Al een kwart eeuw onderweg

Stichting Vrienden van Norbertus

Stichting Vrienden van Norbertus


Welke oudere in Gennep en omgeving kent hem niet: de rolstoelbus. De rolstoelbus van Vrienden van Norbertus vervoerde inmiddels hele ‘volksstammen’ naar talloze bestemmingen in de buurt maar ook verder weg. Stichting Vrienden van Norbertus is de stuwende kracht achter de rolstoelbus. Vanwege het vijfentwintigjarig bestaan én voor de betekenis die de stichting voor de gemeenschap van Gennep heeft werd zij op donderdag 17 november onderscheiden met de Ganapja.

De Gennepse onderscheiding voor maatschappelijke weldoeners kwam voor de Stichting Vrienden van Norbertus als een volslagen verrassing. Burgemeester Hans Teunissen en wethouder Frank Pubben braken min of meer in, tijdens het feest dat de Stichting samen met de vrijwilligers en gebruikers vierde in het Atrium van Norbertushof.

Tegenwoordig bestaat het volledige bestuur uit Suus Knevel, Ineke Bloemen - Hendrix, Raymond Nypels, secretaris Vincent van Riet, voorzitter Mieke Dekkers en Jan Broekman (penningmeester).Tijdens het feestje namen Vincent Van Riet en Mieke Dekkers – Van der Valk de tijd om de stichting en het ontstaan ervan toe te lichten. Beiden zijn vanaf de oprichtingsdatum bestuurslid. Vincent van Riet heeft nog helder voor de geest hoe het eind jaren negentig van de twintigste eeuw aan het rollen kwam. “Mieke en ik werden door Hanneke Lackamp, de toenmalige directeur van verpleeghuis Norbertus gevraagd. Ze vroeg ons een comité op te zetten dat activiteiten zou regelen die niet subsidiabel waren en de rolstoelbus is daar een voorbeeld van.”
Mieke en Vincent gingen aan de slag. Zij vonden onder andere Cees Westgeest, wijlen Frans Huisman, wijllen Richmonde Berger (echtgenote van oud-burgemeester Berger) en Toon Ras bereid zitting te nemen in het eerste bestuur dat in 1997 opgericht werd. De Stichting Vrienden van Norbertus was daarmee een feit.

Menig Gennepenaar herinnert zich nog de acties waarmee de stichting geld inzamelde voor activiteiten. In het voormalige verzorgingstehuis werd in die jaren een dienstenveiling gehouden ten bate van de rolstoelbus. Aan die middag verleende zangeres Anneke Grönloh destijds belangeloos haar medewerking.

De eerste rolstoelbus kwam er, na de oprichting van de Stichting. Het tweedehands voertuig werd opgeknapt en aangepast. De rijvaardige rolstoelbus werd totaal afgereden en eenmaal versleten werd het tijd voor een nieuwe. Die werd na een zoektocht gevonden. Het fraaie voertuig deed uitstekend dienst maar viel kort voor de kerstdagen van 2019 ten prooi aan een vuurzee. De rolstoelbus had die dag mensen naar het theater in Oss vervoerd. Terwijl de passagiers van de voorstelling genoten brak op de parkeerplaats brand uit in een auto die naast de bus stond. De brandstichting had een verwoestende impact op de rolstoelbus en het voertuig werd total-loss verklaard.
Met man en macht werd geijverd om een andere vervoermiddel te vinden. Al snel kwam er een tijdelijke bus. Die reed slechts één rit en kwam vervolgens stil te staan wegens de Corona lockdown.
Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: de lockdown gaf de stichtingsleden meer tijd om een bus te zoeken en er middelen voor te vergaren. “Er was negentig mille nodig. Het geld werd bijeengebracht door acties ten bate van de rolstoelbus, maar ook via subsidies en de dagwaarde van de afgebrande bus”, zegt de secretaris. “We vonden een nieuwe rolstoelbus, maar die stond noodgedwongen een jaar stil.

Op 27 september 2021 mocht de nieuwe rolstoelbus dan eindelijk de weg op. In Pantein Norbertushof werd de sleutel feestelijk overgedragen aan voorzitter Mieke Dekkers – Van der Valk.
Inmiddels zijn de dertien vrijwillige chauffeurs weer in touw om de bewoners en bezoekers van Norbertushof, Libermannhof, de Paters van de Heilige Geest, Rijsenbeekhuis en de Dagopvang De Picardie te vervoeren. Maandelijks maken ze zo’n vijfentwintig uitstapjes met heel diverse bestemmingen. “Een coördinator plant die uitstapjes. De chauffeurs geven ruim van tevoren aan op welke dagen zij beschikbaar zijn”, zegt penningmeester Jan Broekman.

Stichting Vrienden van Norbertus blikt voldaan terug op een prachtig jubileumfeest. De stichting kende bewogen vijfentwintig jaren, maar iedereen gaat ervan uit dat er ook nog veel moois in het verschiet ligt.

Naar het overzicht

Jos Gröniger

Over de schrijver

Jos Gröniger

Schrijven, mezelf en anderen informeren!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring