hebben en willen geen kantine, ook niet in het nieuwe gebouw, dan krijg je een andere sfeer. Dat willen we niet. Bovendien is het moeilijk om aan voldoende vrijwilligers te komen. De samenwerking loopt perfect zo, waarom zou je dat weggooien?” Albert: “Wij moeten ervoor zorgen dat voetballers hier graag willen sporten. Dat ze het hier naar hun zin hebben. Daar speelt Café Hopmans een belangrijke rol in.” Cindy: “We doen veel samen, van broodjes voor de spelers tot de nieuwjaarsreceptie.”

Dien Hopmans
Geer: “Vroeger zaten we gewoon bij Dien en Jan in de huiskamer te vergaderen. Dien was de moeder van DVSG. Ze wist alles en loste conflicten op voordat ze de kop op staken of escaleerden. Ze stond voor iedereen klaar en zorgde op een natuurlijke manier voor rust in de tent.”

Studio Sport
Eric: “We hadden vroeger geen televisie in het café. De gasten keken in de huiskamer van mijn ouders naar Studio Sport. Toen mijn vrouw Cindy hier net woonde, zat ze in de huiskamer en kwamen de voetballers binnen. Zonder iets te vragen of overleggen zetten ze de televisie op Studio Sport. Dat waren ze zo gewend. Cindy was stomverbaasd. Later hebben we toch maar een televisie in het café geplaatst.”

Nieuwe accommodatie
Momenteel wordt de accommodatie van DVSG verbouwd. Het gebouw is nog niet klaar, maar het ziet er nu al prachtig uit. Het herbergt onder meer een koffiehoek, waar ouders droog en warm kunnen staan en van een kop koffie kunnen genieten. Albert: “Je krijgt zo ook meer binding met de ouders. Ze komen gemakkelijker naar de koffiehoek dan naar Hopmans. Die is trouwens in de ochtend ook gewoon dicht.” Voor de kinderen is er een jeugdhonk, immers de jeugd mag niet meer in het café komen, onder andere vanwege het schenken van alcohol.

Voordat de accommodatie verbouwd kon worden, is er veel water door de Rijn gestroomd. Overleg na overleg vond plaats. Jan: “Wij wilden graag een multifunctioneel gebouw voor DVSG, de korfbalvereniging en de schutterij. Eventueel zou dorpshuis De Slenk erbij betrokken kunnen worden, maar de schutterij zag dit niet zitten, ze wilde haar eigen gebouw behouden. De gemeente zag de multifunctionaliteit uiteindelijk ook niet zitten. Momenteel weer wel, maar nu is het te laat.” Eric: “Ik was laatst in Batenburg, bij voetbalvereniging Batavia. Die hebben dezelfde accommodatie als wij, maar daar zit een school, naschoolse opvang, een crèche en een soort dorpshuis bij in. Dat is toch veel beter.” Albert: “Hoe dan ook, DVSG beschikt straks over een prachtige accommodatie.”

Jeugd
We zien heel veel jeugdspelers van en naar het sportpark fietsen. De voetballende jeugd heeft duidelijk de weg naar De Horst gevonden. Jan: “Het werven van jeugdspelers is voor ons erg belangrijk. Het vormt de levensader van de club. We organiseren veel voor de jeugd en werken samen met Kindcentrum Op De Horst. De jeugd sport hier graag, omdat het gezellig en goed georganiseerd is.”

Bij DVSG willen ze best goed presteren op het veld, maar het plezier in de sport, de gezelligheid na afloop en de onderlinge vriendschap zijn het allerbelangrijkst. Het sociale aspect staat hoog in het vaandel. Ze vormt de huisstijl van de club. Inderdaad, DVSG: Door Vriendschap Sterk Groesbeek. Van die naam is niets gelogen.

Naar het overzicht

Jan de Valk

Over de schrijver

Jan de Valk

Jan schrijft met passie en beleving en dat lees je terug!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring