‘Bij ons is ‘Buy nothing new’ altijd het motto’

Atelier Sandmate, stoffeerderij Livrei en Kastjemenou vormen creatieve familie

Atelier Sandmate, stoffeerderij Livrei en Kastjemenou vormen creatieve familie

Dat je samen sterker staat bewijzen zussen Sandra en Janneke Wagelmans. Zij maakten en maken van hun levenswijze hun beroep. Recyclen is het motto van de twee samenwerkende onderneemsters die elk een eigen bedrijf hebben. Zo vullen Atelier Sandmate uit Ottersum en stoffeerderij Livrei en Kastjemenou uit Beugen elkaar naadloos aan.

Met Atelier Sandmate bundelt Sandra een aantal van haar idealen. De creatieve Ottersumse heeft van huis uit meegekregen dat gebruikte spullen nog altijd waardevol zijn. Zij houdt van recyclen. Daarnaast heeft zij een groot hart voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Haar motto is dan ook:  ‘Spullen een tweede leven, mensen een tweede kans!’ In het atelier van Sandmate zijn twaalf mensen dagelijks aan het werk. “Mensen die graag bij ons zijn, willen we helpen. We zien hen opbloeien in het werk. Ze vinden bij ons een fijne besteding van de dag of stromen door naar ander werk.”
Ook zus Janneke is een voorstander van een meer circulaire samenleving. “We zijn geen milieuactivisten, maar we stellen ons doorlopend de vraag waarom de afvalberg zo hoog is.” Door Jannekes stoffeerdersambacht kan een meubel weer jaren mee. Ook voor tuin-, camper- en bootkussens plus al het andere stoffeerwerk kun je bij Janneke terecht.

De levensstijlen leiden ertoe dat Atelier Sandmate,  Livrei en Kastjemenou de plaats is waar spullen een tweede leven krijgen. Zo vind je bij Sandmate verrassende items die variëren van een fraai opgeknapte kast of stoelen, maar ook unieke woonaccessoires die gemaakt worden van bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen uit het bedrijfsleven. “We maken van grote glazen potten hippe windlichten. En van onderdelen van oude stoelen en lege blikken maakt één van de mensen eigentijdse lampen.” Sandmate is ook het adres voor zelfontworpen tassen. “Uit leer of jeans of een combinatie daarvan maken we tassen of portemonnees die als geschenk of als herinnering gegeven kunnen worden.”, zegt Sandra. “We maken bijvoorbeeld voor de bakker jeansschortjes die het personeel in de winkel.”

Voor de fraai gestoffeerde stoelen in de winkel bij het atelier heeft Livrei gezorgd. “In mijn werkplaats in Beugen stoffeer ik op ambachtelijke en moderne wijze. Als Sandra een klant heeft die een opgeknapte stoel wil laten stofferen komt ze naar mij. Zo krijgt die stoel met versleten zitting maar met veel herinneringen een tweede leven. En van zo’n stoel is geen tweede exemplaar te vinden.”

Beide bedrijven vind je niet in een drukke winkelstraat, een bewuste keuze. Atelier Sandmate van Sandra is gevestigd in een monumentaal schoolgebouw in Ottersum, Janneke vind je met Stoffeerderij Livrei en Kastjemenou op bedrijvenpark Sterckwijck in Beugen. “Mensen weten ons atelier en winkel steeds beter te vinden”, ervaart Sandra.

De ondernemende zussen zijn blij met het feit dat er steeds meer aandacht is voor hergebruik. Zo is oktober de maand van ‘Buy nothing new’. “Bij ons is Buy nothing new’ altijd het motto”, lachen de zussen, “maar als vanzelfsprekend spelen we daar op in. Bovendien is oktober ook woonmaand.”

Atelier Sandmate, ’t Stepke 3 in Ottersum.
Open: elke vrijdag en de eerste zaterdag van de maand tussen 11.00 en 16.00 uur.

Livrei, Romeinstraat 7, Beugen.
Open: donderdag t/m zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. Info: www.stoffeerderijlivrei.nl of www.kastjemenou.nl.
Beiden zijn ook te vinden op de social media.

Naar het overzicht

Jos Gröniger

Over de schrijver

Jos Gröniger

Schrijven, mezelf en anderen informeren!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring